100+1 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

«Η αρμενική συνοικία είναι ένα οστεοφυλάκιο. Μέσα σε τρεις ημέρες, η πλούσια αυτή γειτονιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στους δρόμους στοιβάζονται στρώματα, σπασμένα έπιπλα και γυαλικά, σκισμένοι ζωγραφικοί πίνακες. Μερικές νεαρές γυναίκες, τις πιο νόστιμες, τις πήραν και τις έκλεισαν σε ένα σπίτι με τουρκική φουρά. Υποχρεώνονται να κάνουν τα κέφια των φαντάρων. Βλέπει κανείς κουφάρια μπροστά στα σπίτια. Είναι τουμπανιασμένα και μερικά έχουν τα εντόσθια χυμένα έξω.»

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα από το συγκλονιστικό βιβλίο της Marjorie Housepian Dobkin, ΣΜΥΡΝΗ 1922 – Η καταστροφή μιας πόλης, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Θύματα των μανιασμένων τουρκο-κουρδικών ορδών που μπήκαν στη Σμύρνη δεν ήταν μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Αρμένιοι ομόδοξοί τους, την καταστροφή των οποίων ψηλαφεί και εντάσσει μέσα στη συνολική τραγωδία η Χουσεπιάν.

Η οικογένεια Παπαδόπουλου μοιράζεται την τραγική μοίρα του μικρασιατικού ξεριζωμού: Είχε ξεκινήσει την πορεία της από τη Μερσίνα της Ιωνίας, ανοίγοντας το πρώτο βιβλιοπωλείο της πόλης το 1912, και μέχρι το 1922 –όταν ο Ιωάννης Παπαδόπουλος αναγκάζεται να φύγει από την πατρίδα– είχε ανοίξει τρία ακόμα βιβλιοπωλεία: στα Άδανα, στην Ταρσό και στην Κωνσταντινούπολη. Θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1936, έπειτα από χρόνια μαθητείας στον θρυλικό εκδοτικό οίκο Hachette στο Παρίσι.

Δεκέμβριος 1922 «Εικόνες από τη Σμύρνη – Ένα φωτογραφικό αφιέρωμα». Asia—the American Magazine on the Orient 22 (12): 958. New York, United States: Asia Publishing Company. Ανάκτηση 17/10/2011| Πηγή: The Library of Congress

Έκτοτε, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος τιμούν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Καταστροφής με νέες και ανανεωμένες εκδόσεις. Δύο εξ αυτών είναι η συγκλονιστική μαρτυρία της Μάρτζορι Χουσεπιάν, και η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923) του Βλάση Αγτζίδη, μια σύντομη και κατανοητή ανασκόπηση του νεοτουρκικού μιλιταρισμού που οδήγησε στον θάνατο και την εξορία εκατοντάδων χιλιάδων.

Παράλληλα, κυκλοφορεί η ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ του Ιάκωβου Μιχαηλίδη με τίτλο Μικρασιατική Καταστροφή, ένα βιβλίο που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα κρίσιµα ερωτήµατα που σχετίζονται µε τα πώς και τα γιατί της µικρασιατικής περιπέτειας και καταστροφής.

Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επανέλθει στο προσκήνιο ο συγκλονιστικός λόγος των ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

Το βιβλίο του Νικόλα Ντουμάνη Πριν από την Καταστροφή αποτελεί μια μοναδική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων και αφορά στη συνύπαρξη δύο κοινοτήτων (Ελληνορθόδοξων Χριστιανών και Μουσουλμάνων) σε μια πολυεθνική αυτοκρατορία.

100+1 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, θυμόμαστε, τιμάμε και εξακολουθούμε να διδασκόμαστε.

Read More

Ξεφυλλίστε τις ΣΕΛΙΔΕΣ Απριλίου

Πιστοί στο ραντεβού μας, σας παρουσιάζουμε το νέο τεύχος του περιοδικού μας ΣΕΛΙΔΕΣ το οποίο συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού βιβλίου (2 Απριλίου) αλλά και με μια άλλη, πολύ ιδιαίτερη συγκυρία για εμάς, καθώς το 2023 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας το μήνυμα που συνόδευε για χρόνια τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος: «Τα καλύτερα βιβλία για παιδιά» στο φετινό τεύχος Απριλίου θα γνωρίσετε καλύτερα τους συντελεστές των βιβλίων μας, θα ανακαλύψετε αφιερώματα σε αγαπημένες σειρές βιβλίων, ιστορίες δημιουργίας πίσω από τα βιβλία και πολλά άλλα…

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να ξεκινήσετε να ξεφυλλίζετε τις ΣΕΛΙΔΕΣ Απριλίου 2023:

Τι διαβάζουν σήμερα τα κορίτσια που θα κατακτήσουν τον κόσμο αύριο;

Πόσα βήματα έγιναν και πόσα δικαιώματα κατέκτησαν οι γυναίκες από τις 8 Μαρτίου 1910 και τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας έως σήμερα;

Μπορεί να νιώθουμε μέρα με τη μέρα αλλαγές σε αντιλήψεις και θεσμούς, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, πιστεύουμε πως ο δρόμος προς την ισότητα και τον σεβασμό μπορεί να γίνει πιο βατός χάρη στη γνώση που αποκτούν τα σημερινά κορίτσια και αγόρια διαβάζοντας βιβλία. Βιβλία με πρωταγωνίστριες αληθινές ηρωίδες, που εκδώσαμε με μεράκι και αίσθηση ευθύνης, και που σας παρουσιάζουμε με την ελπίδα πως θα εμπνεύσουν τις γυναίκες του αύριο να κατακτήσουν όχι τα αυτονόητα, αλλά όλα όσα επιθυμούν και ονειρεύονται:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ: 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Κείμενο: Marta Breen
Εικονογράφηση: Jenny Jordhall
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Αυτό το μοναδικό graphic novel παρουσιάζει τους αγώνες που ξεκίνησαν από πρωτοπόρες γυναίκες όπως η φιλόσοφος Μαίρη Γουόλστονκραφτ που αγωνίστηκε για να αποδοθεί στις γυναίκες ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση και η νοσοκόμα Μάργκαρετ Σάνγκερ, η «μητέρα» της αντισύλληψης.

Χάρη στις γλαφυρές εικόνες της Jenny Jordhall και το έξυπνο κείμενο της Marta Breen παρακολουθούμε μια ιστορική διαδρομή 150 ετών για τους δραματικούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες για να κατακτήσουν ίσα δικαιώματα – αγώνες που συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σήμερα.

Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κείμενο: Marta Breen
Εικονογράφηση: Jenny Jordhall
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη 

Στην Πτώση της Πατριαρχίας, συναντούμε ξανά τo βραβευμένο δίδυμο Marta Breen και Jenny Jordahl οι οποίες αυτή τη φορά μας μεταφέρουν σε μια ανασκόπηση της πατριαρχίας και, με πολύ χιούμορ, παρουσιάζουν το πώς οι άνδρες, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Γούντι Άλεν, έχουν περιγράψει τον κόσμο μέσα από το «ανδρικό βλέμμα». Οι γυναίκες, στο πέρασμα των χρόνων, έχουν πολεμήσει ενάντια σε καταπιεστικές αντιλήψεις και κανόνες. Ήρθε λοιπόν η ώρα να ακολουθήσουμε την Marta και την Jenny στην ανάδειξη του χειρότερου σεξιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας!

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ – 40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Κείμενο: Κατερίνα Σχινά
Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο

Κι αν οι πραγματικές ιστορίες κάποιων κοριτσιών είναι πιο όμορφες, πιο αισιόδοξες και πιο συναρπαστικές από τα παραμύθια;
Από την Καλλιπάτειρα, αθλήτρια και μητέρα Ολυμπιονικών ως την Αγνοδίκη, την πρώτη γιατρό της αρχαιότητας, από την αξεπέραστη σοπράνο Μαρία Κάλλας ως τη διάσημη ηθοποιό Κατίνα Παξινού, από  την πρώτη φεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου και την πρώτη Ελληνίδα υπουργό Λίνα Τσαλδάρη γυναίκες που πάλεψαν για τους στόχους τους και έμειναν ονομαστές για το έργο τους θα εμπνεύσουν τις μικρές αναγνώστριες.

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ – ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ: ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: Η πρώτη μου Ιστορία

Αυτή τη φορά την τιμητική τους έχουν οι γυναίκες! Ο συγκεκριμένος τίτλος της πετυχημένης σειράς Η πρώτη μου Ιστορία εστιάζει σε δύο από τις πιο σημαντικές πρωταγωνίστριες της εποχής που θα διαφωτίσει τις μικρές αναγνώστριες και αναγνώστες σχετικά με την ατρόμητη δράση και σημαντική συμβολή της Μαντώς Μαυρογένους και της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας σε μια τόσο κρίσιμη ιστορική περίοδο για την Ελλάδα.

μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Κείμενο: Maria Isabel Sánchez Vegara Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Ακτιβίστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστημόνισσες, συγγραφείς… Γυναίκες μοναδικές από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Μικρές υπέροχες βιογραφίες που φανερώνουν στα παιδιά πως κάθε όνειρό τους μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αρκεί να έχουν θάρρος και επιμονή!

Εικόνα εξωφύλλου: rawpixel.com on Freepik

Read More

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα!

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα! Γίνεται; Κι αν γίνεται πώς γίνεται; Ποιος το λέει, ποια το ακούει και τι κάνουν (ή θα κάνουν) γι’ αυτό; Πώς το ακούνε τα παιδιά που βρίσκονται σε δυο διαφορετικές άκρες της εφηβείας; Και πώς εμπλέκεται το πλυντήριο με όλ’ αυτά;… 

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο Βιβλιογνώση σας προσκαλούν το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 19:00, στο καφέ Η γεύση του καφέ (Αθανασίου Διάκου, Δράμα) στην παρουσίαση του βιβλίου της Μανίνας ΖουμπουλάκηΚακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα, όπου σε αυτά (και στα δικά σας) ερωτήματα θα απαντήσουν με πολύ κέφι ο Θανάσης Τσιρταβής και η συγγραφέας. Το βιβλίο θα προλογίσει η συγγραφέας Μαριάνθη Λαζαρίδου και αποσπάσματα θα διαβάσουν μέλη της ομάδας Μέθεξη. 

Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος  και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου  και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά στην παρουσίαση του βιβλίου  Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία 

το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο 10ο Πειραματικό Σχολείο Καλαμάτας (Κρήτης 46).

Είσοδος ελεύθερη.

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα! Γίνεται; Κι αν γίνεται πώς γίνεται; Ποιος το λέει, ποια το ακούει και τι κάνουν (ή θα κάνουν) γι’ αυτό; Πώς το ακούνε τα παιδιά που βρίσκονται σε δυο διαφορετικές άκρες της εφηβείας; Και πώς εμπλέκεται το πλυντήριο με όλ’ αυτά;… 

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σας προσκαλούν στη Βιβλιοθήκη «Βασίλης Βασιλικός» (Κασσάνδρου 6, Καβάλα 654 03), την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023, στις 7.00 μ.μ., στην παρουσίαση του  νέου βιβλίου της Μανίνας Ζουμπουλάκη: Κακή νοικοκυρά, Μέτρια μαγείρισσα, Τουρίστρια μάνα, όπου  σε αυτά (και στα δικά σας) ερωτήματα θα απαντήσουν με πολύ κέφι ο Θανάσης Τσιρταβής και η συγγραφέας.  Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει, με το ίδιο κέφι, η ηθοποιός Αναστασία Μιροσνιτσένκο.  

Ανακαλύψτε το επετειακό τεύχος του περιοδικού ΣΕΛΙΔΕΣ

Το τεύχος Νοεμβρίου 2023 του περιοδικού ΣΕΛΙΔΕΣ είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια των Εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να το ξεφυλλίσετε ή να το κατεβάσετε:

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα

Πώς είναι μια νοικοκυρά όταν χαρακτηρίζεται κακή; 

Πώς μπορεί να είναι μέτρια μαγείρισσα ενώ είναι κακή νοικοκυρά; 

Και πώς αποδεικνύεται τουρίστρια μια μάνα με παιδιά σε δυο διαφορετικές άκρες της εφηβείας;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουν με πολύ κέφι οι Σοφία ΚαρακάντζαΘανάσης Τσιρταβής και Μανίνα Ζουμπουλάκη, στην παρουσίαση του βιβλίου της τελευταίας,

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα.

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023, στον Ιανό, στη Θεσσαλονίκη (Γρηγορίου Παλαμά 3), στις 19:00.

Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο IANOS σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά στην παρουσίαση του βιβλίου Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 12:00

IANOS: Σταδίου 24, Αθήνα

Τηλέφωνο: 2103217919

Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο Κουκίδα σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά στην παρουσίαση του βιβλίου Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 12:00

Κουκίδα: Αποστόλου Παύλου 64, Κόρινθος

Τηλέφωνο: 2741072589

Εξέτασεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος  και το βιβλιοπωλείο Αγράμπελη Books σας προσκαλούν να γνωρίσετε τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου  και την εικονογράφο Μυρτώ Δεληβοριά στην παρουσίαση του βιβλίου  Εξετάσεις για την Αϊ-Βασιλική Ακαδημία 

το Σάββατο 09 Δεκεμβρίου στις 12:30 

Βιβλιοπωλείο Αγράμπελη Books (Ηλιουπόλεως 198 & Προύσσης, Υμηττός) | www.agrambelibooks.com 

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η Δήλωση Συμμετοχής στο 210 973 0001 ή

στο agrambelibooks@gmail.com   

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα

Κακή νοικοκυρά, μέτρια μαγείρισσα, τουρίστρια μάνα! Γίνεται;  

Κι αν γίνεται, πώς γίνεται;  

Ποιος το λέει, ποια το ακούει και τι κάνουν (ή θα κάνουν) γι’ αυτό;  

Πώς το ακούνε τα παιδιά που βρίσκονται σε δυο διαφορετικές άκρες της εφηβείας;  

Και πώς εμπλέκεται το πλυντήριο με όλ’ αυτά;…  

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλιοπωλείο IANOS 

σας προσκαλούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 18:00 

στο cafe του βιβλιοπωλείου IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα)

στην παρουσίαση του  νέου βιβλίου της Μανίνας Ζουμπουλάκη, όπου   σε αυτά (και στα δικά σας) ερωτήματα θα απαντήσουν με πολύ κέφι οι Τζόυς Ευείδη, Ελένη ΨυχούληΘανάσης Τσιρταβής και η συγγραφέας.  Έκτακτα χάπενινγκ με τον Παντελή Αμπαζή, τον Γεράσιμο Γεννατά, ίσως και άλλους! 

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής