Καλοκαίρι 2018 με Δοκίμια από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Νέα | 15/10/2019


«Υπάρχουν πράγματα που τα μαθαίνεις καλύτερα με ήρεμο καιρό και άλλα, που τα μαθαίνεις καλύτερα εν μέσω καταιγίδας».

Willa Cather, 1873-1947, Αμερικανίδα αρθρογράφος και συγγραφέας

Σύμφωνα με το παραπάνω απόφθεγμα, το καλοκαίρι του 2018 ενδείκνυται για απόκτηση γνώσης, «χάρη» ακριβώς στον άστατο καιρό του. Μετεωρολογική πρόβλεψη δεν είχαμε όταν αποφασίζαμε να συμπεριλάβουμε τους παρακάτω τίτλους στο εκδοτικό μας πρόγραμμα, είχαμε όμως σίγουρα στόχο να διαμορφώσουμε μια λίστα βιβλίων non fiction με ιστορικό και πολύπλευρο ενδιαφέρον, που περιλαμβάνει ιδανικά καλοκαιρινά αναγνώσματα:

Οι νέοι τίτλοι της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΘΕΣΜΟΙ
Αριστείδης Χατζής

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής επιστρέφει στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ για να παρουσιάσει τη σύγχρονη θεωρία για τους θεσμούς, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Η θεσμική θεωρία χρησιμοποιεί τα εργαλεία της οικονομικής επιστήμης αλλά και άλλων κοινωνικών επιστημών και της ψυχολογίας για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:
Τι είναι το κράτος δικαίου;
Γιατί η οικονομική και η πολιτική εξουσία διαπλέκονται;
Γιατί η ελληνική κρίση είναι κυρίως θεσμική;
Γιατί η πολιτική άγνοια και ο οικονομικός αναλφαβητισμός οδηγούν στον λαϊκισμό;
Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα μια εισαγωγή στην οικονομική ανάλυση του δικαίου, τα θεσμικά οικονομικά και τη θεωρία της δημόσιας επιλογής.

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ GDPR
Ειρηνικός Πλατής

Από τις 25 Μαΐου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή για χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νέος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR) αλλάζοντας ριζικά τις δυνατότητες ελέγχου και πρόσβασης που έχουν πλέον οι πολίτες στα προσωπικά τους δεδομένα, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να αναπτύξουν δομές και λειτουργίες µε σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.
Το εγχειρίδιο αυτό αναπτύσσει, µε τρόπο εύληπτο και συνοπτικό, τις ρυθμίσεις του νέου Κανονισμού (2016/679). Εισάγει µε επιστημονική πληρότητα αλλά και με τρόπο ομαλό τον αναγνώστη στη νέα εποχή. Περιλαμβάνει επίσης σύντομη αναφορά στην ιστορία των προσωπικών δεδομένων και στο δικαιοπολιτικό υπόβαθρο της προστασίας τους.

 

 

 

 

 

 

ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ – ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ
Θάνος Βερέμης

Ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία του «μοντερνισμού» ήταν η σωρευτική επίδραση των επιστημονικών ανακαλύψεων στις προσλαμβάνουσες των δυτικών ανθρώπων. Ο κόσμος όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, ρυθμίζεται από νόμους όπως είναι εκείνοι της επιστήμης. Τι είναι ο νέος αυτός τρόπος σκέψης και δημιουργίας και πώς διαφέρει από την τέχνη που προηγείται;
Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης πραγματοποιεί, μέσα από ένα συνοπτικό βιβλίο 112 σελίδων, μια αναδρομή σε κυρίαρχους σταθμούς της σύγχρονης τέχνης, διερευνώντας παράλληλα την εποχή που συνοδεύει τον «μοντερνισμό».
Η έκδοση περιλαμβάνει ευρετήριο με σύντομη περιγραφή όλων των σχολών και κινημάτων της μοντέρνας τέχνης, καθώς και ενδεικτικά έργα της εποχής.

 

 

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, δίχως αμφιβολία, τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Σε αυτή την ανά χείρας μελέτη δεν πραγματοποιείται μια εξαντλητική περιγραφή της μικρασιατικής περιπέτειας, αλλά γίνεται προσπάθεια να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα όπως: Πώς ερμηνεύεται η Μικρασιατική Εκστρατεία, ποιος ήταν ο ρόλος του Βενιζέλου και τι άλλαξε με την πολιτική μεταβολή της 1ης Νοεμβρίου του 1920.
Ποια ήταν η τύχη των αμάχων και ως ποιο σημείο εμπλέκονταν οι δυο στρατοί στις ωμότητες.
Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων και τι πραγματικά έγινε στην προκυμαία της Σμύρνης.
Ένα χρήσιμο δοκίμιο που επιχειρεί να συμφιλιώσει τον αναγνώστη με την πιο τραγική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

 

 

 

 

 

Οι νέοι τίτλοι της σειράς ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ:

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ
Hermann Hesse

Μετάφραση: Νάσος Ταρκαζίνης

Έναν αιώνα μετά την αρχική έκδοσή του, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν σε νέα μετάφραση το μνημειώδες έργο του Έρμαν Έσσε Η επιστροφή του Ζαρατούστρα, που χαρακτηρίστηκε ως «μια συλλογή αντιπολεμικών κειμένων ενός απολιτικού συγγραφέα». Όντας πασιφιστής, διεθνιστής και υπέρμαχος της ιδέας περί ατομικής ηθικής ευθύνης, ο Έσσε μέσα από το δοκίμιο αυτό καλούσε τη γερμανική νεολαία της εποχής να απομακρυνθεί από τους κίβδηλους θεούς του εθνικισμού και του μιλιταρισμού. Η προφητική του φωνή αγνοήθηκε τελείως και ο ίδιος έλαβε το χαρακτηρισμό του «προδότη». Η πραγματεία της Επιστροφής του Ζαρατούστρα παραμένει συγκλονιστικά διαχρονική καθώς προάγει το ηθικό προβάδισμα του ατόμου που βρίσκεται πάνω και πέρα από κάθε ιδεολογική ή κομματική κατάχρηση της πολιτικής.
Η συγκεκριμένη έκδοση συμπληρώνεται με δύο ακόμη αντιπολεμικά κείμενα του Έσσε, που δίνουν το μέτρο της τόλμης και της πνευματικής ανεξαρτησίας του.

 

 

 

 

 

Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΖΩΗΣ
Charles Pierre Baudelaire

Μετάφραση: Ειρήνη Βλαβιανού

Το 1852 το Παρίσι περνά σε μια φάση ριζικής ανοικοδόμησης. Η αδιάκοπη μεταμόρφωση του μητροπολιτικού τοπίου και ο τρόπος που αναπαρίσταται στην τέχνη, εξάπτει την κριτική σκέψη του Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ και οδηγεί στη συγγραφή του δοκιμίου Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής. Εστιάζοντας στο έργο του ζωγράφου Constantin Guys (στο κείμενο χρησιμοποιείται το μυστηριώδες προσωνύμιο κ. Γκ), ο Γάλλος ποιητής και ριζοσπαστικός κριτικός τέχνης αντανακλά την κοινωνική και αισθητική αναστάτωση του Παρισιού κατά τη διάρκεια του «εκσυγχρονισμού» της πόλης και εξετάζει τις έννοιες της ομορφιάς, το ρόλο του καλλιτέχνη και το νέο σκοπό της τέχνης που εξισορροπεί ανάμεσα στο ρομαντικό ιδεώδες της «τέχνης για την τέχνη» και της αντικειμενικής αντανάκλασης της πραγματικότητας.
Με το έργο Ο ζωγράφος της μοντέρνας ζωής, ο Μπωντλαίρ παραδίδει ένα θεμελιώδες δοκίμιο για την Ιστορία της Τέχνης αλλά και μια ολοκληρωμένη έκφραση του δράματος της μοντέρνας ζωής.

 

 

 

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ – ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Η ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ – ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Kevin Andrews

Μετάφραση: Δέσποινα Ρισσάκη

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά το ιστορικό βιβλίο Η πτήση του Ίκαρου – Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου, το αφηγηματικό οδοιπορικό στη μεταπολεμική Ελλάδα του φιλέλληνα, συγγραφέα και αρχαιολόγου Kevin Andrews.
Το 1947, o εικοσιτριάχρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Kevin Andrews ταξιδεύει με υποτροφία Fullbright στην Ελλάδα για να μελετήσει τα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Από το 1948 ως το 1951 περνάει τα καλοκαίρια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τους χειμώνες του στην Αθήνα, γράφοντας. Τα κείμενά του αποτελούν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε μια Ελλάδα που βιώνει το χάος του εμφύλιου πολέμου. Η ευκαιρία που είχε να ταξιδέψει σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας έφερε τον Kevin Andrews σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό της επαρχίας, με φατρίες βοσκών και με αντάρτες. Οι στενοί δεσμοί που ανέπτυξε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους τον έκαναν να γνωρίσει και να γοητευτεί από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά µε τη γραφίδα του στο εν λόγω βιβλίο.
 

 

 

 

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Hisham Matar – Βραβείο Pulitzer 2017

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Το 1979, ο επιχειρηματίας Τζαμπάλα Ματάρ, πολιτικός αντίπαλος του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, αυτοεξορίστηκε από τη Λιβύη. Μια δεκαετία αργότερα, όμως, απήχθη από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας και μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη και, παρά τις προσπάθειές τους, οι οικείοι του δεν κατάφεραν να μάθουν ποτέ αν ο Τζαμπάλα βρισκόταν ανάμεσα στους 1.270 κρατουμένους που σφαγιάστηκαν στις 29 Ιουνίου 1996, σε μια τυπική για το καθεστώς του Καντάφι επίδειξη ισχύος και βαρβαρότητας.
Η εξαφάνιση του πατέρα του όχι μόνο στέρησε την πατρική παρουσία από τον τότε δεκαεννιάχρονο συγγραφέα, αλλά τον καταδίκασε και σε μακροχρόνια εξωτερική και εσωτερική εξορία. Ο Χισάμ Ματάρ θα επιστρέψει στη Λιβύη αναζητώντας τα ίχνη του πατέρα του και θα καταγράψει, σ’ αυτό το συγκλονιστικό χρονικό, την περιπέτεια μιας αδιέξοδης αναζήτησης και την οδύνη μιας χώρας που υπέφερε επί δεκαετίες από ένα στυγνό, ολοκληρωτικό καθεστώς.

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΟΥ ΒΕΡΜΕΕΡ: Ο 17ος ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ
Timothy Brook

Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Οι πίνακες του Γιοχάνες Βερμέερ (1632-1675) μας σαγηνεύουν με την ομορφιά και το μυστήριο που τους περιβάλλει. O κάτοχος της Έδρας Κινεζικών Σπουδών Shaw στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Timothy Brook διαπίστωσε παρατηρώντας τους πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου πως κάθε οικεία εικόνα και κάθε αντικείμενο που απεικονίζεται σε αυτούς επιβεβαιώνει το γεγονός πως τον 17ο αιώνα οι αποβάθρες στις Κάτω Χώρες αποτελούσαν έναν «κατάλογο πιθανοτήτων». Έχοντας στο επίκεντρο της μελέτης του την ανάλυση πέντε έργων του Βερμέερ, ο Brook συνθέτει ένα συναρπαστικό βιβλίο Ιστορίας μέσα από το οποίο φανερώνονται οι εκρηκτικές, μεταμορφωτικές και, μερικές φορές, καταστρεπτικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο όταν ξεκίνησε η παγκοσμιοποίηση.
Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμο ένθετο με εικόνες και βασικά στοιχεία για όλα τα έργα που αναλύονται από τον συγγραφέα.
 

 

 

 

 

 

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ
Yegor Gaidar

Μετάφραση: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης

Ο οικονομολόγος και πολιτικός Γιεγκόρ Γκαϊντάρ διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας κατά την περίοδο της προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της δεκαετίας των διαψευσμένων προσδοκιών για τη Ρωσία και η παρούσα έκδοση είναι μια σχεδόν ημερολογιακή καταγραφή της βασανιστικής, μακρόχρονης και μοιραίας διαδικασίας κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας κατά τη δεκαετία 1991-2000.
Το βιβλίο είναι μια μαρτυρία τεκμηριωμένη με αρχειακό υλικό που μεταφράζεται στη γλώσσα μας για πρώτη φορά και αναδεικνύει ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της κατάρρευσης μίας από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες του 20ού αιώνα.

 

 

 

 

 

ΔΟΚΙΜΙΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΚΑΗΝΕΜΑΝ & TVERSKY: Μια φιλία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε
Michael Lewis

Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

Μετά το Μεγάλο σορτάρισμα, ο συγγραφέας των best seller Michael Lewis επιστρέφει με την αληθινή ιστορία μιας σπουδαίας συνεργασίας, που οδήγησε στο Νόμπελ Οικονομικών 2002.
Σαράντα χρόνια πριν, δύο ψυχολόγοι με εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, ο Amos Tversky και ο Daniel Kahneman, σφυρηλάτησαν μια δυνατή φιλία και άρχισαν να δημοσιεύουν μια σειρά από έρευνες οι οποίες παρουσίαζαν με ποιους τρόπους μπορεί το ανθρώπινο μυαλό να κάνει λάθη όταν πρέπει να πάρει αποφάσεις σε συνθήκες αβεβαιότητας. Το έργο τους δημιούργησε ένα νέο πεδίο μελέτης των συμπεριφορικών οικονομικών, έφερε επανάσταση στην αναλυτική των Μεγάλων Δεδομένων και οδήγησε σε καινοτόμες προσεγγίσεις στη διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων.
Στο νέο του βιβλίο ο Michael Lewis κατορθώνει να εξηγήσει με απλό τρόπο σύνθετες έννοιες αλλά και να δώσει αφηγηματική διάσταση σε μία από τις σημαντικότερες συνεργασίες στην ιστορία της επιστήμης.

 

 

 

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Συλλογικό έργο – Επιμέλεια: James B. Stanfield

«Η επιδίωξη του κέρδους δεν έχει καμία θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία» – να μια πρόταση που πολλοί από μας συχνά δεχόμαστε ως αυτονόητη. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε;
Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να ταράξει αυτό το τέλμα καθώς ασχολείται με ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία: το κίνητρο του κέρδους στην εκπαίδευση. Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης καταθέτουν τα επιχειρήματά τους σε ένα συλλογικό έργο που εμπλουτίζει τον δημόσιο διάλογο πάνω σε ένα θέμα που μας αφορά όλους.

 

 

 

 

 

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟ
Συλλογικό έργο – Επιμέλεια: Καλλιόπη Σπανού & Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτικός επιστήμων εν δράσει. Με την ιδιότητά του αυτή άφησε τη σφραγίδα του όχι μόνο στην έρευνα και στη διδασκαλία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και σε θεσμούς που πραγματώνουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι συγγραφείς του παρόντος τόμου τιμούν την ακαδημαϊκή και θεσμική του προσφορά συνεισφέροντας τους δικούς τους προβληματισμούς σε ζητήματα σχετικά με τη μακρά διαδρομή του Νικηφόρου Διαμαντούρου ως επιστήμονα και δημόσιου αξιωματούχου, αγγίζοντας με τα κείμενά τους διαφορετικές όψεις του έργου, της δημόσιας παρουσίας και των ανησυχιών του.

Non fiction βιβλία με ιστορικό και πολύπλευρο ενδιαφέρον, ιδανικά για τα καλοκαιρινά αναγνώσματα.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής