Βάλε τις γνώσεις σε τάξη!

«Τι τάξη πηγαίνεις στο σχολείο;»

«Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;»

«Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Κατά 99% αυτή ήταν, είναι και θα είναι η σειρά των ερωτήσεων που έχει ακούσει κάθε μαθητής και μαθήτρια δημοτικού. Και η αλήθεια είναι πως συχνά το παιδί φανερώνει από νωρίς την κλίση ή και την προτίμησή του σε ένα συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο, κάνοντας έτσι τα ανάλογα όνειρα:

«Όταν μεγαλώσω θα γίνω αστροναύτης/αρχαιολόγος/συγγραφέας…»

Για τα παιδάκια που έχουν ήδη δείξει δυσκολία σε κάποιο μάθημα αλλά και για εκείνα που εξερευνούν με ενθουσιασμό πολλά πεδία μάθησης, τα βιβλία γνώσεων των Εκδόσεων Παπαδόπουλος «βάζουν τις γνώσεις τους σε τάξη», συμπληρώνοντας και ενισχύοντας με τρόπο συναρπαστικό την ύλη του σχολείου:

Για τους μικρούς λάτρεις των Μαθηματικών οι προτάσεις μας είναι:

Μαθηματικά Μυστήρια (Α’, Β ‘, Γ Δημοτικού)

Η Σοφία και ο Ιάσονας είναι αδέρφια που έχουν μια αγαπημένη συνήθεια: κάνουν ταξίδια στον χώρο και στον χρόνο δίνοντας λύση σε… μαθηματικά μυστήρια! Μαζί τους έχουν πάντοτε τα αγαπημένα τους εντομο-ρομποτάκια Συν και Πλην, που αναλύουν τα δεδομένα και τους βοηθούν να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις.

Μια πρωτότυπη και διασκεδαστική προσέγγιση για την κατανόηση και επανάληψη της ύλης των Μαθηματικών της εκάστοτε τάξης.

Η γλώσσα του Σύμπαντος – Μια οπτική εξερεύνηση των Μαθηματικών

Από τα άτομα μέχρι τις κυψέλες των μελισσών και την κίνηση των πλανητών, τα πάντα γύρω μας σφύζουν από μαθηματικά. Αυτό το υψηλής αισθητικής βιβλίο αναπαριστά μοναδικά τη γλώσσα των αριθμών και των συμβόλων, αποδεικνύοντας πως όλα γύρω μας είναι μια τέλεια εξίσωση!

Προειδοποίηση: Αυτό το βιβλίο δεν το αφήνουν από τα χεριά τους μικροί και μεγάλοι, οπότε προτιμήστε να το διαβάσετε οικογενειακώς.

Για τους μικρούς λάτρεις της Ιστορίας οι προτάσεις μας είναι:

μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ & μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ

Υπάρχει πιο συναρπαστικός τρόπος να μάθει το παιδί Ιστορία και να εμπνευστεί για το δικό του μέλλον από το να διαβάσει τις αληθινές ιστορίες ανθρώπων που επηρέασαν την ανθρωπότητα με το ταλέντο, το έργο και την προσωπικότητά τους; Από τους σπουδαίους φυσικούς Μαρί Κιουρί και Στίβεν Χόκινγκ έως τη σχεδιάστρια μόδας Κοκό Σανέλ, στην ηρωίδα του Ολοκαυτώματος Άννα Φρανκ και στην ακτιβίστρια Ρόζα Παρκς, η σειρά μικρά κορίτσια/μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ παρουσιάζει σπουδαίες προσωπικότητες, από τα παιδικά τους χρόνια έως το μεσουράνημα και την κληρονομιά τους.

Ανακαλύψτε ακόμα τα βιβλία: 40 μοναδικές Ελληνίδες – Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια και το graphic novel Γυναίκες στη μάχη: 150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα και γυναικεία αλληλεγγύη.

Βιβλιομουσείο

Αν η αγάπη για την Ιστορία οδηγεί σε ένα πάθος για ανακάλυψη, τότε μια περιήγηση σε μια εκπληκτική συλλογή με περισσότερα από 130 τεχνουργήματα αρχαίων πολιτισμών από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το ΜΟΜΑ, το Εθνικό Μουσείο της Κίνας κ.ά., είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο μελλοντικός/ή σας αρχαιολόγος!

Για τους μικρούς λάτρεις των Φυσικών Επιστημών οι προτάσεις μας είναι:

Η σειρά ΜΙΚΡΟΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ: Ο θαυμαστός κόσμος των Επιστημών, Ο θαυμαστός κόσμος των Μαθηματικών, Ο θαυμαστός κόσμος της Μηχανικής

Με τον πρωταρχικό «αναγεννησιακό άνθρωπο» Λεονάρντο ντα Βίντσι ως πηγή έμπνευσης, τα βιβλία της σειράς ΜΙΚΡΟΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ αποτελούν μία πολύχρωμη και διασκεδαστική εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο των εφαρμοσμένων επιστημών, ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο το αρχικό ενδιαφέρον των παιδιών (4+ ετών) για τους τομείς εκπαίδευσης STEM: Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά.

Η σειρά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Για ακόμα μικρότερα παιδιά (3+ ετών) –ναι, καλά διαβάσατε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος– τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς φανερώνουν πως ποτέ δεν είναι νωρίς για να καταλάβουν τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας τις έννοιες της Κβαντικής Φυσικής ή της Θεωρίας της Σχετικότητας, και έχουν τις κατάλληλες εικόνες και μικρά, κατανοητά κειμενάκια για να το αποδείξουν!

Η σειρά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ περιλαμβάνει τους τίτλους: Αστροφυσική, Η Επιστήμη των Πυραύλων, Η Φυσική του Νεύτωνα, Κβαντική Φυσική και Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

Και αν το παιδί έχει αρχίσει να αναρωτιέται πόσο μεγάλο είναι το Σύμπαν και τι μυστήρια κρύβει, τότε η φαντασμαγορική συλλογή αστρονομικών αντικειμένων που παρουσιάζονται στο Πλανητάριο είναι ο καλύτερος τρόπος για να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τη μαγεία του Σύμπαντος μέσα από τις σελίδες μιας πολυτελούς έκδοσης.

Και επειδή όποιο γνωστικό πεδίο και αν επιλέξει τελικά το παιδί, η άνθιση θα έρθει μέσα από την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της κριτικής ικανότητας, στους μαθητές των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Γ΄-Δ΄και Ε΄-ΣΤ΄) προτείνουμε τα Out of the Box Challenge 1 και Out of the Box Challenge 2 της Χαρισμάθειας, τα οποία περιλαμβάνουν τα θέματα του πιο πρωτότυπου μαθητικού διαγωνισμού στην Ελλάδα.

Τέλος, εκτός από τάξη στις γνώσεις, εξίσου σημαντικό είναι να μπει τάξη και στα συναισθήματα, και αυτό ακριβώς κάνει η ολοκαίνουργια σειρά μας ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ της διακεκριμένης ψυχοθεραπεύτριας Ιζαμπέλ Φιλιοζά. Μέσα από τις πρωτότυπες ασκήσεις των βιβλίων τα παιδιά ενθαρρύνονται να επεξεργαστούν συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά, κατακτώντας έτσι έναν τρόπο να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται όσα νιώθουν αλλά και να εκφράζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Και τα τρία βιβλία της σειράς (Αυτοπεποίθηση, Φόβοι: Φίλοι ή Εχθροί; και Φιλία: Οι φίλοι μου κι εγώ) περιλαμβάνουν στο τέλος ξεχωριστό βιβλιαράκι με χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους!

Read More

Τι θα διαβάσεις από τις Εκδόσεις μας μέχρι το τέλος του 2020;

Και ενώ ανυπομονείς να τελειώσει το 2020, έρχεται το εκδοτικό πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για τους τελευταίους μήνες του χρόνου που σε κάνει να σκέφτεσαι πως ό,τι και αν έγινε, όπως και να σε επηρέασε, τουλάχιστον έχεις την επιλογή να χαθείς στις σελίδες των πιο συναρπαστικών αναγνωσμάτων για μικρούς και μεγάλους:

Το πολυαναμενόμενο διεθνές best sellet Unorthodox – Η σκανδαλώδης απόρριψη της χασιδικής μου καταγωγής, που καθήλωσε τηλεοπτικά εκατομμύρια θεατές, κυκλοφορεί το φθινόπωρο στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος! Η γεμάτη ανατροπές ζωή της υπερ-ορθόδοξης Εβραίας Deborah Feldman σε μια συγκλονιστική αυτοβιογραφία με ολοζώντανη αφήγηση, που θα ενθουσιάσει όλους τους αναγνώστες!

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται το –επίκαιρο όσο ποτέ– νέο βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την ένταση με τη γείτονα χώρα, ενώ αργότερα μέσα στη χρονιά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο νέο του βιβλίο Με κάθε τίμημα: Η μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, παρουσιάζει τις προτάσεις του για μια πιο δημοκρατική και ευέλικτη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πανδημίες, η σύντομη εισαγωγή του καθηγητή Ιστορίας Christian W. McMillen στην ιστορία και τη δύναμη των πανδημιών να αλλάξουν τον κόσμο, είναι το καλύτερο βιβλίο για να ξεκινήσει κανείς να ενημερώνεται για την ιστορία των δύσκολων περιόδων που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.

Είκοσι δύο δημιουργοί εμπνέονται από γεγονότα και ήρωες του 1821 στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο με τίτλο 21+1 για το ’21, μία συλλογική έκδοση που επιμελήθηκαν η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου, η οποία θα κυκλοφορήσει ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το αριστουργηματικό εικονογραφημένο βιβλίο του Charlie Mackesy Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και τοάλογο, πραγματικό εκδοτικό φαινόμενο και παγκόσμιο best-seller, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Ένας αληθινός ύμνος στη φιλία, στην καλοσύνη και την αγάπη, ένας χαμηλών τόνων φιλοσοφικός στοχασμός που θα συγκινήσει τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Το φθινόπωρο όμως μας επιφυλάσσει και μια έκπληξη! Σε λίγο όλοι θα γνωρίζουν τα πάντα για το Τικ Τοκ! Έρχεται ο απόλυτος οδηγός για την πιο cool εφαρμογή της εποχής μας!

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά τα κυριότερα από τα νέα βιβλία μας, που θα κυκλοφορήσουν έως το τέλος της χρονιάς.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Το Unorthodox – Η σκανδαλώδης απόρριψη της χασιδικής μου καταγωγής είναι η αυτοβιογραφία της Deborah Feldman, πρώην μέλους της υπερ-ορθόδοξης χασιδικής κοινότητας Σάτμαρ του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινότητα μετά τη γέννηση του γιου της: «Τρελάθηκα στη σκέψη ότι θα είχα την ευθύνη και τις ενοχές τού να ενσταλάξω σε μια νέα, αθώα ψυχή την ίδια καταπίεση που είχα ζήσει εγώ» έχει δηλώσει για το σημείο καμπής στην πορεία της ζωής της. Το βιβλίο μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία στην μικρή οθόνη από την πλατφόρμα του Netflix και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά σε μετάφραση του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.

ΔΟΚΙΜΙΑ

ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ - ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Εν μέσω μιας σημαντικής περιόδου για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο το επίκαιρο βιβλίο του πρώην αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δημοσιεύθηκαν ως άρθρα στον Τύπο ή προέκυψαν από την απομαγνητοφώνηση ομιλιών σε πρόσφατες δημόσιες εκδηλώσεις, η οποία συμπληρώνεται με ειδικό πρόλογο του συγγραφέα σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα του καλοκαιριού 2020.

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το Με κάθε τίμημα: Η μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Από τη μοναδική θέση που του εξασφαλίζει η εμπειρία του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός διαπραγματευτής του πρώτου Μνημονίου υποστηρίζει πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η οικονομική, κοινωνική και θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης και προτείνει τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το βαθύ δημοκρατικό έλλειμμα που υπονομεύει τη νομιμότητά της ως δημοκρατικής οντότητας.

Το Μάργκαρετ Θάτσερ – Ζωή, πολιτική πορεία και υστεροφημία, η εγκυρότερη συνοπτική βιογραφία της πιο αμφιλεγόμενης μορφής της σύγχρονης βρετανικής πολιτικής σκηνής, θα κυκλοφορήσει τον προσεχή Οκτώβριο. Συγγραφέας είναι ο Sir David Cannadine, ένας από τους πλέον έγκριτους καθηγητές Ιστορίας στο Princeton University, με εξειδίκευση στις βιογραφίες πολιτικών και ιστορικών προσώπων. Η προσωπική ιστορία και η πολιτική σταδιοδρομία μιας άφοβης γυναίκας, της κόρης ενός μπακάλη από το Γκράνταμ, που έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, που κατάφερε να αναδυθεί, να αντισταθεί και να λάμψει μέσα σε ένα συντηρητικό κονκλάβιο ανδρών παλαιάς κοπής, σε μετάφραση του Γιάννη Βογιατζή και επίμετρο της Σώτης Τριανταφύλλου.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει. Στα χαρτιά. Είναι έτοιμες οι κοινωνίες να συντάξουν ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επεκτείνει τη μετεφηβική ηλικία μέχρι τα 25 και τη μέση ηλικία μέχρι τα 70, και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και την ιατρική για να επιφέρουν μια πραγματική επανάσταση στην ποιότητα ζωής των (πρώην) ηλικιωμένων; Αυτό είναι το αντικείμενο της μελέτης Extratime: 10 μαθήματα για έναν κόσμο που γερνάει της βραβευμένης δημοσιογράφου Camilla Cavendish, η οποία μας παρουσιάζει τις ανά τον κόσμο καλύτερες πρακτικές για μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος πληθυσμός σήμερα. Θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου και εισαγωγή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτωνα Τήνιου.

ΣΕΙΡΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ένα ακόμα βιβλίο του ιστορικού William H. McNeill θα κυκλοφορήσει στη σειρά που διευθύνει η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αν. Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας, το Βενετία: Ο συνδετικός κρίκος της Ευρώπης (1081-1797). Η ιστορία της Βενετίας και του «μεγάλου της θαλάσσης κράτους» της αποτελεί ουσιαστικά την ιστορία ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, από τους Νορμανδούς έως τον Ναπολέοντα. Παρά τις έριδες με τη Φλωρεντία, τον ρόλο της στην πρώτη άλωση και τη λεηλασία της Κωνσταντινούπολης και τις μετέπειτα ναυμαχίες με τους Οθωμανούς, κατάφερε να κυριαρχήσει ακριβώς στο όριο μεταξύ καθολικής και ορθόδοξης Ευρώπης. Μία συναρπαστική αφήγηση σε μετάφραση της Γεωργίας Μίχα.

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πανδημίες ονομάζεται το νέο βιβλίο της σειράς ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ, από τον Christian W. McMillen, καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Καθώς η πανδημία COVID-19 σαρώνει τον πλανήτη, ο συγγραφέας παρουσιάζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επισκόπηση των πανδημιών που έχουν πλήξει ιστορικά την ανθρωπότητα, περιγράφει πώς η ιστορία επηρεάζεται από τις πανδημίες αλλά και πώς οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν την εξέλιξη των πανδημιών. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από ιατρική άποψη έτσι κι αλλιώς, η μελέτη των πανδημιών καταλήγει και σε ορισμένες απρόσμενες σκέψεις για τον πολιτισμό και την πολιτική. Τη μετάφραση έκανε ο Νίκος Αποστολόπουλος.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ - ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Σε ένα εξαιρετικά συναρπαστικό, βατό αλλά και εμπεριστατωμένο κείμενο, η διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Graduate Center του City University of New York και καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος Έλλη Βιντιάδη παρουσιάζει μια πλήρη επισκόπηση των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε τις συμπεριφορές μας προς τα ζώα. Το Τα ζώα και εμείς είναι ένα βιβλίο που ξαφνιάζει: αυτό που ίσως μας φαίνεται αυτονόητο καταρρίπτεται, και αυτό που θεωρούσαμε παράλογο μοιάζει, ξαφνικά, λογικό.

Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει ένας ακόμα τίτλος στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ με τίτλο Πειθώ και Προπαγάνδα. Ο συγγραφέας Γιώργος Αγγελετόπουλος αναλύει το ιστορικό και εννοιολογικό πλαίσιο των εννοιών της πειθούς και της προπαγάνδας στην επικοινωνία και τη δημόσια διπλωματία. Στην εποχή των fake news, των bots και της μετα-αλήθειας είναι καλό να γνωρίζει κανείς τους μηχανισμούς και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι επαγγελματίες της επικοινωνίας σε τομείς όπως το nation branding, ο πολιτισμικός πόλεμος, η δημόσια διπλωματία και, ατομικά, σε ενέργειες όπως οι δολοφονίες χαρακτήρων και, αντιθέτως, η αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας ενός προσώπου.

Φιλοσοφία – Οι ιδέες πίσω από την επικαιρότητα έχει τίτλο το βιβλίο του Αλέξη Παπάζογλου. Με απλά εργαλεία ο συγγραφέας εξηγεί πώς η φιλοσοφία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και συνεπώς να απαντήσουμε καλύτερα σε καθημερινά ερωτήματα, ηθικά διλήμματα, συλλογιστικά κενά αλλά και πολιτικές αντιφάσεις.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΕΙΡΕΣ

Η σειρά ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ με εικονογραφημένες διασκευές κλασικών έργων από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή μεγαλώνει! Στις αρχές του Ιουνίου εκδόθηκε ο πέμπτος τίτλος της σειράς, το Δρ. Ντούλιτλ ή ο γιατρός που μιλούσε τη γλώσσα των ζώων και τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο της σειράς με τη διασκευή του μυθιστορήματος για το πιο όμορφο και καλόκαρδο άλογο, τη Μαύρη Καλλονή της Anna Sewell.

 

Η επέτειος των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας τον Σεπτέμβριο 2020 ήταν η αφορμή για την πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του ομώνυμου τίτλου στην επιτυχημένη μας σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ από το πολυβραβευμένο δίδυμο Φίλιππος Μανδηλαράς και Ναταλία Καπατσούλια. Στη σειρά θα προστεθεί τον Οκτώβριο ένα ακόμα βιβλίο, Κύπρος – από τον μύθο ώς σήμερα. Ο Φίλιππος Μανδηλαράς και η Ναταλία Καπατσούλια έφτιαξαν ένα βιβλίο για την ιστορία της Κύπρου από τη μυθική αρχή της ώς σήμερα.

Αυτό το δίδυμο θα μας τρελάνει! Οι λατρεμένοι Αρκούδος και Πάπιος των Jory John και Benji Davies επιστρέφουν με μια νέα, ακόμα πιο αστεία ιστορία με τίτλο Σ’ αγαπάω, λέμε!. Ο Αρκούδος, ως συνήθως, σκοπεύει να περάσει ένα ήσυχο σαββατιάτικο πρωινό ολομόναχος. Μόνο που ο Πάπιος έχει ήδη άλλα, μεγάλα σχέδια για το πώς θα το περάσουν… μαζί! Και το γέλιο ξεκινάει…

Οι αγαπημένες σειρές μικρά κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, σε κείμενο της Maria Isabel Sanchez Vegara, συμπληρώνονται με ένα βιβλίο έκπληξη! Ένα βιβλίο που συνδυάζει τη ζωγραφική με μικρές βιογραφίες 15 προσωπικοτήτων όπως η Φρίντα Κάλο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Μάγια Αγγέλου και ο Μπρους Λι. Η σειρά μικρά κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ αριθμεί ήδη 50 τίτλους στο εξωτερικό και έχει ξεπεράσει το 1.500.000 αντίτυπα σε πωλήσεις!

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Η Άλισον Φαλκονάκη και ο Νέαρχος Ντάσκας συνεργάστηκαν σε ένα από τα ωραιότερα εικονογραφημένα βιβλία της χρονιάς. Το Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους με το λιτό και αλληγορικό κείμενο της Άλισον και τη μοναδική εικονογράφηση του Νέαρχου. Μια αλληγορική ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, την εμπιστοσύνη, τη ζωή.

Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει επίσης και το παγκόσμιο best-seller Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο του Charlie Mackesy, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου. Ένα πανέμορφο από κάθε άποψη βιβλίο που θα μιλήσει με τις εκπληκτικές εικόνες και τις λιγοστές αλλά πανίσχυρες λέξεις του κατευθείαν στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Η ιστορία φιλίας ανάμεσα σε ένα μικρό παιδί με περιέργεια για τον κόσμο που το περιτριγυρίζει, έναν τυφλοπόντικα που λατρεύει τα γλυκά, μια αλεπού λίγο κουρασμένη κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο, που θα γίνει η ιστορία του καθενός μας ξεχωριστά.

Είκοσι δύο δημιουργοί εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στο εικονογραφημένο βιβλίο με προσωρινό τίτλο 21+1 για το ’21. Η Μαρίζα Ντεκάστρο και η Ελένη Σβορώνου επιμελούνται το συλλογικό αυτό έργο, ένα ψηφιδωτό στιγμών του Αγώνα, από τη φάση της προετοιμασίας έως και τη μετέπειτα δημιουργία του ελληνικού κράτους, μέσα από τη ματιά σύγχρονων, καταξιωμένων λογοτεχνών της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Ένα πραγματικά πρωτότυπο εγχείρημα, που ισορροπεί ανάμεσα στον προβληματισμό, τη συγκίνηση, το χιούμορ, τον θαυμασμό για τα επιτεύγματα αλλά και τον προβληματισμό για τις μικρές και μεγάλες ρωγμές του αγώνα για την ελευθερία, με είκοσι δύο εντυπωσιακές εικονογραφήσεις.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΝΩΣΕΩΝ

Η λίστα των βιβλίων γνώσεων από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος περιλαμβάνει ήδη σημαντικούς τίτλους αναφοράς, όπως το Βιβλιομουσείο και το Πλανητάριο, και τον Σεπτέμβριο θα εμπλουτιστεί με το νέο βιβλίο Η γλώσσα του σύμπαντος: Μια οπτική εξερεύνηση των μαθηματικών. Συγγραφέας ο Colin Stuart, συνεργάτης της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, και εικονογράφος ο Ximo Abadia. Από τα άτομα μέχρι τις κυψέλες των μελισσών και την κίνηση των πλανητών, τα πάντα γύρω μας σφύζουν από μαθηματικά. Πώς μπορεί λοιπόν αυτή η γλώσσα των αριθμών, συμβόλων και εξισώσεων να κάνει τα πάντα στο Σύμπαν μας να χτυπούν σαν αόρατο ρολόι; Τη μετάφραση έκανε ο Βαγγέλης Πρατικάκης.

ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ

Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε η νέα σειρά καρτονέ βιβλίων με κινούμενα μέρη Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, η οποία αποτελεί μια εκδοτική προσπάθεια πρωτότυπη όχι μόνο για την εγχώρια αλλά και για την παγκόσμια αγορά.

Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΑΙΣΩΠΟΣ, μια νέα σειρά καρτονέ βιβλίων με κινούμενα μέρη: Το λιοντάρι και το ποντίκι, Λαγός και χελώνα, Η αλεπού και το λελέκι και Τζίτζικας και μέρμηγκας. Κάθε βιβλίο ζωντανεύει με τους διαφορετικούς μηχανισμούς και την υπέροχη εικονογράφησή του κι από έναν μύθο του Αισώπου. Τη σειρά σχεδίασε και εικονογράφησε η Άννα Γκουτζουρή, ενώ παράλληλα με τις ελληνικές θα κυκλοφορήσουν και αντίστοιχες εκδόσεις στα αγγλικά.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Ακολουθώντας τις τάσεις και τη μόδα της εποχής, σας παρουσιάζουμε τον Απόλυτο οδηγό του TikTok! Ένας οδηγός για την πιο cool εφαρμογή των ημερών μας, με συμβουλές, τρικ και μυστικά από τους πιο διάσημους χρήστες του, όπως η Charli D’Amelio και η Avani Gregg! Το απαραίτητο βιβλίο για ένα προφίλ γεμάτο απίθανα βίντεο!

Το εκδοτικό μας πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί έως το τέλος της χρονιάς με νέες εκδόσεις που θα διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών.

Read More

Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά και τα Συναισθήματα ως εργαλεία διαχείρισης και διαδραστικότητας

«Συχνά με ρωτούν ποια εργαλεία χρησιμοποιώ στη θεραπεία. Προτιμώ ότι βοηθά σε μια συναισθηματική αποφόρτιση καθώς το φυσικό συναίσθημα είναι απλό και όμορφο.» έχει δηλώσει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας των βιβλίων Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων Ιζαμπέλ Φιλιοζά. Πράγματι, αρκεί να ξεφυλλίσει κάποιος τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς για να διαπιστώσει πως το συναίσθημα ανακαλύπτεται , εκφράζεται, γίνεται παιχνίδι!
Ποια είναι όμως η Ιζαμπέλ Φιλιοζά η οποία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητα της Θετικής Γονεϊκότητας στη Γαλλία;


Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1957 στο Παρίσι. Κόρη ψυχολόγου και ψυχαναλύτριας, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον κόσμο των συναισθημάτων. Οι σπουδές στην ψυχολογία ήταν μια φυσική συνέχεια για την Φιλιοζά, έτσι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές και την εκπαίδευση της στο Πανεπιστήμιο Paris V – René Descartes αλλά και σε ιδρύματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, έγινε ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην ανθρωπιστική προσέγγιση της ψυχολογίας.
Από το 1981, διοργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια ψυχολογίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και γονείς στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Από το 1982 ως το 2018, εργάστηκε σαν ανεξάρτητη ψυχοθεραπεύτρια.
Για περισσότερα από 25 χρόνια, συμμετέχει στην εκπαίδευση επαγγελματιών σε διάφορους τομείς, όπως νοσοκομεία, αλλά και τράπεζες, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 2006, δημιούργησε το EIREM, Ecole des Intelligences Relationnelle et Emotionnelle, όπου συμμετείχε στην εκπαίδευση επαγγελματιών αλλά και ψυχοθεραπευτών πάνω στην προσέγγιση που ανέπτυξε: Την Ολοκληρωμένη Εμπαθητική Προσέγγιση.
Το 2015 δημιούργησε τα Εργαστήρια Φιλιοζά: εργαστήρια που απευθύνονται στους γονείς αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα παιδιά για την καλύτερη κατανόηση των παιδιών (εμπαθητική προσέγγιση).
Παράλληλα, έχει συγγράψει 40 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες με κύρια θέματα τα συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και τη συμβουλευτική σε γονείς. Το πρώτο βιβλίο μαζί με την Hélène Roubeix εκδόθηκε το 1988 με τον τίτλο Le corps messager. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις JC Lattès, Nathan, Hemma σαν διευθύντρια σειρών.
Οι αναγνώστες των βιβλίων της γνωρίζουν τη σημασία που δίνει στη Σχέση, τη Σχέση γονέα-παιδιού, ή τη Σχέση του ζευγαριού, με τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας. Η επαφή με τους άλλους είναι πολύ σημαντική αν και μερικές φορές είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια «Η δέσμευσή μου για τη μη-βία, η βουδιστική φιλοσοφία μου, αλλά και οι ρίζες μου στην ανθρωπιστική ψυχολογία έχουν τροφοδοτήσει την προσέγγιση που έχω απέναντι στις σχέσεις».
Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητα της Θετικής Γονεϊκότητας στη Γαλλία και για τον λόγο αυτό ορκίστηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Οι 1000 Πρώτες Ημέρες», που η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν λάνσαρε στη Γαλλία το 2019. Σκοπός της επιτροπής είναι να κάνει προτάσεις γύρω από διαφορετικά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών τις πρώτες 1000 ημέρες της ζωής τους: η γονεϊκή άδεια, τα μοντέλα φύλαξης (μπέιμπι σίτινγκ), η ενδοσχολική βία κτλ.
Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι πολύ εντυπωσιακά, άλλα ποια λόγια θα επέλεγε η ίδια η Ιζαμπέλ Φιλιοζά για να περιγράψει το έργο της;
«Στα βιβλία μου, στα άρθρα, ή στις ζωντανές παρουσιάσεις μου, προσπαθώ να εκλαϊκεύσω τις έννοιες της νευροεπιστήμης καθώς και τις έρευνες της ψυχολογίας και της ψυχοκοινωνιολογίας για να τις καταστήσω προσβάσιμες σε όλους. Αποστολή μου είναι να τροφοδοτήσω και να εξελίξω τη συναισθηματική και σχεσιακή νοημοσύνη με σκοπό να μειωθεί η βία στις ανθρώπινες σχέσεις.
Κανένας γονέας δεν επιθυμεί να είναι βίαιος απέναντι στο παιδί του. Η δουλειά μου επικεντρώνεται να προσφέρω στους γονείς εναλλακτικές ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.
Τα παιδιά σήμερα διαφέρουν από τα παιδιά του παρελθόντος και οι διαδικασίες οφείλουν να προσαρμοστούν με την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών.»

Από το βιβλίο ΦΟΒΟΙ της σειράς Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων


Για να ζούμε πιο ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους γύρω μας, η Ιζαμπέλ Φιλιοζά μας προτείνει:
Να έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση και κατανόηση του εαυτού μας
Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας καθημερινά
Να θεραπεύουμε τις πληγές μας
Να μάθουμε να ακούμε τους άλλους
Να υιοθετήσουμε την μη βίαιη επίλυση προβλημάτων
Να επιδιώκουμε την εποικοδομητική επικοινωνία
… και κυρίως: να υπηρετούμε την ενσυναίσθηση και τη διαδραστικότητα.
«Για εμένα η ψυχοθεραπεία δεν αφορά μονάχα στην ίαση ή αντιμετώπιση μιας φοβίας ή στην επιτυχία μιας σχέσης, αλλά η καλλιέργεια των ψυχοκοινωνιολογικών ικανοτήτων. Ο άνθρωπος είναι χαρούμενος όταν βρίσκει τη θέση του στη ζωή και στον κόσμο του.» δηλώνει η σπουδαία ψυχοθεραπεύτρια και μας εμπνέει να κάνουμε τις πρώτες σημειώσεις μας στα σημειωματάρια των συναισθημάτων.


Λίγα λόγια για τη σειρά Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων:
Τα παιδιά έχουν μια πλούσια συναισθηματική ζωή και, καθώς ο εγκέφαλός τους είναι ακόμα σε ανάπτυξη, πολύ συχνά… ξεχειλίζει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα καθοδηγήσουμε;
Η απάντηση έρχεται μέσα από την παιδική σειρά βιβλίων Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπέλ Φιλιοζά μιλάει απευθείας στα παιδιά, αλλά παράλληλα και στους γονείς: κάθε βιβλίο της σειράς είναι γεμάτο με άμεσες, πρωτότυπες και διασκεδαστικές δραστηριότητες για το παιδί, ενώ στο τέλος του υπάρχει ξεχωριστό παράρτημα για τους γονείς, με πολύτιμες συμβουλές και απαντήσεις σε διάφορες και σε αρκετές περιπτώσεις «δύσκολες» ερωτήσεις.
Η νέα αυτή σειρά βιβλίων για παιδιά 5 έως 12 ετών είναι σχεδιασμένη με βάση τη γνώση ότι η αποδοχή και η ήρεμη αντιμετώπιση, η τρυφερότητα και η επικέντρωση στα συναισθήματα ενός παιδιού το βοηθούν να καλλιεργήσει ικανότητες ρύθμισής τους. Η παρουσία, οι λέξεις και η συμπεριφορά του γονιού βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τα νευρωνικά κυκλώματά του, κάτι που θα του επιτρέψει να ρυθμίζει τις παρορμήσεις και τη συναισθηματική του αντιδραστικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς πραγματεύονται την Αυτοπεποίθηση, τον Φόβο και τη Φιλία.

Read More

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης στο τμήμα Λογοτεχνίας του ΙΑΝΟΥ της Αθήνας (Σταδίου 24).

Ο διεθνολόγος και συγγραφέας θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες του και θα υπογράψει το νέο του βιβλίο Η Ελλάδα στη Γειτονιά της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020 από τις 18:00 έως τις 20:00.

Σταμάτης Κριμιζής – Από τη Χίο στο όριο του Ηλιακού Συστήματος και πιο πέρα

Δεκαετία του 1940 στον Βροντάδο της Χίου: Ένα παιδί μετράει τα άστρα – κατά πάσα πιθανότητα – κυριολεκτικά, μην μπορώντας να φανταστεί πως μια μέρα θα γίνει ο μοναδικός επιστήμονας με συμμετοχή σε αποστολές που εξερεύνησαν όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και πως το 1999 ένας αστεροειδής θα λάβει το όνομα του.*
Το παιδί αυτό μεγάλωσε και έγινε ο σημερινός ακαδημαϊκός και διαστημικός επιστήμονας Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ερευνητής της NASA, επίτιμος διευθυντής του τµήµατος Διαστηµικής στο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins (APL) και συγγραφέας του βιβλίου Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα,  αλλά και του νέου βιβλίου Όλα σε μια ζωή – Από τον Ήλιο στον Γαλαξία στο οποίο ο σπουδαίος επιστήμονας αφηγείται τη ζωή του στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Γεννημένος μόλις 8 χρόνια μετά την ανακάλυψη του νάνου πλανήτη Πλούτωνα, ο μικρός Σταμάτης Κριμιζής είναι ιδιαίτερα ευφυής, όμως είναι η επιμονή της μητέρας του που τον νουθετεί να μην συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από «άριστα» που τον καθιστά επιμελή μαθητή. Εκτός από τη μητρική επιρροή, ο τόπος καταγωγής δίνει ένα απρόσμενο «εφόδιο» στη μετέπειτα σταδιοδρομία του Δρ. Κριμιζή, αφού στα νιάτα του συμμετέχει στο πασίγνωστο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Βροντάδο. Ο ίδιος χαρακτήρισε αργότερα την εμπειρία αυτή ως μια πρώτη πρόβα για την εκτόξευση λίγο… μεγαλύτερων πυραύλων.

Ο Σταμάτης Κριμιζής μεγάλωσε ουσιαστικά με τη μητέρα του, αφού ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η γερμανική κατοχή καθιστούσαν αδύνατη την επιστροφή του οικονομικού μετανάστη πατέρα του από την Αμερική στην Ελλάδα. Όταν τελικά κατόρθωσε να γυρίσει, η υγεία του ήταν κλονισμένη και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφυγε από τη ζωή. Πριν αποβιώσει, όμως, ο πατέρας του Σταμάτη Κριμιζή είχε αποταμιεύσει ένα χρηματικό ποσό για τις σπουδές του γιου του στις ΗΠΑ. Έτσι, το 1956 ο απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων της Χίου βρίσκεται στη Μινεάπολη και ξεκινά να φοιτά στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Το 1961 αποκτά πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και σύντομα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβας.

Με αυτούς τους ακαδημαϊκούς τίτλους στη φαρέτρα του, ο Σταμάτης Κριμιζής ξεκινά μια πολυσήμαντη καριέρα και μια άκρως ενδιαφέρουσα πορεία ζωής που θα μπορούσε να χωριστεί στα εξής κεφάλαια:

Ο παράγοντας «Τύχη»

Πολλοί είναι οι επιστήμονες-ερευνητές που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «τύχη». Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, ωστόσο, δεν διστάζει συχνά να χρησιμοποιήσει τη φράση «στάθηκα τυχερός», ιδιαίτερα όσον αφορά τη συνάντηση με τον μέντορα του Τζέιμς Βαν Άλλεν (τον κατασκευαστή του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου): «Τον γνώρισα όταν ήμουν 21 ετών. Και όταν ως μεταπτυχιακός φοιτητής έφτασα σε ένα εργαστήριο στη Σχολή Φυσικής της Αϊόβα, όπου τρία χρόνια νωρίτερα είχαν ανακαλυφθεί οι Ζώνες Βαν ‘Αλλεν (οι ζώνες ακτινοβολίας που περιβάλλουν τη Γη) και πραγματοποιούνταν πειράματα που διάνοιγαν δρόμους σε μεγάλες ανακαλύψεις, έγινα ένας άλλος. Ο Βαν ‘Αλλεν ήταν εκείνος ο οποίος από έναν συνηθισμένο φυσικό με μετέτρεψε σε έναν άνθρωπο που ονειρεύεται πώς λειτουργεί η φύση, πώς λειτουργούν οι πλανήτες, τι υπάρχει στο Ήλιακό μας Σύστημα, πώς ενεργοποιείται η ύλη, πώς αντιδρούν τα μαγνητικά πεδία» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.
Μια συμβουλή του Βαν Άλλεν αποτέλεσε το μότο ζωής του Σταμάτη Κριμιζή: «Πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να σταθείς τυχερός».
Ο Έλληνας διαστημικός ερευνητής σημειώνει ωστόσο πως αυτό που πολλοί αποκαλούν «τύχη» για τον ίδιο σημαίνει να κατέχεις τη γνώση και να μπορείς να αναγνωρίσεις το καινούργιο, καθώς το ίδιο πράγμα μπορεί να «τύχει» σε πολλούς, όμως πόσοι από αυτούς θα αντιληφθούν τελικά πως σκόνταψαν σε κάτι καινούργιο;
Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής δίνει και μια άλλη διάσταση στον παράγοντα «τύχη», στο να βρίσκεσαι στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Το New Horizons έφτασε στον νάνο πλανήτη Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015, και ο Δρ. Κριμιζής αισθάνεται τυχερός που έλαβε μέρος στην αποστολή που πραγματοποίησε ένα ιστορικό πέρασμα από τον τελευταίο πλανήτη του «κλασικού» Ηλιακού Συστήματος, την ίδια ακριβώς μέρα με εκείνη που 50 χρόνια πριν το Mariner 4, η πρώτη αποστολή του Δρ. Κριμιζή, μετέδωσε την πρώτη εικόνα από τον πλανήτη Άρη. «Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν έχει “περάσει” και από τους οκτώ πλανήτες συν τον Πλούτωνα – ήμουν τυχερός και είμαι περήφανος γι’ αυτό» έχει δηλώσει.

Η σημασία της επιστήμης

Παρόλο που ο Σταμάτης Κριμιζής έχει περάσει από σημαντικές διοικητικές θέσεις και έχει λάβει σπουδαίες διακρίσεις (διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος για τη ΝΑSΑ στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Jonhs Ηopkins, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας [ΕΣΕΤ], έχει λάβει το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος των ΗΠΑ [Smithsonian Air and Space Museum] για τη συμβολή του στην επιστήμη του Διαστήματος και του έχει απονεμηθεί το Μετάλλιο Εξαίρετης Κοινωνικής Προσφοράς της NASA και το Βραβείο Διαστημικής Πτήσης [Space Flight Award] από την American Astronautical Society), ο ίδιος απέρριψε πριν από χρόνια την πρόταση να αναλάβει τη διοίκηση της NASA, όπως και κάθε πρόταση για πολιτικό αξίωμα, και λόγος ήταν ένας: δεν ήθελε να αποχωριστεί την έρευνα.
Από το 1961 ως σήμερα, ο Δρ. Κριμιζής δεν έχει πάψει να κοιτάζει με δέος τα –συχνά αναπάντεχα– δεδομένα που συλλέγουν τα διαστημικά οχήματα των αποστολών του, συνειδητοποιώντας από νωρίς πως η γνώση είναι ανεξάντλητη. «Όταν το συνειδητοποιείς αυτό» έχει δηλώσει «καταλαβαίνεις καλύτερα την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, έχεις ένα αίσθημα ταπεινότητας».

Η εξερεύνηση του Διαστήματος

Τι είναι αυτό που συναρπάζει έναν διαστημικό επιστήμονα; Το περίφημο «η αλήθεια είναι εκεί έξω» των X- Files, τα πράσινα ανθρωπάκια και τα ΑΤΙΑ;
Ο ακούραστος και πραγματιστής Έλληνας ερευνητής της NASA, όσο στρέφει το βλέμμα του στον ουρανό τόσο συνειδητοποιεί πως όλα γίνονται για την προστασία της Γης και τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους: «Όλα όσα κάνουμε για το διάστημα δεν είναι για να ξεχάσουμε τη Γη αλλά για να την προστατεύσουμε περισσότερο. Όλες οι αποστολές και οι ερευνητικές εκστρατείες μας δίνουν πολύτιμα στοιχεία για το περιβάλλον, το οικοσύστημα, τη γεωλογία, τη μετεωρολογία, τη γεωργία και έναν σωρό άλλους τομείς. Είναι σαν τον άνθρωπο. Μαθαίνει τον εαυτό του καλύτερα, μέσα από τους άλλους. Όσο περισσότερο ταξιδεύει τόσο πιο πολύ κατανοεί την ύπαρξή του» έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δρ. Κριμιζής.

Πρωτιές & Καινοτομίες

Μια καριέρα 55 ετών σίγουρα έχει συμπεριλάβει πολλές πρωτιές: Το 1970 ο Δρ. Κριμιζής ανέλαβε επικεφαλής ερευνητής στην αποστολή Voyager 1 και 2 (στις 25 Αυγούστου 2012 το Voyager 1 έγινε το πρώτο κατασκευασμένο από τον άνθρωπο αντικείμενο που εισήλθε στην ανεξερεύνητη περιοχή του διαστήματος, το λεγόμενο διαστρικό διάστημα, ενώ σε λίγα χρόνια και το Voyager 2 θα εξέλθει από το Ηλιακό Σύστημα). Το 1996 συμμετείχε στην εκτόξευση της πρώτης αποστολής Discovery της ΝΑSΑ και το 1997 συμμετείχε στην τελευταία αποστολή-Ναυαρχίδα που εκτοξεύθηκε τον 20ό αιώνα και πρώτη που «έπιασε δουλειά» τον 21ο αιώνα, την αποστολή του ρομποτικού διαστημικού οχήματος Cassini, που αποκάλυψε τα μυστικά του Κρόνου και των δορυφόρων του.
Αυτό ωστόσο που είναι λιγότερο γνωστό για τον Δρ. Κριμιζή είναι πως το 1992 διόρισε την πρώτη γυναίκα επικεφαλής διαστημικού προγράμματος. Στα 14 χρόνια που διετέλεσε διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων στο Jonhs Ηopkins, κατόρθωσε να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών ερευνητών από 8% σε 35%, φέρνοντας έτσι έναν αέρα ανανέωσης στον πατροπαράδοτα ανδροκρατούμενο χώρο της αστροφυσικής.

Οι προσωπικές θυσίες

«Σε οποιονδήποτε τομέα και αν εργάζεται κανείς, αργά ή γρήγορα η εργασία του γίνεται η καθημερινότητά του. Γίνεται δηλαδή μια κανονική εργασία, έστω και αν λειτουργείς σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της και προσαρμόζεσαι σε αυτές, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Αν, για παράδειγμα, είμαι στο γραφείο και ερευνώ δεδομένα από τον Πλούτωνα ή από το Voyager ή κάνω χρήση κάποιου καινούργιου μοντέλου σε σχέση με φαινόμενα που θα τα χαρακτήριζε κανείς αναπάντεχα και έχει φτάσει το τέλος της ημέρας και μου τηλεφωνήσει η Μαρία και μου πει “επιστρέφοντας πέρνα από το σουπερμάρκετ και φέρε μου ένα κιλό φέτα και τρία γιαούρτια” δεν θα της απαντήσω “τι είναι αυτά που μου λες τώρα, μη με ενοχλείς”…» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Έλληνας ερευνητής.

Κι όμως, όσο καθημερινό και απτό και αν ακούγεται το περιστατικό που περιέγραψε ο Σταμάτης Κριμιζής, δεν παύει να γνωρίζει πως δεν μπορεί κανείς να πετύχει υψηλούς στόχους δίχως να κάνει προσωπικές θυσίες: «… η προσωπική ζωή ήρθε δεύτερη… Αν και κρατούσα μια ισορροπία με τη βοήθεια του οικογενειακού μου περιβάλλοντος. Τα καλοκαίρια π.χ. που εγώ έλειπα ή ταξίδευα, έστελνα τα τρία αγόρια μου στην αδελφή μου στη Χίο. Έτσι άλλωστε έμαθαν και πολύ καλά ελληνικά. Και οι τρεις ήταν πιο συνετοί από εμένα. Ο ένας τους είναι γιατρός, ο άλλος οικονομολόγος, ο τρίτος δουλεύει σε μια μεγάλη τράπεζα».

Το όραμα

Σήμερα, αντί να επαναπαύεται στις δάφνες του, ο Σταμάτης Κριμιζής βρίσκεται συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Ο λόγος; Η υποχρέωση που νιώθει να απευθυνθεί στα νέα παιδιά της χώρας. Έτσι αντιλαμβάνεται πως εκπληρώνει καλύτερα τον ρόλο του ως Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη, ο Δρ. Κριμιζής πραγματοποιεί ακούραστα παρουσιάσεις σε σχολεία, ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των μαθητών και των δασκάλων τους. Πέρα από τις συναρπαστικές ανακαλύψεις και περιπέτειες που βίωσε στα 55 χρόνια που εξερευνά το Διάστημα –που περιγράφει γλαφυρά και στο βιβλίο του Όλα σε μια ζωή –, ο διακεκριμένος επιστήμονας νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τις εμπειρίες του και για έναν ακόμη λόγο: «Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και θέλω να τους μεταδώσω το μήνυμα πως όταν έχεις όραμα και δουλέψεις σκληρά, όταν επιδιώξεις την αριστεία, διατηρώντας τις αρχές και το ήθος σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιτύχεις αυτό που ονειρεύεσαι» έχει δηλώσει και συμπληρώνει: «Ακόμη και να σκεφτεί ένας νέος, ακούγοντάς με, ότι “αφού αυτός που μου μιλάει έβγαλε το Γυμνάσιο της Χίου και πήγε σε σημαντικά πανεπιστήμια του κόσμου, στην Αμερική, και έκανε ό,τι έκανε, άρα υπάρχει ελπίδα και για μένα να τα καταφέρω”».

Και το όνειρο συνεχίζεται…

Το New Horizons πραγματοποίησε το απίθανο, φτάνοντας στον Πλούτωνα. Τα Voyagers πέρασαν από τέσσερις πλανήτες, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μία φορά κάθε 175 χρόνια. Το Cassini αποκάλυψε τα μυστικά του Κρόνου, του Τιτάνα και των άλλων δορυφόρων του μυστηριώδους πλανήτη. To Galileo προσέφερε νέα γνώση για τον Δία και τους δορυφόρους του. To MESSENGER κατόρθωσε να χαρτογραφήσει πλήρως τον Ερμή στέλνοντας πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τη γεωλογία, τη χημική σύσταση και το μαγνητικό πεδίο του μικρότερου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αποστολές στις οποίες ο Δρ. Σταματής Κριμιζής ήταν επικεφαλής ή βασικός ερευνητής. Με την αποστολή Voyager να βρίσκεται πλέον στην αρχή ενός διαστρικού ταξιδιού, τι απομένει για τον σπουδαίο αστροφυσικό να εξερευνήσει;
Ο επόμενος σταθμός της μακράς καριέρας του Σταμάτη Κριμιζή είναι το μητρικό μας άστρο! «Αν με ρωτούσατε ποιο κομμάτι του Σύμπαντος θα ήθελα να ατενίσω, θα σας έλεγα δίχως σκέψη τον Ήλιο» έχει εκμυστηρευθεί ο ίδιος.
Πρόκειται για την πιο τολμηρή αποστολή που έχει σχεδιάσει ποτέ η NASA. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στα πλησιέστερα περάσματα του από τον Ήλιο, το αλεξήλιο του σκάφους θα πρέπει να αντέξει στους 1.377 βαθμούς Κελσίου!
Η προσδοκία των ερευνητών είναι πως με τις μετρήσεις που θα λάβουν από το Parker Solar Probe θα κατανοήσουν καλύτερα τη δραστηριότητα των άστρων και θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη Γη σε επεισόδια έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας.

Όλα φαίνονται απίθανα, μέχρι να γίνουν πιθανά. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Σταμάτης Κριμιζής. Το γνωρίζει από τότε που άφησε την ηλιόλουστη Χίο για να βρεθεί στην παγωμένη Μινεσότα με μοναδικά εφόδια την ευφυΐα, το ήθος και τη συνεχή προσπάθεια. Το γνωρίζει γιατί όσο και αν ατενίζει τον ουρανό, δεν ξεχνά πως οι άνθρωποι, ειδικά στην εποχή μας, ελπίζουν, όταν βρίσκουν κάτι περισσότερο από αυτό που αφορά τους ίδιους.


* Πρόκειται για τον αστεροειδή 8323 Κριμιζή

Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από συνεντεύξεις του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή που δημοσιεύθηκαν στο BHmagazino (2/08/15 και 26/11/17), στην εφημερίδα Καθημερινή (3/07/16) και στο site Liberal (6/07/17).

Ένας χρόνος «Η τελευταία μπλόφα»: Οι συγγραφείς του best seller απαντούν

Ήταν Δευτέρα 17 Ιουνίου του 2019 όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ράφια των βιβλιοπωλείων ο τίτλος Η τελευταία μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το Plan B των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού . Η χώρα βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό, οι πληγές ακόμα νωπές από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης του 2015, κι εμείς είχαμε ένα βιβλίο που ξέραμε ότι «οι αριθμοί του μιλούσαν από μόνοι τους» : 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ-50η χιλιαδα

Και μετά ήρθαν άλλοι αριθμοί: 50 χιλιάδες αντίτυπα και αμέτρητες εβδομάδες στα ευπώλητα όλων των βιβλιοπωλείων της χώρας. Πέρα από τους αριθμούς όμως, σύντομα διαπιστώσαμε πως ο κόσμος δεν σταματούσε να μιλά για το συγκεκριμένο βιβλίο. Το «γιατί», όλοι εμείς στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, το γνωρίζαμε από την πρώτη σελίδα ανάγνωσης…

Ένα χρόνο μετά την έκδοση της Τελευταίας Μπλόφας η Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού αποκαλύπτουν όλα όσα βίωσαν αυτό το διάστημα και αποκαλύπτονται μέσα από δικές τους σκέψεις για το παρόν και το μέλλον:

Από αριστερά: η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Βικτώρια Δενδρινού στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου

Έναν χρόνο μετά την έκδοση του «Η τελευταία μπλόφα», πώς θα περιγράφατε την εμπειρία που αποκομίσατε ως συγγραφείς βλέποντας το πρώτο έργο σας να γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα best seller;
Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου ήταν πραγματικά πολύ ξεχωριστή. Όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε το βιβλίο, πολλοί κοντινοί μας άνθρωποι μας αποθάρρυναν: «Τι ασχολείστε με αυτά τα γεγονότα του παρελθόντος, αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει» μας έλεγαν, τονίζοντας ότι το θέμα δεν έχει πια ενδιαφέρον. Αλλά για εμάς από την αρχή δεν είχε σημασία η εμπορική επιτυχία του βιβλίου, σκοπός μας ήταν να περιγράψουμε όσο πιο εμπεριστατωμένα και αντικειμενικά τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και ζήσαμε και εμείς από κοντά, φωτίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις οπτικές γωνίες όλων των πρωταγωνιστών. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, η αλήθεια είναι πως και εμείς πολλές φορές αναρωτιόμασταν ποιος θα το διαβάσει, και αστειευόμενες τους μετράγαμε καταλήγοντας σε μια λίστα με ονόματα τόσο μικρή, που ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα δάχτυλα των χεριών μας. Οπότε η επιτυχία του βιβλίου ειλικρινά μας σόκαρε (θετικά!) και ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει απολύτως την απήχηση που είχε. Σίγουρα όμως είμαστε πάρα πολύ χαρούμενες γιατί αισθανόμαστε πως ο κόπος μας άξιζε, το βιβλίο διαβάστηκε και ξεκίνησε έναν διάλογο για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το κρίσιμο διάστημα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, με τρόπο που δεν είχε γίνει στο παρελθόν.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σχολιάστηκε όσο λίγα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Ποια σχόλια αναγνωστών σάς έκαναν περισσότερο εντύπωση;
Το σχόλιο που ακούσαμε συχνά και μας έκανε εντύπωση ήταν πως ο κόσμος έμενε ξύπνιος τα βράδια από αγωνία για να το διαβάσει και να δει τι γίνεται στη συνέχεια, ενώ πρόκειται για μια ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και είχαμε ζήσει. Ή ότι διαβάζοντάς το κάποιοι θύμωναν και από τα νεύρα τους το πέταγαν στον τοίχο! Στους αναγνώστες μας, έκαναν εντύπωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιων πρωταγωνιστών ή ορισμένα περιστατικά του παρελθόντος τους που ήταν καθοριστικά και τα οποία περιγράφονται στο βιβλίο χωρίς να είναι γνωστά. Αυτά πολλοί αναγνώστες μας είπαν ότι τους βοήθησαν να καταλάβουν καλύτερα τις πράξεις και τα κίνητρα όλων αυτών των ανθρώπων που καθόρισαν την τύχη της χώρας. Για τους περισσότερους, το πόσο κοντά βρισκόμασταν στην έξοδο από το ευρώ εκείνο το διάστημα δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι που διάβασαν το βιβλίο.

Τι θα θέλατε εσείς να κρατήσουν περισσότερο οι αναγνώστες από την «Τελευταία Μπλόφα»;
Ένα στοιχείο που προέκυψε έντονα από την έρευνά μας και μας εντυπωσίασε και εμάς είναι ο καθοριστικός ρόλος που έχουν οι διαπροσωπικές σχέσεις και η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών στη λήψη των αποφάσεων. Όλοι αυτοί οι πολιτικοί, τεχνοκράτες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας –τους οποίους πολλές φορές θεωρούμε «υπεράνθρωπους», τόσο δυνατούς που οι αποφάσεις τους δεν επηρεάζονται από διαπροσωπικά πάθη– έχουν τελικά ανθρώπινες αντιδράσεις, και τα συναισθήματά τους επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Και πως τελικά πολλές φορές, το πιο σημαντικό σε μια διαπραγμάτευση είναι να καταλαβαίνει η μια πλευρά την άλλη και να υπάρχει ειλικρινής επικοινωνία.

Από την επίσημη παρουσίαση της Τελευταίας Μπλόφας στην Αθήνα

Στο βιβλίο έχετε περιγράψει πολύ γλαφυρά τα συναισθήματα που βιώσατε ενόσω καλύπτατε τις δραματικές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της το πρώτο επτάμηνο του 2015. Πέντε χρόνια μετά, πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα. Τι συναισθήματα έχετε σήμερα;
Σίγουρα για εμάς ήταν πολύ έντονη περίοδος τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όπως και για τους περισσότερους Έλληνες, όσο και σε επαγγελματικό, καθώς έπρεπε να καλύψουμε καταιγιστικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν αμέσως μετά το διάστημα αυτό, είναι όλα πιο ήρεμα, και δεν υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι μπορεί η ζωή μας να αλλάξει δραματικά από τη μια στιγμή στην άλλη, δεν υπάρχει το στοιχείου του απρόοπτου που ήταν τόσο έντονο εκείνο το διάστημα αλλά ούτε και το διακύβευμα να βγει η χώρα από το ευρώ, με την οικονομική καταστροφή που θα ακολουθούσε αναπόφευκτα. Και τώρα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλη ύφεση εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά είναι μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται η χώρα και δεν αναμένεται να διαρκέσει όσο η προηγούμενη. Η χώρα έχει βγει από την κρίση και τα τελευταία χρόνια οι τόνοι ως προς την Ελλάδα είναι πολύ πιο χαμηλοί, η ένταση που ζήσαμε εκείνη την περίοδο έχει εξαφανιστεί.

Πώς θεωρείτε ότι βλέπουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των θεσμών, αλλά και ξένοι συνάδελφοί σας, την Ελλάδα σήμερα;
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο ραντάρ ούτε των ξένων συναδέλφων μας ούτε των ξένων αξιωματούχων και αυτό είναι πολύ θετικό. Δεν θεωρείται πλέον το «προβληματικό παιδί» της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η χώρα κατάφερε να βγει από την κρίση να πετύχει ανάπτυξη και πλέον να είναι τυπική στις υποχρεώσεις της. Το γεγονός ότι έγινε σωστή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού επίσης συνέβαλε θετικά στον τρόπο που βλέπουν τη χώρα στις Βρυξέλλες ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα θα πάρει ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πακέτα βοήθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την πανδημία.

Πού βρίσκεστε σήμερα; Τι σχέδια κάνετε για το μέλλον; Υπάρχει κάποιο θέμα που θα σας έκανε να γράψετε ένα νέο βιβλίο;
Αυτή τη στιγμή, εξαιτίας της πανδημίας, βρισκόμαστε και οι δύο στην Αθήνα. Η μία [Βικτώρια] κανονικά εξακολουθεί να δουλεύει στις Βρυξέλλες καλύπτοντας ευρωπαϊκά θέματα, ενώ η άλλη [Ελένη] επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Όσο για νέο βιβλίο, νομίζω πως θα μας πάρει σίγουρα παραπάνω από έναν χρόνο από το τελευταίο για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάτι καινούργιο. Προς το παρόν απολαμβάνουμε το ταξίδι του πρώτου μας βιβλίου και θα θέλαμε να πιστεύουμε πως έχει ακόμα δρόμο μπροστά του!

Ευχαριστούμε θερμά τις συγγραφείς για τις απαντήσεις τους και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον!

Η τελευταία μπλόφα κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τίτλο The Last Bluff από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχοντας λάβει διακρίσεις και εντυπωσιακές κριτικές από τον ξένο Τύπο.

Βιβλία που μιλούν για την προστασία του περιβάλλοντος

«Για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» ανέφερε στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 (5 Ιουνίου) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, τονίζοντας πως αυτό συνεπάγεται ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε, να υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες». Για εμάς τους ενήλικες αυτό σημαίνει πως θα αρχίσουμε – αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη – να αποζημιώνουμε τη φύση για το κακό που της έχουμε ήδη κάνει. Για τα παιδιά όμως, είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν πολύ καλύτερο κόσμο από αυτόν που κληρονόμησαν. Ο ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να «μιμηθούν» τις σωστές συνήθειες των γονέων και των φροντιστών τους, ο άλλος να έρθουν σε επαφή με βιβλία που προάγουν τον σεβασμό στη φύση και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουμε δεσμευτεί να εκδίδουμε συνεχώς βιβλία τα οποία εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ελπίζοντας πως μέσα από υπέροχες ιστορίες και εικόνες θα εμφυσήσουμε στους πολίτες του μέλλοντος την πιο σημαντική αξία. Ακολουθούν μερικοί αντίστοιχοι τίτλοι από την πλούσια εκδοτική μας λίστα:

Ο παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης του Michael Morpurgo, σε εικονογράφηση Jim Field

Μην σας ξεγελά ο τίτλος, πρόκειται για μια ιστορία που διαβάζεται όλο τον χρόνο αφού το γράμμα που έγραψε ο παππούς στην εγγονή του Νίνα και το οποίο διαβάζει με την οικογένειά της κάθε Χριστούγεννα, είναι μόνο η αφορμή για να αναπολήσουν όλες τις υπέροχες μέρες που πέρασαν στον κήπο παρατηρώντας το μεγαλείο της φύσης και μια ευκαιρία να την προτρέπει κάθε χρόνο να προστατεύει όλα όσα αγαπά στον κόσμο και κινδυνεύουν από τον άνθρωπο.

Μια συγκινητική ιστορία με ολοζώντανη εικονογράφηση για την προστασία του περιβάλλοντος και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές.

Το σπίτι μας κινδυνεύει: η Γκρέτα Τούνμπεργκ μας καλεί να σώσουμε τον πλανήτη της Jeanette Winter

Ένα από τα πρόσωπα που έχει συνδεθεί όσο λίγοι με την προστασία του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα με την κλιματική αλλαγή, είναι η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η διακεκριμένη συγγραφέας και εικονογράφος Jeanette Winter (Μαλάλα, Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρα) θέλησε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες το οποίο να παρουσιάζει όλη την πορεία της έφηβης περιβαλλοντικής ακτιβίστριας: από την ανησυχία που βίωνε για την καταστροφή που επέφερε ο άνθρωπος στο κλίμα, ώς την απόφασή της να ξεκινήσει μια σχολική απεργία που σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική αλλαγή.

Μια εικονογραφημένη ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να πετύχουν την αλλαγή! Μια ιστορία για ένα δυνατό πρότυπο.

μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Τζέιν Γκούντολ της Maria Isabel Sanchez Vegara, σε εικονογράφηση της Beatrice Cerocchi

Ένα άλλο πρόσωπο που αναμφίβολα αγωνίστηκε, και συνεχίζει να αγωνίζεται, για την προστασία της φύσης και των ζώων είναι η διάσημη ανθρωπολόγος Τζέιν Γκούντολ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς γεννήθηκε η αγάπη της Τζέιν για τα ζώα, πώς κατόρθωσε να γίνει παγκοσμίως η κορυφαία ειδικός στους χιμπατζήδες, πώς κατάφερε να αποκτήσει σημαντική διάκριση από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δίχως να έχει αποκτήσει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και πώς συνεχίζει το έργο της για τη διάσωση των ζώων και του πλανήτη μέσα από το ινστιτούτο της.

Άλλη μια ιστορία για ένα δυνατό πρότυπο και για αλλαγές που ξεκινούν από ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου του Αντώνη Παπαθεοδούλου, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή

Στο βραβευμένο βιβλίο, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή αποτυπώνουν σε μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικά στοιχεία και κυρίως το σημαντικό έργο που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τη Δέσπω Φάττα-Κάσινου για την προστασία του νερού.

Στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να δημιουργήσει τα παιδιά μέλη της «Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου», μιας πραγματικής ομάδας νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη.

Ο λύκος Ζαχαρίας ονειρεύεται τον ωκεανό και Ο λύκος Ζαχαρίας παίρνει τα βουνά της Orianne Lallemand, σε εικονογράφηση της Eleonore Thuiller.

Και στις δύο ιστορίες ο αγαπημένος λύκος Ζαχαρίας καταφέρνει μέσα από τις περιπέτειες στις οποίες μπλέκει να θίξει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος: τη διάσωση των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής και το σεβασμό στον ορεινό πλούτο της Γης.

Μια βουτιά σε έναν γεμάτο από σκουπίδια ωκεανό ή μια περιήγηση στις πιο γνωστές κορυφές του πλανήτη που είναι σημαντικό να διατηρήσουμε παρθένες, είναι αρκετές για να πείσουν τους μικρούς αναγνώστες για τη συμπεριφορά που χρειάζεται να έχουν απέναντι στη φύση και τις συνήθειες που είναι ωφέλιμο να υιοθετήσουν.

Ο Σιδερένιος Γίγαντας του Ted Hughes, σε εικονογράφηση του Chris Mould

Ο Σιδερένιος Γίγαντας έφτασε στην άκρη του γκρεμού. Από πού είχε έρθει; Κανείς δεν ξέρει. Ποιος τον δημιούργησε; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που ξέρει ένα μικρό αγόρι είναι πως ο Σιδερένιος Γίγαντας δεν ήρθε για να καταστρέψει τη Γη.

Σε αυτό το αλληγορικό παραμύθι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνδέεται με την αλόγιστη παραγωγή υλικών όπως μέταλλο και πλαστικό που καταλήγουν θαμμένα στη γη και πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση των απορριμάτων για ένα βιώσιμο μέλλον.

Διαβάστε τα παραπάνω βιβλία στα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους με αφορμή αυτά, και βάλτε ένα πρώτο λιθαράκι για έναν καλύτερο πλανήτη.

Ο Richard Jones μιλάει για το Περντού

Το Περντού είναι το νέο βιβλίο του αγαπημένου δημιουργού Ρίτσαρντ Τζόουνς (Richard Jones) που κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις μας. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού σκυλάκου που χάνεται στη μεγάλη πόλη, ώσπου να βρει ένα μέρος το οποίο να μπορεί να αποκαλεί «σπίτι».

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν ακόμα δύο υπέροχα βιβλία, σε εικονογράφηση του Ρίτσαρντ Τζόουνς: τα Χάρτινα Αεροπλανάκια και Το λευκό λιοντάρι. Το Περντού είναι το πρώτο έργο που γράφει και εικονογραφεί ο Ρίτσαρντ Τζόουνς και ο ίδιος απάντησε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το νέο του βιβλίο αλλά και συνολικά για την εμπειρία του να είναι ταυτόχρονα συγγραφέας και εικονογράφος:

ΠΕΡΝΤΟΥ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η ιστορία του Περντού προέκυψε από μια εμπνευσμένη συζήτηση με την εκδότριά μου στο Λονδίνο. Μιλούσαμε για πιθανές ιδέες βιβλίων και συμφωνήσαμε πως μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν σκύλο θα είχε ενδιαφέρον. Πάντα προσπαθώ να βάζω ένα ή δυο σκυλάκια στις εικονογραφήσεις μου – βέβαια τις περισσότερες φορές δεν φοράνε φουλάρι στον λαιμό. Από πολύ νωρίς αποφάσισα ότι ο μικρός Περντού θα φορούσε ένα κόκκινο φουλάρι στον λαιμό και ότι αυτό θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του.

Περιγράψτε μας λίγο τη δημιουργική σας διαδικασία όταν γράφετε ή όταν εικονογραφείτε.

Όταν δημιουργώ την εικονογράφηση για την ιστορία κάποιου άλλου, πάντα ξεκινώ με σκίτσα στο τετράδιό μου, γεμίζοντας σελίδες με τους χαρακτήρες. Προσπαθώ με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψω τους ήρωες. Με τον Περντού ήταν λίγο διαφορετικά. Αν και η ιδέα προέκυψε από ένα μικρό σκίτσο ενός σκύλου, έγραψα πρώτα την ιστορία του. Για μια δυο εβδομάδες, χρησιμοποίησα ένα σημειωματάριο όπου κατέγραφα κάποιες λέξεις ή φράσεις που θεώρησα ότι ίσως θα μου χρειάζονταν, και τελικά η ιστορία του Περντού δημιουργήθηκε ενώνοντας αυτά τα θραύσματα.


Ποιο είναι το πιο δημιουργικό μέρος για εσάς;

Έχω πάντα μαζί μου ένα τετράδιο σχεδίου, σε περίπτωση που μου έρθει ξαφνικά έμπνευση. Όμως πάντα χρειάζομαι την άνεση και την ησυχία του εργαστηρίου μου για να συγκεντρωθώ σε ό,τι δημιουργώ.


Με ποιον τρόπο επηρεάζει τη δουλειά σας το εξωτερικό περιβάλλον;

Νομίζω πως είμαι τυχερός που μπορώ και εργάζομαι χωρίς περισπασμούς. Κάποια από τα πιο επιτυχημένα πράγματα που έχω δημιουργήσει έγιναν σε δύσκολες και περίπλοκες φάσεις. Είμαι επίσης τυχερός που έχω ένα ζεστό, ασφαλές και φιλόξενο δωμάτιο να με περιμένει όταν επιστρέφω
σπίτι.

Τι ή ποιος σας ενέπνευσε να γίνετε εικονογράφος;

Όταν ήμουν παιδί, δεν ήμουν αρκετά εξωστρεφής ούτε είχα αυτοπεποίθηση, έτσι συχνά, για να βρω τον τρόπο να ανταπεξέλθω στις σχολικές εργασίες, σχεδίαζα ή ζωγράφιζα. Μετά την αποφοίτησή μου, εργάστηκα στη βιβλιοθήκη του δήμου για πολλά χρόνια. Από όλα τα τμήματα, μου άρεσε περισσότερο το παιδικό. Εκεί έμαθα από πρώτο χέρι πόσο εμπνέουν τα καλά βιβλία τα μικρά παιδιά. Μετά από αρκετά χρόνια που πέρασα τοποθετώντας πίσω στα ράφια εικονογραφημένα βιβλία, άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως και εγώ μπορούσα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα βιβλίο.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σάς ευχαριστεί περισσότερο;

Λατρεύω την ελευθερία και τον χρόνο που μου προσφέρει αυτή η δουλειά για να δουλέψω από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι το τελικό στάδιο της εκτύπωσης. Είναι μια φοβερή θέση ισχύος να βρίσκεται κανείς και είμαι απίστευτα ευγνώμων για αυτό. Μπορώ επίσης να ακούω μουσική οτιδήποτε κι αν κάνω.

Τι θα συμβουλεύατε τους φερέλπιδες δημιουργούς;

Προσπαθώ να μη δίνω συμβουλές γιατί η καλλιτεχνική μου διαδρομή στον χώρο του βιβλίου ήταν κάπως ανορθόδοξη. Θα έλεγα όμως πως είναι σημαντικό να ακούς – να ακούς τους επιμελητές, τους γραφίστες, τους ατζέντηδες και τους εκδότες. Καμιά φορά μπορεί να είναι σκληρό να ακούς τη γνώμη τους, αλλά έχουν σχεδόν πάντα δίκιο! Η εικονογράφηση είναι τέχνη – και μάλιστα τέχνη που μαθαίνεται.

Πάνω σε τι δουλεύετε τώρα; Τι να περιμένουμε από εσάς;

Έχω μερικά ενδιαφέροντα επερχόμενα πρότζεκτ. Μόλις ολοκλήρωσα δύο όμορφες ιστορίες, μία για έναν εκδότη στην Αγγλία και μία ακόμα για έναν εκδότη στην Αμερική. Πιστεύω πως και οι δυο θα εκδοθούν στο τέλος της χρονιάς.

Το βιβλίο Περντού κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

* Μετάφραση από το blog του δημιουργού: The Bright Agency.

«Όλα σε μια ζωή»: Κυκλοφόρησε το βιογραφικό βιβλίο για τον Σταμάτη Κριμιζή

Ήταν άραγε μία από τις θετικές συνέπειες της καραντίνας η ευκαιρία που δόθηκε σε όλους να πατήσουν το pause και να δουν τη «μεγάλη εικόνα»; Τόσο μεγάλη όσο το σύμπαν;

Κάτι τέτοιο συνέβη στον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά και στον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή. Κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη συγγραφή του βιβλίου, που ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2019 στη φιλόξενη οικία του Δρ. Κριμιζή στον Βροντάδο της Χίου. Πρόκειται για το βιογραφικό βιβλίο Όλα σε μια ζωή, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα λόγια του συγγραφέα Μάκη Προβατά:

Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις με τον κύριο Σταμάτη Κριμιζή για να γράψουμε αυτό το βιβλίο για τη ζωή του, προσωπική και επιστημονική, νόμιζα ότι, εν πολλοίς, γνώριζα την επιστημονική του διαδρομή. Όμως, γρήγορα κατάλαβα ότι αυτά που δεν γνώριζα για τη συμβολή του σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαστημική επιστήμη ήταν πολύ περισσότερα και κυρίως πολύ εντυπωσιακά. Ο λόγος είναι απλός: Όπως κάθε αληθινός επιστήμονας, ο κύριος Κριμιζής έχει μια πορεία πολύ σεμνή, παρά τα τόσο σπουδαία έχει δημιουργήσει και εξακολουθεί να δημιουργεί. Μαθαίνοντας και για την υπόλοιπη ζωή του, από όταν ήταν παιδί μέχρι σήμερα που έχει εγγόνια, τα πάντα πλέον εξηγούνται με έναν τρόπο υπέροχο.

Τελικά, ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος και μόνο που απλά θα εξιστορούσε την ιστορία της ζωής του θα αποτελούσε Παράδειγμα:

Παράδειγμα για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη μοίρα συνεργό του, αφού στα δεκαοκτώ του έφυγε από τη Χίο με μόνο εφόδιο το μυαλό του και την επιθυμία να δικαιώσει τους γονείς του, που επέλεξαν αυτόν ανάμεσα στα τρία αδέλφια για να σπουδάσει.

Παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει, ίσως, το πιο δύσκολο απ’ όλα στη ζωή: να στέκεται στο ύψος του Τυχαίου.

Ανταποκρίθηκε σε κάθε κάλεσμα της Τύχης, και ήταν πάρα πολλά και πολύ σημαντικά, ξεκινώντας από την καθοριστική γι’ αυτόν επαφή το 1960 με τον Βαν Άλλεν.

Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά τα άγνωστα κομμάτια της προσωπικής του ζωής, την εμπλοκή του με την πολιτική με έναν τρόπο εντελώς άγνωστο σε όλους μας, αλλά πολύ αιφνιδιαστικό και εντυπωσιακό, τελικά, αυτό που έχει κάνει είναι να γεμίσει το εκμαγείο της ζωής του εντελώς δημιουργικά και θαυμαστά, να το έχει γεμίσει παραδειγματικά. Ίσως, όμως, το μεγαλύτερο παράδειγμα που δίνει η ζωή του Σταμάτη Κριμιζή είναι ότι η ζωή χωράει όσο μέλλον μπορούμε να της βάλουμε εμείς.

Εικόνα του μη επανδρωμένου διαπλανητικού διαστημόπλοιου Voyager 1

Το βιβλίο Όλα σε μια ζωή είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα μιας άκρως ενδιαφέρουσας ζωής που δεν εμφανίστηκε ποτέ σε κοσμικές στήλες, παρόλο που ο Σταμάτης Κριμιζής αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη του «κοσμικού». Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δρ. Κριμιζής είναι ο μοναδικός επιστήμονας με συμμετοχή σε αποστολές της NASA που εξερεύνησαν όλους τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Μια πρώτη «γεύση» της ζωής και της εξερεύνησής του την είχαμε πάρει από το βιβλίο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, το οποίο γράφτηκε με στόχο να εμπνεύσει τους νέους Έλληνες και Ελληνίδες ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, όσο τρελά κι αν φαίνονται.

Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον άνθρωπο πίσω από τον επιστήμονα.

Τρόποι
Πληρωμής