Infokids | 26/11/2024
Γράφει: astavraki
Το βιβλίο «Γυναίκες αρχαίες και βυζαντινές που άγγιξαν και ξεπέρασαν τον μύθο» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Μια εντυπωσιακή συλλογή, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος ξεδιπλώνει την ιστορία 43 γυναικών από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή ιστορία. Μέσα από την εμπεριστατωμένη έρευνα των δημιουργών, μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουμε γυναίκες που διέπρεψαν σε πολλούς τομείς, καθώς η καθεμία διηγείται με παραμυθένιο τρόπο τη δική της ιστορία, σε πρώτο πρόσωπο, με κείμενα μεστά και περιεκτικά.
Οι εκπαιδευτικοί και συγγραφείς Βασιλική Μαρκάκη και Ζήνωνας Ζαμπακίδης μιλούν στο Infokids.gr για το ξεχωριστό αυτό ανάγνωσμα, την πηγή έμπνευσής τους, την μητριαρχία, αλλά και το μήνυμα που θέλει να περάσει το βιβλίο τους.
Ποιες είναι οι σιδηρές κυρίες της αρχαιότητας;
Με την έννοια της γυναίκας με σιδερένια αποφασιστικότητα, είναι όλες όσες θα συναντήσετε στις σελίδες του βιβλίου μας (κι άλλες τόσες που δεν χώρεσαν αλλά που οι ιστορίες τους είναι εξίσου συναρπαστικές). Γυναίκες που πάλεψαν για τα όνειρά τους, για την οικογένεια τους, για τις φιλοδοξίες τους, για ένα καλύτερο αύριο. Αναγνωρίζουμε πως έδωσαν τη μάχη τους σε ένα ‘εχθρικό’ γι’ αυτές περιβάλλον και τις θαυμάζουμε για την επιμονή τους. Αν είναι να κρατήσουμε κάτι από τη δική μας έρευνα θα είναι αυτό: η στοχοπροσήλωση και η αυτογνωσία είναι το παν!
Μια γυναίκα μπορεί να σώσει τον κόσμο σήμερα;
Θέλουμε να πιστεύουμε πως ζούμε σε μια εποχή που μπορεί οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως φύλου να σώσει τον κόσμο! Ακόμη καλύτερο όμως είναι να προσπαθούμε όλοι και όλες, όποια και αν είναι η ηλικία ή η κατάσταση μας, να ομορφαίνουμε την καθημερινότητα για εμάς και τους γύρω μας, και να μη δειλιάζουμε να παλεύουμε για ένα καλύτερο κόσμο ακόμη κι αν φοβηθούμε λίγο.
Υπάρχουν σήμερα τέτοιες γυναίκες σαν αυτές που περιγράφετε στο πολύτιμο για εμάς βιβλίο σας;
Αυτό θα το δείξει η ιστορία, αλλά ελπίζουμε πως υπάρχουν γυναίκες και άνδρες με πυγμή και αξίες που δε διστάζουν να κάνουν την διαφορά. Σίγουρα πάντως οι συγκινητικές ιστορίες αντίστασης γυναικών από χώρες που βιώνουν ανείπωτη καταπίεση δεν μπορούν παρά να αποτελούν πρότυπα για όλους μας.
Αν είχαμε μητριαρχία -γυναικοκρατία θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη του κόσμου μας;
Μα φυσικά! Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πως θα ήταν και ποια χαρακτηριστικά θα είχε.
Πιστεύετε το γνωστό ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μια δραστήρια γυναίκα;
Σε εποχές που αυτό ήταν απαραίτητο, πράγματι συχνά ίσχυε. Ο στόχος των κοινωνιών ίσως όμως πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από έναν άλλον άνθρωπο για να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας αλλά να μπορούμε να το κάνουμε φανερά και ελεύθερα. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε ένωση (ένας ευτυχισμένος γάμος, μια γερή φιλία, μια δεμένη οικογένεια) μπορεί να μας δώσει επιπλέον δύναμη να ανοίξουμε τα φτερά μας κι ένα στήριγμα να ξαποστάσουμε αν χρειαστούμε. Ένας άνθρωπος δεν είναι δυνατός μόνο επειδή έχει τις δυνατότητες ή το χαρακτήρα, αλλά κι επειδή έχει επενδύσει, πραγματικά κι ουσιαστικά, στις ανθρώπινες σχέσεις που θα αποτελούν τη βάση της ζωής του.
Απ όλες τις γυναίκες του βιβλίου ποιά θεωρείτε την πιο σημαντική και γιατί;
ΒΜ: Ανάμεσα στην Λάμια που εμπνεύστηκε την πρώτη πινακοθήκη της ιστορίας, τη Δωριχα που έζησε κυριολεκτικά ζωή σαν παραμύθι αφού ήταν η πραγματική Σταχτοπούτα, την Ολυμπιάδα που παρέβλεψε τις συνήθειες της εποχής της και επένδυσε στην προσωπική της σχέση με το γιο της Αλέξανδρο, τη Θεανώ που εμπνεύστηκε τη θεωρία της χρυσής τομής (που χρησιμοποιείται ανά τους αιώνες σε αρχιτεκτονική, τέχνες κ.α.)… ξεχωρίζω σταθερά την πρωθιέρεια Πραξιθέα, που με κάνει να μειδιώ με τις εσωτερικές αντιφάσεις της αθηναϊκής κοινωνίας. Σε ένα περιβάλλον που δεν έδινε ουσιαστικές ελευθερίες και δικαιώματα στις γυναίκες (τουλάχιστον των ευκατάστατων οικογενειών, γιατί ξέρουμε πως οι φτωχές Αθηναίες δούλευαν κανονικά και κυκλοφορούσαν μόνες τους), μία γυναίκα έχαιρε καθολικής εκτίμησης, είχε περιουσία, θέση, αξιώματα, μπορούσε να κυκλοφορεί χωρίς ανδρική συνοδεία, και είχε το δικαίωμα να πηγαίνει τους άνδρες στα δικαστήρια!
ΖZ: Eίναι όλες τόσο ιδιαίτερες και αξιοθαύμαστες με τον δικό τους τρόπο! Οι ζωές τους, οι συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν αλλά και οι στόχοι τους, ήταν τόσο διαφορετικοί που είναι πολύ δύσκολο να τις συγκρίνεις. Τελείως υποκειμενικά ξεχωρίζω της Αίλια Ευδοκεία. Η εσωτερική δύναμη να αντιμετωπίσει την απόλυτη αδικία από δικούς της ανθρώπους, να φτάσει να ηγείται μια αυτοκρατορίας στην οποία άφησε ουσιώδες αποτύπωμα και να έχει την ανωτερότητα να μην θελήσει να εκδικηθεί αυτούς που την αδίκησαν είναι για εμένα αξεπέραστη. Σίγουρα δεν θα είχα τη δική της θέληση.
Από πού αντλήσατε το υλικό σας για το βιβλίο;
Ξεκινήσαμε από μελέτες για αρχαίες και Βυζαντινές γυναικείες μορφές και τελικά βουτήξαμε στα άδυτα των αρχαίων κειμένων! Ήταν ένα συναρπαστικό, δύσκολο ταξίδι που μας επιφύλασσε εκπλήξεις κάθε τύπου, δυσάρεστες ή ευχάριστες. Σίγουρα όμως κερδίσαμε και μόνο από τη διαδικασία της έρευνας!
Πιστεύετε ότι έχει παραμεληθεί η συμβολή της γυναίκας τόσο στην αρχαιότητα όσο και στο Βυζάντιο;
Τελικά, ναι. Δεν είναι κάποια φοβερά καινοτόμα παραδοχή πως σε όλους τους αιώνες που διατρέχουμε στο βιβλίο επικρατούσε πατριαρχία. Φυσικά λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον πρωταγωνιστούσαν ανδρικές φυσιογνωμίες σε όλους τους κλάδους που είχαν τα μέσα να ξεχωρίσουν και να προβληθούν. Πολύ φυσικό, αντίστοιχα, να υστερούν αριθμητικά οι γυναίκες που θα έκαναν τη διαφορά. Όμως κι αυτές που τα κατάφεραν δεν κέρδισαν τη θέση που τους αναλογεί στην Ιστορία. Ίσως ήρθε η ώρα τους…
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στα παιδιά με αυτό το βιβλίο;
Τελικά, αν και συχνά τους αποδίδουμε σχεδόν μυθικές διαστάσεις, οι άνθρωποι στην αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο ήταν απλώς… άνθρωποι. Με τις δικές τους αδυναμίες, τα προτερήματα τους, τις αγωνίες και τις προσωπικές τους δυσκολίες. Ακόμη κι οι πριγκίπισσες που έχουμε συμπεριλάβει δεν έκατσαν στον πύργο τους περιμένοντας έναν πρίγκηπα, αλλά πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή. Δε θα υπήρχε μεγαλύτερη χαρά για εμάς αν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου κάποια κορίτσια αλλά και κάποια αγόρια, με πρότυπο τις γυναίκες αυτές, εύρισκαν το έναυσμα για να ανακαλύψουν και να ξεκλειδώσουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες που βρίσκονται μέσα σε όλους μας.
Πηγή: Infokids