heart-iconheart-icon
Μπορεί ένας άστεγος στο κέντρο της Αθήνας να γίνει ευτυχισμένος; Αόρατοι άνθρωποι και μαθήματα ζωής από τον Μιχάλη Σαμόλη – Έβαλε τη ζωή του σε μια βαλίτσα και βγήκε στο δρόμοHellas Journal | 12/06/2024


File photo: Άστεγοι κάθονται πάνω σε κουβέρτες σε εσοχή του δρόμου στην οδό Σταδίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με πλήθος καλεσμένων από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι ‘Ανθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη» της Τόνιας Τσακίρη, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν Κώστας Μπακογιάννης (πρώην Δήμαρχος Αθηνών), η Κατερίνα Γκαγκάκη (επικοινωνιολόγος και πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών), ο Δημήτρης Τσέλιος (Life & Business coach και συγγραφέας), ο Μιχάλης Σαμόλης, η συγγραφέας Τόνια Τσακίρη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και ποιήτρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη.

Ο Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη, τη συγκλονιστική ζωή του οποίου πραγματεύεται το βιβλίο, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην δημαρχεία Αθηνών, η οποία έχει καταλήξει σε φιλία.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου «Αόρατοι ‘Ανθρωποι: Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη». Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα ο Μιχάλης Σαμόλης κατοικεί στον αναβαθμισμένο ξενώνα αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων που ανήκει στον ΚΥΑΔΑ). Αναφορά έκανε και στη δημιουργία του μοναδικού ξενώνα αστέγων για χρήστες ναρκωτικών ουσιών το 2020, ενώ τόνισε ότι το θέμα της αστεγίας μπορεί να αντιμετωπιστεί βέβαια, με ολιστική προσέγγιση που να αφορά διαρκή ψυχολογική υποστήριξη, εύρεση εργασίας και επιδότηση στέγασης για τους άστεγους, τους οποίους η κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους και όχι απλά ως νούμερα.

Η Κατερίνα Γκαγκάκη επεσήμανε ότι το βιβλίο στοχεύει να αλλάξει τα στερεότυπα της κοινωνίας και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να βλέπει τους αόρατους ανθρώπους με άλλο μάτι.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Μπορεί ένας άστεγος να είναι ευτυχισμένος; Ναι απαντά ο Μιχάλης Σαμόλης, ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που ένα πρωί την εποχή της κρίσης έβαλε όλη τη ζωή του σε μια βαλίτσα, βρέθηκε στον δρόμο, αλλά βρήκε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του.

Σκοπός της ζωής του πλέον είναι να βοηθάει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους, να πετύχουν ότι επιθυμούν και να βρουν τη δική τους αποστολή. Πρόκειται για το βιβλίο ενός ανθρώπου που κατρακύλησε χωρίς σταματημό, που γκρεμίστηκε μέχρι τα πέρατα της ανθρώπινης φαντασίας, μα ύστερα βρήκε το κουράγιο να πάρει ξανά τον δρόμο προς την επιφάνεια.

Προκαλεί τον αναγνώστη να βιώσει τις προσωπικές, συναρπαστικές ιστορίες του, να διδαχθεί από τα μαθήματα ζωής του δρόμου και να βρει διέξοδο σε κάθε πρόβλημα. Αντέχετε; Ο Μιχάλης Σαμόλης αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για όλους, ενώ η δημοσιογράφος Τόνια Τσακίρη την καταγράφει. Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα στις σελίδες του βιβλίου είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις μια νέα αρχή στη ζωή σου.

Σήμερα μένει σε ξενώνα αστέγων, είναι πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία» και οδηγός στις «Αόρατες Διαδρομές», ενώ το μότο ζωής του είναι ότι η ευτυχία βρίσκεται στα λίγα που είναι και τα σπουδαία και όχι στα πολλά.

Παράλληλα, έχει δώσει συνεντεύξεις σε κανάλια της Αμερική, της Κίνα, του BBC, έχει εμφανιστεί σε θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής και τίποτα δεν τον σταματά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πηγή: Hellas Journal

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.