«Όλα σε μια ζωή»: Κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο για τον Σταμάτη Κριμιζή
Νέα | 26/05/2020


Ήταν άραγε μία από τις θετικές συνέπειες της καραντίνας η ευκαιρία που δόθηκε σε όλους να πατήσουν το pause και να δουν τη «μεγάλη εικόνα»; Τόσο μεγάλη όσο το σύμπαν;

Κάτι τέτοιο συνέβη στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και στον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή. Κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη συγγραφή του βιβλίου, που ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2019 στη φιλόξενη οικία του Δρ. Κριμιζή στον Βροντάδο της Χίου. Πρόκειται για το βιογραφικό βιβλίο Όλα σε μια ζωή, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα Μάκη Προβατά:

Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον κύριο Σταμάτη Κριμιζή για να γράψουμε αυτό το βιβλίο για τη ζωή του, προσωπική και επιστημονική, νόμιζα ότι, εν πολλοίς, γνώριζα την επιστημονική του διαδρομή. Όμως, γρήγορα κατάλαβα ότι αυτά που δεν γνώριζα για τη συμβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαστημική επιστήμη ήταν πολύ περισσότερα και κυρίως πολύ εντυπωσιακά. Ο λόγος είναι απλός: Όπως κάθε αληθινός επιστήμονας, ο κύριος Κριμιζής έχει μια πορεία πολύ σεμνή, παρά τα τόσο σπουδαία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί. Μαθαίνοντας και για την υπόλοιπη ζωή του, από όταν ήταν παιδί μέχρι σήμερα που έχει εγγόνια, τα πάντα πλέον εξηγούνται με έναν τρόπο υπέροχο.

Τελικά, ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος και μόνο που απλά θα εξιστορούσε την ιστορία της ζωής του θα αποτελούσε Παράδειγμα:

Παράδειγμα για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη μοίρα συνεργό του, αφού στα δεκαοκτώ του έφυγε από τη Χίο με μόνο εφόδιο το μυαλό του και την επιθυμία να δικαιώσει τους γονείς του, που επέλεξαν αυτόν ανάμεσα στα τρία αδέλφια για να σπουδάσει.

Παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει, ίσως, το πιο δύσκολο απ’ όλα στη ζωή: να στέκεται στο ύψος του Τυχαίου.

Ανταποκρίθηκε σε κάθε κάλεσμα της Τύχης, και ήταν πάρα πολλά και πολύ σημαντικά, ξεκινώντας από την καθοριστική γι’ αυτόν επαφή το 1960 με τον Βαν Άλλεν.

Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά τα άγνωστα κομμάτια της προσωπικής του ζωής, την εμπλοκή του με την πολιτική με έναν τρόπο εντελώς άγνωστο σε όλους μας, αλλά πολύ αιφνιδιαστικό και εντυπωσιακό, τελικά, αυτό που έχει κάνει είναι να γεμίσει το εκμαγείο της ζωής του εντελώς δημιουργικά και θαυμαστά, να το έχει γεμίσει παραδειγματικά. Ίσως, όμως, το μεγαλύτερο παράδειγμα που δίνει η ζωή του Σταμάτη Κριμιζή είναι ότι η ζωή χωράει όσο μέλλον μπορούμε να της βάλουμε εμείς.

Εικόνα του μη επανδρωμένου διαπλανητικού διαστημόπλοιου Voyager 1

Το βιβλίο Όλα σε μια ζωή είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα μιας άκρως ενδιαφέρουσας ζωής που δεν εμφανίστηκε ποτέ σε κοσμικές στήλες, παρόλο που ο Σταμάτης Κριμιζής αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του «κοσμικού». Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δρ. Κριμιζής είναι ο μοναδικός επιστήμονας με συμμετοχή σε αποστολές της NASA που εξερεύνησαν όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Μια πρώτη «γεύση» της ζωής και της εξερεύνησής του την είχαμε πάρει από το βιβλίο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, το οποίο γράφτηκε με στόχο να εμπνεύσει τους νέους Έλληνες και Ελληνίδες ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, όσο τρελά κι αν φαίνονται.

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα.

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής