«Το Θαύμα»: To μυθιστόρημα της Emma Donoghue μεταφέρεται στην οθόνη
Νέα | 15/11/2022


Mundus vult decipi, ergo decipiatur.
Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άσ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί.

Γάιος Πετρώνιος

Η Αγγλίδα νοσοκόμα Λιμπ Ράιτ βρίσκεται σε ένα φτωχικό χωριό της Ιρλανδίας. Μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο και τη θητεία της στο Σκούταρι δίπλα στη δασκάλα της, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, προσλαμβάνεται για να παρακολουθεί μία ιδιαίτερη ασθενή.

Ένα εντεκάχρονο κορίτσι, η Άννα Ο’ Ντόνελ επιβιώνει εδώ και μήνες χωρίς φαγητό. Τρέφεται με ελάχιστες κουταλιές νερό, καθημερινή προσευχή και ανάγνωση των Γραφών.

Ενόσω η ενορία επωφελείται από τις δωρεές των επισκεπτών που συρρέουν να δουν με τα μάτια τους το «θαύμα», η νεαρή χήρα νοσοκόμα αναζητά ενδείξεις και συμπτώματα στο σώμα του κοριτσιού. Ο στόχος της Λιμπ είναι να «ξεσκεπάσει» την απάτη που είναι σίγουρη ότι κάποιος στο περιβάλλον της μικρής Άννα έχει οργανώσει έως την τελευταία λεπτομέρεια.

Επίμονη και πραγματίστρια, παρατηρεί και καταγράφει όσα βλέπει, τα αναλύει και τα κατηγοριοποιεί. Στο τέλος της δεκαπενθήμερης αποστολής πρέπει να καταθέσει τα ευρήματά της σε τοπική επιτροπή: είναι η Άννα Ο’ Ντόνελ ένα επίγειο θαύμα ή μία απατεώνισσα; Κι αν πρόκειται για απάτη, τότε μήπως το κορίτσι συμμετέχει οικειοθελώς ή είναι θύμα εκμετάλλευσης;

Με την αυστηρή ματιά μιας προτεστάντισσας, η Λιμπ θωρεί τους θρησκόληπτους Καθολικούς Ιρλανδούς, βουτηγμένους στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες, σχεδόν υποτιμητικά. Οι οπισθοδρομικές συνήθειες και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, οι λασπωμένοι χωματόδρομοι και η διαπεραστική μυρωδιά της τύρφης, εντείνουν τη μοναξιά που σέρνει σα σκιά η νεαρή γυναίκα.

«Η Λιμπ είχε την αλλόκοτη αίσθηση ότι ο ίδιος ο χρόνος βούλιαζε προς τα μέσα, όπως οι φλόγες στον εαυτό τους. Ότι μέσα σ’ εκείνα τα σκοτεινά καλύβια τίποτε δεν είχε αλλάξει από την εποχή των δρυΐδων και τίποτε δεν θα άλλαζε ποτέ. Πώς ήταν εκείνος ο στίχος από τον ύμνο που έψαλλαν στο σχολείο; Η νύχτα είναι σκοτεινή και είμαι μακριά απ’ το σπίτι».

Πολύ σύντομα θα βρει ακροατή και παραστάτη στο πρόσωπο του δημοσιογράφου Ουίλιαμ Μπερν. Απεσταλμένος των Άιρις Τάιμς, ο Μπερν διεξάγει τη δική του έρευνα: ρωτά, βλέπει, σημειώνει. Οι δυο τους θα στηθούν σαν πυλώνες λογικής δίπλα στην Άννα όσο το κορίτσι κινδυνεύει από την παρατεταμένη ασιτία και η αντιεπιστημονική φρενίτιδα στροβιλίζεται γύρω τους.

Σαρωτικό, ευφυές, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό, «Το Θαύμα» της Emma Donoghue αιχμαλωτίζει τους αναγνώστες από τις πρώτες του σελίδες. Μας μεταφέρει στην ιρλανδική επαρχία λίγα χρόνια μετά τον λιμό που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της χώρας και στον Κριμαϊκό Πόλεμο. Καθοδηγούμαστε στην ιστορία από την ίδια την πρωταγωνίστρια και μπαίνοντας εύκολα στη θέση της, βιώνουμε παραστατικά τις κλονισμένες πεποιθήσεις της και τις αδυναμίες που προκαλούν ρωγμές και στον επαγγελματισμό της.

Η συγγραφέας του best seller «Το Δωμάτιο» υφαίνει μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή. Φαντασία και πραγματικότητα, προκαταλήψεις και λογική εναλλάσσονται στο βιβλίο αυτό, χαρίζοντας μας ένα ανεπανάληπτο μυθιστόρημα.

Μη χάσετε την μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη! «Το θαύμα» προβάλλεται αποκλειστικά στο Netflix.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής