heart-iconheart-icon
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ

Ενισχύουμε το έργο των εκπαιδευτικών με πρωτότυπες ιδέες και προγράμματα

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Μέσα από τη μακροχρόνια εμπειρία μας στον χώρο του βιβλίου αλλά και λόγω των συνεχών εξελίξεων στην εκπαίδευση αναγνωρίζουμε πως είναι σημαντικό η ανάγνωση να υποστηρίζεται από ποικίλες δράσεις με στόχο το χτίσιμο μιας μακροχρόνιας σχέσης του παιδιού με το βιβλίο.
 
Με αυτό το σκεπτικό και με τη συνεργασία ταλαντούχων παιδαγωγών σχεδιάσαμε τη βιβλιο-βαλίτσα «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές», ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού που απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή.

Ο σχεδιασμός των περιεχομένων της εκπαιδευτικής βαλίτσας έχει γίνει βάσει των θεωριών ανάπτυξης, των σύγχρονων θεωριών μάθησης, καθώς και του νέου αναλυτικού προγράμματος που ισχύει στο Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Βασίζεται στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης και τη βιωματική προσέγγιση της μάθησης.
Ηλικίες: 4-8
Μέγεθος τάξης: έως 50 παιδιά

Στόχοι του προγράμματος

 
Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying), είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που συναντάμε σε μεγαλύτερο βαθμό και ένταση τα τελευταία χρόνια στη ζωή και την καθημερινότητα των σχολείων της χώρας μας. Ως κοινωνικό φαινόμενο παρουσιάζει μια δυναμική στην εξέλιξή του, η οποία ακολουθεί τις μεταβολές που σημειώνονται στην κοινωνία μας. Αναφέρεται σε μια επιθετική συμπεριφορά από «ισχυρά» παιδιά σε βάρος «αδύναμων» παιδιών, η οποία είναι σκόπιμη, επαναλαμβάνεται και κατά την οποία τα «αδύναμα» παιδιά αδυνατούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Μορφή του σχολικού εκφοβισμού είναι και ο λεκτικός εκφοβισμός. Εκδηλώνεται με παρατσούκλια, υβριστικά σχόλια, συκοφαντίες, ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς για τα παιδιά-θύματα, που μπορεί να αφορούν κάποια φυσική ή σωματική τους αδυναμία, την καταγωγή τους, τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
 
Η τριαδική σχέση του εκφοβισμού απαρτίζεται από τον θύτη – το θύμα – τους παρατηρητές. 
Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε θέματα διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού με δραστηριότητες ενσυναίσθησης, καθώς και το παιχνίδι και η μάθηση μέσα από παιχνίδια πειρατικά. Θα διατρέχει δηλαδή τα γνωστικά αντικείμενα της γλώσσας, των μαθηματικών, του περιβάλλοντος, της δημιουργίας και της έκφρασης. 
Η βαλίτσα «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» αποτελεί μια εκπαιδευτική πρόταση τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και σε επίπεδο πρόληψης για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού. 
 
Μελέτη και σχεδιασμός: Βίκυ Ξανθοπούλου, νηπιαγωγός (Global Teacher Award 2020) – εμψυχώτρια κοινωνικοπολιτισμικής εκπαίδευσης
 
Περίληψη δραστηριοτήτων
 
Μέσα από τις προτεινόμενες δραστηριότητες ενθαρρύνεται η συμμετοχή των παιδιών, η συνεργασία, η δημιουργικότητα, ο διάλογος και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Η βαλίτσα περιέχει τα τρία βιβλία (Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Οι καλές και οι κακές μάγισσες), δραστηριότητες ενσυναίσθησης, ομαδικά παιχνίδια, επιτραπέζια, πειρατικές συνταγές, πειράματα, προτάσεις για κατασκευές, εποπτικό υλικό, φύλλο αξιολόγησης για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή καθώς και βιβλίο με οδηγίες για τον δάσκαλο.
 

Τμήμα Marketing – Εκπαιδευτικές Δράσεις:

Τηλέφωνο: 210 28 16 134 (εσωτ. 826)

Email: sxoleia@epbooks.gr

Διαδικασία δανεισμού

Για να αποκτήσει ένα σχολείο ή μια βιβλιοθήκη μία από τις παραπάνω βαλίτσες, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επικοινωνήσει μαζί μας, να υπογράψει την Αίτηση Δανεισμού και να τη στείλει με φαξ ή e-mail. Ο δανεισμός κρατάει δύο εβδομάδες. Για τις βαλίτσες υπάρχει λίστα προτεραιότητας και καλό είναι να μπείτε εγκαίρως στην αντίστοιχη λίστα.

Τα έξοδα αποστολής βαραίνουν τον αντίστοιχο φορέα που θα δανειστεί τη βαλίτσα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας: τηλεφωνικά στο 210 28 16 134 (εσωτ. 826) ή με email στη διεύθυνση: sxoleia@epbooks.gr

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.