ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο εκδοτικός οίκος ιδρύθηκε το 1953.

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη Φιλαναγνωσία αλλά και να συνδράμουν στο έργο του εκπαιδευτικού παρέχοντας διαφορετικές λύσεις. Εκτός από τα εκπαιδευτικά μας βιβλία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, σας προτείνουμε δραστηριότητες και δράσεις εμπνευσμένες από επιλεγμένο λογοτεχνικό υλικό.

Ιδέες για δραστηριότητες, ώστε η ανάγνωση να είναι μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, υπάρχουν στα Εκπαιδευτικά μας Προγράμματα. Παρόλα αυτά σε κάποια από τα βιβλία μας υπάρχει έξτρα υλικό το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε όπως είναι είτε για να εμπνευστείτε σχεδιάζοντας τις δικές σας δραστηριότητες.

 

Συμβουλές για την προώθηση της φιλαναγνωσίας
 
  • Η αγάπη για το βιβλίο δεν μεταδίδεται κληρονομικά ούτε αποτελεί μια έμφυτη λειτουργία. Αντίθετα, αποκτάται μέσω μιας μακροχρόνιας και συστηματικής παιδείας που δεν έχει καταναγκαστικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από μικρή ηλικία, από τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού κυρίως με το παράδειγμα των γονιών. Η βιβλιοθήκη του σχολείου δεν πρέπει να είναι μόνο χώρος ανάγνωσης και δανεισμού. Μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, μια γωνιά ανάπτυξης πολλών και ποικίλων δημιουργικών δραστηριοτήτων. Η παρουσία του δασκάλου είναι και εδώ σημαντική, αφού καλείται να συμπληρώσει τον ρόλο του βιβλιοθηκάριου. Επιβάλλεται, επομένως, να ενημερώνεται για τα λογοτεχνικά βιβλία και να έρχεται σε επαφή με ειδικούς παιδαγωγούς που μπορούν να τον συμβουλεύσουν, ώστε να αποκτήσει σταδιακά την ικανότητα να κρίνει την ποιότητα ενός βιβλίου.

Πηγή: pi-schools.gr

 

  • Κατά την ανάγνωση λογοτεχνικών έργων όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα λογοτεχνικά κείμενα δεν έχουν ως πρωτεύοντα στόχο την πληροφόρηση, ούτε την απλή επικοινωνία ή τη γνώση, αλλά ότι είναι κείμενα με κυρίαρχο το αισθητικό στοιχείο, ότι απευθύνονται κυρίως στη φαντασία και στο συναίσθημα του αναγνώστη, τον οποίο μεταφέρουν σ’ ένα κόσμο μυθοπλασίας και γι’ αυτό του προκαλούν περισσότερο το ενδιαφέρον απ’ ό,τι τα βιβλία γνώσεων. Η απόλαυση που προκαλεί η ανάγνωση ενός λογοτεχνήματος στον δέκτη του είναι το ελκτικό στοιχείο που τον παρασύρει στον κόσμου του βιβλίου. Το να κατορθώσει ο δάσκαλος ώστε οι μαθητές να απολαύσουν το κείμενο, να αισθανθούν συγκίνηση, να αφοσιωθούν σ’ αυτό ή ακόμη και να εκστασιαστούν, να ταξιδέψουν σε μια άλλη πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό. Έτσι οι μαθητές θ’ αποκτήσουν αισθητική εμπειρία, πολύτιμη, όχι μόνο για την αποτίμηση του κειμένου ή για την πολιτισμική τους παιδεία, που είναι ένα κεφάλαιο σε κρίση σήμερα, αλλά για την ουσιαστική τους επαφή με τον κόσμο της μυθοπλασίας, έναν κόσμο τόσο όμοιο όσο και εντελώς διαφορετικό από τον πραγματικό, στον οποίο ζούμε. Η σύνδεση της φαντασίας με την πραγματικότητα θα δώσει στους μικρούς αναγνώστες τη δυνατότητα να διακρίνουν την τέχνη από τη ζωή και συγχρόνως να αποκαλύψουν τη σύνθεσή τους στον χώρο της μυθοπλασίας.

Πηγή: philanagnosia.gr

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής