heart-iconheart-icon
100 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
1912
Στην πραγματικότητα, η ιστορία μας ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στη Μερσίνα της Ιωνίας (Μ. Ασία), όπου ένας συνταξιούχος δάσκαλος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (1870-1938), μέσα στο ακμάζον ελληνικό στοιχείο που κυριαρχούσε στην πόλη, διείδε μια έλλειψη: δεν υπήρχε βιβλιοπωλείο. Έτσι, το 1912 αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο βιβλιοπωλείο της Μερσίνας.
1915
Ακολούθησαν άλλα δύο βιβλιοπωλεία, στα Άδανα και στην Ταρσό, από τον γιο του Κυριάκου, τον Ιωάννη (1896-1978), που άνοιξαν το 1915. Τα βιβλιοπωλεία άκμασαν μέχρι το 1921, χρονιά που αναγκάστηκαν να κλείσουν όλα, παρασυρμένα από τη λαίλαπα των γεγονότων.
1922
Η επόμενη προσπάθεια του δραστήριου Ιωάννη πραγματοποιήθηκε το 1922, όταν ανοίγει το τέταρτο κατά σειρά βιβλιοπωλείο της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Όμως η τύχη δεν τον ευνόησε ούτε εδώ. Έναν χρόνο αργότερα οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Πόλη και ο Ιωάννης Κ. Παπαδόπουλος κλείνει το βιβλιοπωλείο του και ξενιτεύεται στο Παρίσι. Εκεί προσλαμβάνεται από τον εκδοτικό οίκο Ηachette, ως διευθυντής διανομής ημερησίου Τύπου. Η νοσταλγία όμως είναι δυνατή και η θέση στον εκδοτικό οίκο Hachette, με όλες τις ευθύνες της, δεν είναι αρκετή για έναν άνθρωπο ανήσυχο όπως ο Ιωάννης Παπαδόπουλος.
1936
Το 1936, λοιπόν, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, όπου ανοίγει το πρώτο βιβλιοπωλείο του στην Ελλάδα.
1945
Με την λήξη του πολέμου το 1945 μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ανοίγει το βιβλιοχαρτοπωλείο της οδού Περικλέους στο Σύνταγμα, το οποίο οι παλιοί Αθηναίοι θυμούνται ακόμα…
1953
Τα χρόνια περνούν και έρχεται η σειρά της τρίτης γενιάς να μπει στην επιχείρηση: ο Κυριάκος Ι. Παπαδόπουλος (1931-2020) αναλαμβάνει καθήκοντα δίπλα στον πατέρα του, και μαζί το 1953 αποφασίζουν το μεγάλο βήμα: την έκδοση των πρώτων εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά. Η συνέχεια είναι εξίσου συναρπαστική. Τα πρώτα δειλά βήματα του εκδοτικού οίκου απέναντι στους εκδοτικούς κολοσσούς της εποχής διαδέχονται οι πρώτες επιτυχίες…
1963
Είναι τα πρώτα χρόνια της ακμής, όπου σειρές βιβλίων όπως τα πρώτα Παραμύθια Εικονογραφημένα, η θρυλική Λιλίκα και η σειρά Τόξο, με πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων η καθεμιά, καθιερώνουν το σήμα «Βιβλία Παιδικά Παπαδόπουλου» ως συνώνυμο του αγαπητού και ποιοτικού βιβλίου. Πολλά από τα βιβλία αυτά αγαπήθηκαν όσο λίγα από τα παιδιά κάθε ηλικίας και παρέμειναν ενεργά στον κατάλογο του εκδοτικού οίκου για περισσότερα από τριάντα χρόνια!
1971
Η σκυτάλη έχει ήδη περάσει στον Κυριάκο Ι. Παπαδόπουλο και το μικρό κατάστημα της Περικλέους δεν χωρά πλέον τις αυξανόμενες δραστηριότητες του εκδοτικού οίκου. Πρώτη μεταστέγαση σε χώρο της οδού Δροσοπούλου.
1976
Ανέγερση του πρώτου ιδιόκτητου κτιρίου στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εκεί μεταφέρονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, όπως γραφεία, ατελιέ, αποθήκες, κλπ.
1993
Η πρόοδος είναι συνεχής και, καθώς τα χρόνια περνούν, η επόμενη (τέταρτη) γενιά αναλαμβάνει ρόλο στην επιχείρηση: πρόκειται για τον Γιάννη Κ. Παπαδόπουλο (γεν. 1966), γιο του Κυριάκου, ο οποίος, έχοντας ήδη μαθητεύσει κοντά του ολοκληρώνοντας παράλληλα τις σπουδές του, αναλαμβάνει καταρχάς συγκεκριμένους τομείς από τη συνολική δραστηριότητα. Οι αυξανόμενες ανάγκες του εκδοτικού οίκου απαιτούν την ανέγερση ενός επιπλέον κτιρίου. Έτσι, ένα σύγχρονο κτίριο 1.000 τ.μ. προστέθηκε το 1993, όπου μεταφέρθηκαν τα κεντρικά γραφεία και το κέντρο διανομής, σηματοδοτώντας και την πλήρη μηχανοργάνωση όλων των τομέων του οίκου.
1996
Στη συνέχεια, το 1996 προστέθηκε το νέο κατάστημα των εκδόσεων στο κέντρο της Αθήνας (Σόλωνος και Μασσαλίας 14), όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση των βιβλίων μας και παράλληλα γίνονται λιανικές και χονδρικές πωλήσεις, ένας καλαίσθητος χώρος στην καρδιά της βιβλιαγοράς, που προωθεί τις εκδόσεις στο αναγνωστικό κοινό. Κρίσιμη καμπή στη λειτουργία του εκδοτικού οίκου αποτέλεσε η πενταετία 1994-1999 κατά την οποία, διαισθανόμενοι την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου των νέων γονέων, προχωρήσαμε στην έκδοση νέων σειρών από καλαίσθητα εικονογραφημένα βιβλία, επενδύοντας στην εικονογράφηση ως πρωταρχικό παράγοντα του βιβλίου. Η συνεπής υλοποίηση αυτού του προγράμματος, με βιβλία από κορυφαίους ξένους εικονογράφους όπως οι Gennady Spirin, P. J. Lynch, K. Kasparavicius, A. Archipowa, L. Zwerger, συνέδεσε οριστικά το όνομα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με την αισθητική αρτιότητα στα βιβλία για παιδιά.
1999
Ως φυσική συνέχεια προέκυψε η προσπάθεια δημιουργίας και ελληνικών εικονογραφημένων βιβλίων με αντίστοιχα υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Έτσι, το 1999 παρουσιάσαμε στην αγορά τα πρώτα βιβλία που δημιουργήθηκαν για λογαριασμό μας, από Έλληνες κυρίως εικονογράφους. Πρόκειται για την σειρά Τα Ελληνικά, που ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα στα σημερινά παιδιά να προσεγγίσουν κείμενα κλασικών Ελλήνων συγγραφέων όλων των εποχών. Η σειρά αυτή αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων και εξελίχθηκε σε μια πλήρη πολιτιστική και εκπαιδευτική πρόταση, και η οποία πλαισιώθηκε από ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων: ημερίδες, εκδηλώσεις, βοηθητικό υλικό, κλπ.
Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, η ανάπτυξη σειρών με μεγάλο αριθμό ποιοτικών βιβλίων σε χαμηλή τιμή, εδραίωσε περαιτέρω τη θέση μας.
2003
Η εταιρική μορφή των Εκδόσεων Παπαδόπουλος αλλάζει και σχηματίζεται η ανώνυμη εταιρεία ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., με πρόεδρο τον Κυριάκο Ι. Παπαδόπουλο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιάννη Κ. Παπαδόπουλο. Ήδη έχουν μπει οι πρώτες βάσεις για την προσαρμογή του εκδοτικού οίκου στα δεδομένα της νέας εποχής. Η συνεργασία μας με δημιουργούς επεκτείνεται και εκτός συνόρων, κι έτσι έχουμε τα πρώτα βιβλία καταξιωμένων ξένων εικονογράφων και συγγραφέων που πρωτοκυκλοφορούν από ελληνικό εκδοτικό οίκο. Με τη συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια, εγκαινιάσαμε την παρουσία μας στη διεθνή αγορά δικαιωμάτων. Πρόκειται για μια κίνηση πρωτοποριακή, με γενικότερη σημασία για τη διεθνή προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικότητας. Μέχρι τότε η παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς εκθέσεις περιοριζόταν στην αγορά δικαιωμάτων μετάφρασης, και όχι στην πώληση πρωτότυπων ελληνικών έργων στο εξωτερικό. Πιστέψαμε πως με σύμμαχο το ταλέντο των συγγραφέων και εικονογράφων μας θα επιτύχουμε τη διεθνή αναγνώριση. Και όντως, έχουν διατεθεί δικαιώματα μετάφρασης περισσοτέρων από 100 βιβλίων μας σε εκδοτικούς οίκους απ’ όλο τον κόσμο. Ανάμεσα τους, τα πρώτα ελληνικά παιδικά βιβλία που έγιναν διεθνείς επιτυχίες: η Μέλπω η μοναδική, αργότερα η σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιούλιου Βερν», μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, με κορυφαία την αξεπέραστη επιτυχία του Δον Κιχώτη σε εικονογράφηση Σβετλίν, με πωλήσεις 600.000 αντιτύπων σε Ισπανία και Λατινική Αμερική!
2007
Τα πρώτα μας βιβλία για την εκπαίδευση είναι γεγονός. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα εκπαιδευτικά μας βιβλία γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, με περισσότερους από 300 τίτλους και συνολικές πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων!
2011
Ενώ το τμήμα παιδικών εκδόσεων συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με βιβλία των Αντώνη Παπαθεοδούλου, Φίλιππου Μανδηλαρά, Λήδας Βαρβαρούση κ.ά., υπό την καθοδήγηση της Χριστίνας Κ. Παπαδοπούλου, εκδίδονται τα πρώτα βιβλία για ενήλικες. Μετά από 57 χρόνια εκδόσεων για παιδιά, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι πλέον ένας εκδοτικός οίκος που απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε ηλικίας.
Με φόντο τη σύγχρονη επικαιρότητα ξεκινά μια δυναμική προσπάθεια στο τμήμα εκδόσεων ενηλίκων, με έκδοση δοκιμίων για την Οικονομία, την Ιστορία, κλπ. Ανάμεσα σε αυτούς τους τίτλους ξεχώρισαν τα βιβλία των Joseph E. Stiglitz, Στάθη Καλύβα, Αλέξη Παπαχελά, κ.ά. Τέλος, στον χώρο της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Τριανταφύλλου, εκδίδονται βιβλία σύγχρονων αλλά και κλασικών συγγραφέων (π.χ. με την αποκλειστική έκδοση των βιβλίων του Τζον Στάινμπεκ και της Τόνι Μόρισον στην ελληνική γλώσσα).
2019
Ιδρύεται στο Λονδίνο η θυγατρική μας FarosBooks, η οποία εκδίδει στην αγγλική γλώσσα τα εικονογραφημένα παιδικά μας βιβλία. Τα βιβλία της FarosBooks διανέμονται στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και στις αγγλόφωνες αγορές σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική έως την Άπω Ανατολή (περισσότερες πληροφορίες στο www.farosbooks.co.uk)
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.