heart-iconheart-icon
Ποιος φυλάει το σιτάρι;
Νέα | 16/05/2022


«Φαντάσου πως είσαι ήρωας».

Με αυτή τη φράση ξεκινά η περιπέτεια για τους 12 θεούς ντετέκτιβ.

Κάποτε, όταν ο Τριπτόλεμος ήταν μικρός, η θεά Δήμητρα τον γιάτρεψε από άγνωστη αρρώστια. Το αγόρι έδειξε την ευγνωμοσύνη του αναλαμβάνοντας να γίνει ο ιερέας της θεάς, με μια σημαντική αποστολή: να γνωρίσει στην ανθρωπότητα τον σπόρο του σιταριού, τη φροντίδα και την καλλιέργειά του ως τον θερισμό και την επεξεργασία του μέχρι να γίνει αλεύρι και ψωμί.

Γύρισε τον κόσμο ο Τριπτόλεμος, πάνω σε άρμα που το έσερναν δύο δράκοι. Έμαθε στους ανθρώπους τη σημασία του πολύτιμου σπόρου, πώς να τον εκμεταλλευτούν για να τραφούν και να μακροημερεύσουν.

Το έφηβο αγόρι έγινε ο Φύλακας του Σιταριού.

Ώσπου, μια άνοιξη, το πρώτο σιτάρι δεν φύτρωσε. Κανένα βλαστάρι του σιδερόσταρου, του προγόνου των σιταριών, δεν έσκασε από τη γη.

Συνηθισμένος στον αέναο κύκλο της ζωής, ο Τριπτόλεμος ανησύχησε με αυτή την ξαφνική  διακοπή στην αναγέννηση της φύσης και ζήτησε τη βοήθεια του Γραφείου Ερευνών «Οι 12 Θεοί». Με εντολή της θεάς Δήμητρας οι 12 θεοί αναλαμβάνουν να ανακαλύψουν τι συνέβη στον πρώτο καρπό, το σιδερόσταρο. Ο καρπός αυτός έχει ιερή αξία: περιέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την καταγωγή του είδους. Αν χαθεί και δεν φυτρώσει ποτέ ξανά, χάνεται η ιστορία του σιταριού!

Ποιος έχει όφελος από την εξάλειψη του σιδερόσταρου; Ποιος καλλιεργεί άλλους σπόρους σιταριού που δεν μοιάζουν με τον αγαπημένο της θεάς; Και γιατί κάποιοι αγρότες διάλεξαν νέους σπόρους, πιο παχουλούς αλλά λιγότερο ανθεκτικούς, για να τους καλλιεργήσουν με τη βοήθεια λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων αντί να επιμείνουν στον παλιό παραδοσιακό τρόπο;

Οι ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη βασικών αγαθών. Οι οικονομίες ολόκληρων χωρών βασίζονται στο σιτάρι – ο ίδιος ο καρπός αποτελεί χρηματιστηριακό προϊόν.

 Με το βιβλίο του Οι φύλακες του σιταριού, ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς αναδεικνύει τη ζωτική σπουδαιότητα ενός σπόρου τόσο μικρού μα με τόσο μεγάλη αξία: θρεπτική, πολιτιστική και οικονομική. Ποιοι είναι άξιοι και ικανοί να αποκαταστήσουν τον αρχέγονο καρπό και να διασώσουν τη γη που θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους; Μόνο «Οι 12 Θεοί Ντετέκτιβ».

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.