heart-iconheart-icon
Ισότητα και συναίνεση. Τρία εικονογραφημένα βιβλία για μεγάλους και μικρούς αναγνώστες.
Νέα | 08/02/2022


Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να αποπροσανατολιστούμε στην προσπάθεια να αφομοιώσουμε την υπερπληροφόρηση – τις δεκάδες έννοιες και ρητορικές που αναδεικνύουν όσα ζητήματα διέπουν την καθημερινότητα ενός μέσου ανθρώπου.

Πώς διαπραγματευόμαστε τις βασισμένες στο φύλο και την κοινωνική τάξη ανισότητες;

Πώς αναθεωρούμε την αυτοδιάθεση υπό τη ραγδαία ανάδυση εγκληματικών συμπεριφορών όπως η κακοποίηση, ο βιασμός, η γυναικοκτονία;

Έχοντας σαν μότο «Τα βιβλία μας, η ιστορία μας», οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος συμμετέχουν στον νέο διάλογο. Γεμίζοντας λίγες ακόμα σελίδες στην πολύχρονη ιστορία μας, επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στην επανεκτίμηση και την εξέλιξη κοινωνικών ζητημάτων.

Στα graphic novel Γυναίκες στη μάχη: 150 χρόνια αγώνων για ελευθερία, ισότητα, γυναικεία αλληλεγγύη! και Η πτώση της πατριαρχίας: Η ιστορία του σεξισμού και η αντίσταση των γυναικών  ιχνηλατούμε τις φιλοσοφικές και θεσμικές απαρχές της ανισότητας και την ιστορική εξέλιξη έως την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Χάρη στις αφηγηματικές ικανότητες της Marta Breen και το εικαστικό ταλέντο της Jenny Jordahl, σε κάθε σελίδα αναβιώνει ο αγώνας με στόχο την αναγνώριση και την ισότητα εδώ και δύο αιώνες.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού, το κείμενο της Breen –βραβευμένης Νορβηγίδας δημοσιογράφου και συγγραφέως, μεταφρασμένης σε πάνω από είκοσι γλώσσες– μεταφέρει ιστορικά στοιχεία και γεγονότα με χιούμορ και ευθύτητα.

Και τα δύο βιβλία χαρτογραφούν εύγλωττα τις προσπάθειες σημαντικών προσωπικοτήτων είτε να καταπνίξουν είτε να αναδείξουν το ζήτημα της ανισότητας των φύλων, στη διαδρομή προς μια κοινωνία δίκαιη και συσπειρωμένη απέναντι στη διχαστική προπαγάνδα.

Με τη γλαφυρή εικονογράφηση της βραβευμένης Jenny Jordahl επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση «Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις».

Είναι αρκετή, όμως, η αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων;

Πώς ενσωματώνεται στο σύγχρονο αφήγημα της καθημερινότητας ο ενσυνείδητα μη προκατειλημμένος λόγος και η νοοτροπία που απορρέει από αυτόν;

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο ικανό να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και σε κάθε απορία σχετικά με την αυτοδιάθεση, την ελευθερία της επιλογής, και την ικανοποίηση των επιθυμιών –δικών μας και τρίτων– είναι το Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση;

Την ίδια ερώτηση έκανε ο Justin Hancock στους μαθητές του στα σχολικά εργαστήρια. Ένα βήμα τη φορά, όπως στα μαθήματα έτσι και σε αυτό το βιβλίο, ο σύμβουλος και εκπαιδευτής Hancock επιτρέπει στους αναγνώστες να εξερευνήσουν τα όρια του επιτρεπτού στις διαπροσωπικές σχέσεις, διευρύνοντας την εφαρμογή της συναίνεσης στον κοινωνικό ιστό. Αντλεί παραδείγματα μέσα από τη φιλία, την οικογένεια, τον κινηματογράφο και τη μουσική, για να εξηγήσει ότι οι παράμετροι της συναίνεσης δεν περιορίζονται σε ένα απλό «ναι» ή «όχι» αλλά χτίζονται με συμπεριφορές, βλέμματα, χειρονομίες και τις ίδιες τις λέξεις ή την απουσία τους.

Με εξαιρετικά εύληπτο λόγο οι μικροί και οι μεγάλοι που θα διαβάσουν αυτό το βιβλίο θα κατανοήσουν σε βιωματικό επίπεδο τη σημασία της επιλογής για εμάς και τους άλλους.

Σε κάθε βιβλίο αντανακλάται ο στόχος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος: Να συνδέσουμε το όνομά μας, στη συνείδηση των αναγνωστών, με την ποιότητα και την υψηλή αισθητική.


Ευχόμαστε ειλικρινά να απολαύσετε τα βιβλία που σας προτείνουμε.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.