Τι διαβάζουν σήμερα τα κορίτσια που θα κατακτήσουν τον κόσμο αύριο;

Πόσα βήματα έγιναν και πόσα δικαιώματα κατέκτησαν οι γυναίκες από τις 8 Μαρτίου 1910 και τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έως σήμερα;

Μπορεί να νιώθουμε μέρα με τη μέρα αλλαγές σε αντιλήψεις και θεσμούς, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, πιστεύουμε πως ο δρόμος προς την ισότητα και τον σεβασμό μπορεί να γίνει πιο βατός χάρη στη γνώση που αποκτούν τα σημερινά κορίτσια και αγόρια διαβάζοντας βιβλία. Βιβλία με πρωταγωνίστριες αληθινές ηρωίδες, που εκδώσαμε με μεράκι και αίσθηση ευθύνης, και που σας παρουσιάζουμε με την ελπίδα πως θα εμπνεύσουν τις γυναίκες του αύριο να κατακτήσουν όχι τα αυτονόητα, αλλά όλα όσα επιθυμούν και ονειρεύονται:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ: 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Κείμενο: Marta Breen
Εικονογράφηση: Jenny Jordhall
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Αυτό το μοναδικό graphic novel παρουσιάζει τους αγώνες που ξεκίνησαν από πρωτοπόρες γυναίκες όπως η φιλόσοφος Μαίρη Γουόλστονκραφτ που αγωνίστηκε για να αποδοθεί στις γυναίκες ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και η νοσοκόμα Μάργκαρετ Σάνγκερ, η «μητέρα» της αντισύλληψης.

Χάρη στις γλαφυρές εικόνες της Jenny Jordhall και το έξυπνο κείμενο της Marta Breen παρακολουθούμε μια ιστορική διαδρομή 150 ετών για τους δραματικούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να κατακτήσουν ίσα δικαιώματα – αγώνες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σήμερα.

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κείμενο: Marta Breen
Εικονογράφηση: Jenny Jordhall
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Στην Πτώση της Πατριαρχίας, συναντούμε ξανά τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl οι οποίες αυτή τη φορά μας μεταφέρουν σε μια ανασκόπηση της πατριαρχίας και, με πολύ χιούμορ, παρουσιάζουν το πώς οι άνδρες, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γούντι Άλεν, έχουν περιγράψει τον κόσμο μέσα από το «ανδρικό βλέμμα». Οι γυναίκες, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν πολεμήσει ενάντια σε καταπιεστικές αντιλήψεις και κανόνες. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακολουθήσουμε την Marta και την Jenny στην ανάδειξη του χειρότερου σεξιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – 40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Κείμενο: Κατερίνα Σχινά
Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο

Κι αν οι πραγματικές ιστορίες κάποιων κοριτσιών είναι πιο όμορφες, πιο αισιόδοξες και πιο συναρπαστικές από τα παραμύθια;
Από την Καλλιπάτειρα, αθλήτρια και μητέρα Ολυμπιονικών ως την Αγνοδίκη, την πρώτη γιατρό της αρχαιότητας, από την αξεπέραστη σοπράνο Μαρία Κάλλας ως τη διάσημη ηθοποιό Κατίνα Παξινού, από  την πρώτη φεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου και την πρώτη Ελληνίδα υπουργό Λίνα Τσαλδάρη γυναίκες που πάλεψαν για τους στόχους τους και έμειναν ονομαστές για το έργο τους θα εμπνεύσουν τις μικρές αναγνώστριες.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ – ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ: ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: Η πρώτη μου Ιστορία

Αυτή τη φορά την τιμητική τους έχουν οι γυναίκες! Ο συγκεκριμένος τίτλος της πετυχημένης σειράς Η πρώτη μου Ιστορία εστιάζει σε δύο από τις πιο σημαντικές πρωταγωνίστριες της εποχής που θα διαφωτίσει τις μικρές αναγνώστριες και αναγνώστες σχετικά με την ατρόμητη δράση και σημαντική συμβολή της Μαντώς Μαυρογένους και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική περίοδο για την Ελλάδα.

μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Κείμενο: Maria Isabel Sánchez Vegara Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Ακτιβίστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες, συγγραφείς… Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Μικρές υπέροχες βιογραφίες που φανερώνουν στα παιδιά πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχουν θάρρος και επιμονή!

Εικόνα εξωφύλλου: rawpixel.com on Freepik

Read More

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ!

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον συγγραφέα – εκπαιδευτικό Μάριο Μάζαρη στην παρουσίαση του βιβλίου του

ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΜΟ!

το Σάββατο 1 Απριλίου στις 12:00 – 15:00

Aίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος, 5ος όροφος

Καραγιώργη Σερβίας 1, Αθήνα

ΦΙΛΟΙ; ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 12.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης Πεύκης (Αφροδίτης 4, Πεύκη, 210 6128825) γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου με τη συγγραφέα Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη και το βιβλίο της Φίλοι; Φως Φανάρι.

Με διαδραστικό παιγνίδι και με δώρα – έκπληξη!

Ο ΓΑΤΟΣ…ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ!

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το «Βιβλιοσκόπιο» και το Δημοτικό Σχολείο Σπετσών σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη Λήδα Βαρβαρούση στην παρουσίαση του βιβλίου της Ο γάτος… το βιολί του! στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στις 11:45.

Η παρουσίαση θα γίνει στην Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Σχολή.

ΑΝΕΒΑ ΕΠΙΠΕΔΟ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το «Βιβλιοσκόπιο» και το Δημοτικό Σχολείο Σπετσών σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή στην παρουσίαση του βιβλίου τους Ανέβα επίπεδο στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 στις 17:15.

Η παρουσίαση θα γίνει στην Αναργύρειο & Κοργιαλένειο Σχολή.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο Zatopek σας προσκαλούν σε συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Φίλη 

Το Μέλλον της Ιστορίας

Την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00

στο βιβλιοπωλείο – καφέ Zatopek

(Π. Τσαλδάρη 209, Καλλιθέα)

Θα συμμετάσχουν οι:

Ευάγγελος Αποστολάκης

Ναύαρχος εα, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Δημήτρης Καιρίδης

Βουλευτής ΝΔ, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

και ο επιμελητής του βιβλίου Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής IGA & Αναπληρωτής Καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Λένα Φλυτζάνη

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο Little Book με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προσκαλούν να γνωρίσετε τους συγγραφείς Άγγελο Αγγέλου και Έμη Σίνη στην παρουσίαση του βιβλίου τους

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

το Σάββατο Απριλίου στις 12:00

Little Book: Χαϊμαντά 35, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο2106855404

ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο Αγράμπελη Books με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προσκαλούν να γνωρίσετε τη συγγραφέα Δανάη Δάσκα  στην παρουσίαση του βιβλίου της

ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ

το Σάββατο Απριλίου στις 13:00

Αγράμπελη Books: Ηλιουπόλεως 198 & Προύσσης, Υμηττός

Είσοδος ελεύθερη / Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο agrambelibooks@gmail.com ή στο 2109730001

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΒΙΒΛΙΟ;

H Bίκυ Ξανθοπούλου στην «κουζίνα του συγγραφέα»

Παίζουμε βιβλίο ή μήπως κουζίνα;

Ο Σύλλογος Φίλοι του Βιβλίου, υποδέχονται στις 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 16:30 την Bίκυ Ξανθοπούλου που θα βάλει την ποδιά της και θα μπει στην κουζίνα του εστιατορίου Πινόκιο για να μας ετοιμάσει ένα λογοτεχνικό μενού με την βοήθεια της χρονομηχανής της.

Στο μεγάλο αναγνωστικό αυτό ταξίδι, η συγγραφή κι η γαστρονομία θα συναντηθούν στην ίδια κουζίνα και θα προσφέρουν στους μικρούς τους βιβλιόφιλους, ένα διαφορετικό γεύμα κάτω από την λογοτεχνική επίβλεψη του Πινόκιο.

Η Βίκυ Ξανθοπούλου θα παίξει βιβλίο με τα παιδιά και θα τα ταξιδεύει στον χρόνο με την μαγική της χρονομηχανή ενώ ο σεφ Νίκος Κυψίδης θα ακούει, θα βλέπει και θα εμπνέεται ευφάνταστα πιάτα με πρωτότυπες συνταγές που θα έχουν μέσα τους μοναδικές λογοτεχνικές γεύσεις και αρώματα.

Το Λογοτεχνικό μενού θα περιλαμβάνει:

Ορεκτικό: Παίζουμε βιβλίο ή μήπως κουζίνα;

Κυρίως πιάτο: Μια νύχτα σε δείπνο στην Ακρόπολη

Επιδόρπιο: Γλυκιά απόδραση από την Ατλαντίδα

Η παραπάνω δράση αφορά ένα ευφάνταστο εργαστήριο δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής μέσα σε μια πραγματική κουζίνα εστιατορίου όπου ο Σεφ του, Νίκος Κυψίδης θα αλληλεπιδρά με τις ιστορίες που θα ακούγονται και θα τις μεταφέρει στα πιάτα του.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Marta Breen μιλάει για τον Σκανδιναβικό φεμινισμό

Υπάρχει σκανδιναβικός φεμινισμός;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3), μιλήσαμε με τη Νορβηγίδα συγγραφέα Marta Breen, η οποία έχει γράψει εκτενώς για το θέμα.

Marta Breen
Η συγγραφέας Marta Breen

Ε: Έχετε γράψει εκτενώς για τον φεμινισμό στη Σκανδιναβία. Εξηγήστε μας εν συντομία τι είναι αυτός και τι ακριβώς προσθέτουν οι σκανδιναβικές χώρες στη φεμινιστική συζήτηση―πώς μπορούν να μάθουν και να εμπνευστούν οι γυναίκες άλλων χωρών από τις γυναίκες στη Σκανδιναβία;


MB: Οι σκανδιναβικές χώρες είναι αρκετά προχωρημένες στο θέμα της ισότητας, για μια σειρά λόγων: καταρχάς, υπήρξε πάντα πολιτική βούληση ώστε οι γυναίκες να βρίσκονται σε ισότιμη βάση με τους άνδρες σε εργασιακά θέματα. Έχουμε, παραδείγματος χάριν, εξαιρετικές γονικές παροχές για άντρες και γυναίκες, όπως και καλούς και οικονομικούς παιδικούς σταθμούς για όλους. Επιπλέον, έχουμε εστιάσει μακροπρόθεσμα και από καιρό στην άμβλυνση των παραδοσιακών ρόλων που σχετίζονται με τα φύλα: δεν υπάρχει «μάτσο» κουλτούρα στις χώρες του Βορρά (Nordics), ούτε συνηθίζουμε να καλλιεργούμε τον παραδοσιακό μητρικό ρόλο στις μητέρες, όπως πιθανόν να συμβαίνει πιο συχνά στις Καθολικές χώρες. Οι σκανδιναβικές κοινωνίες έχουν έντονα κοσμικό χαρακτήρα και νομίζω πως αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ισότητας.

Διδάσκω συχνά στα παιδιά ότι ο ρόλος της μητέρας είναι εξίσου σημαντικός με του πατέρα. Κι ότι ένας μπαμπάς μπορεί να σε παρηγορήσει εξίσου καλά με μια μαμά.
Οι Νορβηγίδες, εξάλλου, δεν είναι καθόλου ιδιότροπες ή κοκέτες στην εμφάνισή τους: ντυνόμαστε πρακτικά· ούτε φοβόμαστε μήπως λερώσουμε τα χέρια μας. Νομίζω ότι μας απασχολεί πολύ λιγότερο να παίξουμε το ρόλο της «γυναίκας» ή του «άντρα» απ’ ό,τι άνθρωποι σε άλλες χώρες, ίσως. Εξάλλου τα φύλα δεν είναι εντέλει τόσο διαφορετικά όσο συχνά τα παρουσιάζουμε.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ


Ε: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ένας καλός κι αποτελεσματικός τρόπος να εισάγει κανείς τις φεμινιστικές ιδέες στους νεαρούς αναγνώστες εντός του εκπαιδευτικού συστήματος;

MB: Πιστεύω ότι η ιστορία του αγώνα των γυναικών πρέπει να εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στα νεαρά κορίτσια μια αίσθηση υπερηφάνειας για τις μάχες που έχουν δώσει οι γυναίκες πριν από εκείνες. Εγώ η ίδια χρησιμοποιώ κόμικ και σκίτσα και χιούμορ για να αφηγηθώ την ιστορία του σεξισμού· και νομίζω ότι έχει λειτουργήσει αρκετά καλά. Όταν μιλάω σε νεαρά ακροατήρια, συνήθως συγκρίνω το φεμινιστικό με το αντιρατσιστικό κίνημα γιατί υπάρχουν τόσοι παραλληλισμοί ανάμεσα σε αυτά τα δύο αντιστασιακά κινήματα: τόσο ο ρατσισμός όσο και ο σεξισμός αφορούν ένα κομμάτι της κοινωνίας που προβάλλει τον εαυτό του ως τον κανόνα, θεωρώντας οτιδήποτε άλλο ως «αλλότριο».


Ε: Η δουλειά σας έχει μεταφραστεί και σε χώρες όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι ελάχιστα, ή αν δεν είναι, απειλούνται. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενη που το βιβλίο μου κυκλοφορεί στα αραβικά, τα τουρκικά και τα πολωνικά―για παράδειγμα―γιατί έτσι μπορεί να το διαβάσουν άνθρωποι που αγωνίζονται κόντρα στους ανέμους που κυριαρχούν στις κοινωνίες τους.

Δυστυχώς έχει υπάρξει οπισθοδρόμηση σε πολλές χώρες: άλλου επιτίθενται στην ελευθερία της έκφρασης, αλλού οι γκέι και οι λεσβίες παρενοχλούνται και οι γυναίκες χάνουν πρόσβαση σε ασφαλείς εκτρώσεις. Τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις βρίσκονται σε άνοδο, δυστυχώς, στους καιρούς μας κι ελπίζω η φωνή μου να μπορέσει να προσφέρει λίγο έμπνευση και παρηγοριά σε όσους αγωνίζονται εναντίον τους, μέχρι αυτές οι δυνάμεις να καταπνιγούν.

Πάντα δέχομαι τις προσκλήσεις να επισκεφτώ φεμινίστριες που ζουν σε χώρες με αντιδραστικές κοινωνίες. Έχω δώσει διαλέξεις τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Σερβία και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων.

Ε: Μήπως έχετε γνώση ή δεδομένα που να μας δείχνουν το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο των γυναικών και των αντρών που είναι πιο ενεργοί στον φεμινιστικό αγώνα; Υπάρχουν ταξικές διαφορές μέσα στο κίνημα; Κι αν ναι, πώς εκφράζονται;

Δυστυχώς δεν έχω στατιστικά στοιχεία γι’ αυτό που θα σας πω, αλλά πιστεύω ότι το κίνημα κυριαρχείται από τη μεσαία τάξη―όπως συνήθως συμβαίνει και με την πλειοψηφία των πολιτικών κινημάτων. Διότι συχνά, αυτοί που υποφέρουν και παλεύουν περισσότερο, δεν έχουν ούτε το πλεόνασμα χρόνου ούτε τους πόρους για να αφοσιωθούν σε πολιτικές μάχες: παλεύουν για να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι.

Συμβαίνει επίσης πολλές γυναίκες χαμηλών εισοδημάτων να βρίσκονται σε επισφαλή θέση και να μην μπορούν να μιλήσουν για τον φεμινισμό. Ο φεμινιστικός αγώνας έχει ένα σωρό αντιπάλους και συνήθως είναι δύσκολο για μια γυναίκα να υψώσει τη φωνή της σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα. Συναντώ πολλές γυναίκες ανά την Ευρώπη που μου λένε ότι δεν τολμούν να δηλώσουν δημοσίως ότι είναι φεμινίστριες γιατί η ετικέτα αυτή αποτελεί στιγματισμό εκεί που ζουν.

Η Marta Breen (γεν. 1976) είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μια από τις πιο γνωστές φεμινίστριες της Νορβηγίας. Δύο από τα βιβλία της, «Γυναίκες στη μάχη» και «Η πτώση της πατριαρχίας» έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από την Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η συνέντευξη της Marta Breen, όπως και η ελληνική μετάφρασή της, μας παραχωρήθηκε από την Νορβηγική Πρεσβεία και τους ευχαριστούμε θερμά.

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής