Ένα ταξίδι στις σημαντικές αποφάσεις και προκλήσεις της γονεϊκότητας
Το νέο βιβλίο της διακεκριμένης ψυχολόγου και ψυχαναλύτριας Δρ. Μερόπης Μιχαλέλη, με τίτλο “Διαδρομές Γονεϊκότητας: Πώς γινόμαστε ή δεν γινόμαστε γονείς”, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Με βάση την πολυετή κλινική της εμπειρία η Δρ Μιχαλέλη προσεγγίζει το ζήτημα της γονεϊκότητας ως ένα βαθύ, προσωπικό ταξίδι γεμάτο σύνθετα συναισθήματα, μετασχηματισμούς και προκλήσεις. Μας υπενθυμίζει ότι η πρώτη μας Μνήμη είναι σωματική, καρπός των φροντίδων, των σκέψεων, των επιθυμιών και των ονείρων που μας περιτύλιξαν, και καταγράφεται ανεξίτηλα στο σώμα πριν εμφανιστούν οι λέξεις. Από αυτή θα αντλήσει ο άνθρωπος τα υλικά για να γίνει με την σειρά του γονέας.
Τονίζει την καθοριστική σημασία των θεραπευτικών παρεμβάσεων όλων των επαγγελματιών, διαφορετικών ειδικοτήτων, που πλαισιώνουν όλη την περίοδο που εκτείνεται από τότε που οι άνθρωποι επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί, μέχρι και το τέλος του δεύτερου χρόνου της ζωής. Μας παρουσιάζει ένα καινοτόμο μοντέλο διεπιστημονικής συνεργασίας των επαγγελματιών της περιγεννητικής και βρεφικής περιόδου, που μπορεί να αποτελέσει θεραπευτική παρέμβαση ώστε να βιώσουν οι μελλοντικοί ή νέοι γονείς ένα νέο μοντέλο γονεϊκότητας, απαλλαγμένο από τις τραυματικές εμπειρίες της δικής τους παιδικής ηλικίας.
Στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει βιωματικές αφηγήσεις, που με ευαισθησία και αμεσότητα εμβαθύνουν στους κοινωνικούς, ιατρικούς και διαγενεαλογικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυτή τη διαδρομή. Μέσα από τις ιστορίες που συνδιαμορφώνουν οι άνθρωποι με τον θεραπευτή τους καθώς αναζητούν την γονεϊκή λειτουργία, η συγγραφέας αναγνωρίζει και εξερευνά τις ποικίλες διαδρομές που οδηγούν ή όχι στη γονεϊκότητα, αποκαλύπτοντας τη σημασία της επιθυμίας να γίνει κάποιος γονέας, τον διαχωρισμό και την απελευθέρωση από την επανάληψη διαγενεαλογικών πρώιμων τραυματικών εμπειριών, αλλά και τη ματαίωση, το πένθος ή τη μετουσίωση της επιθυμίας για παιδί, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο όπου οι έννοιες της οικογένειας και του γονέα υφίστανται συνεχείς μετασχηματισμούς.
Δείτε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.