heart-icon heart-icon
«Φτιάξε τη Ζωή που Θες»: Ένας πρακτικός οδηγός από την Όπρα Γουίνφρεϊ και τον Άρθουρ Μπρουκς



ελculture.gr | 15/11/2024


Το βιβλίο «Φτιάξε τη Ζωή που Θες – Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Γράφει η Πέπη Νικολοπούλου

Αφιερώνουμε αυτό το βιβλίο σε εσάς, για το ταξίδι της ζωής σας. Είθε να γίνεστε πιο ευτυχισμένοι, χρόνο με τον χρόνο, και να φέρνετε περισσότερη ευτυχία και σε άλλους.

Έτσι ξεκινάει το βιβλίο «Φτιάξε τη Ζωή που Θες», μια προσωπική και συγκινητική πρόκληση ευτυχίας που όλοι άλλωστε επιδιώκουμε στη ζωή. Όσο εύκολο να το πεις, τόσο δύσκολο φαντάζει να το πιάσεις. Για κάποιους όνειρο άπιαστο, για άλλους ακαθόριστο, και ίσως για κάποιους λίγους καθημερινό επίτευγμα. Για να γνωρίσεις κάτι ή τουλάχιστον να αντιληφθείς ότι το έχεις, το πρώτο βήμα θα είναι να το ορίσεις αρχικά και στη συνέχεια να το φέρεις στα μέτρα σου, να το κάνεις πράξη.

Αν κανείς ανατρέξει σε βιβλία αναζητώντας τον ορισμό της ευτυχίας, θα βρεθεί μπροστά σε ωκεανούς ορισμών, εννοιών και προσεγγίσεων. Μπορεί να προσεγγιστεί ως επιστήμη με την έννοια ότι μπορεί να μελετηθεί, να αναλυθεί και να κατανοηθεί μέσω ερευνητικών μεθόδων από διάφορους κλάδους, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η νευροεπιστήμη.

«Όταν άρχισα να μελετώ την ευτυχία, πριν από είκοσι πέντε χρόνια στο πλαίσιο του διδακτορικού μου, δεν ήξερα αν η ακαδημαϊκή γνώση μπορούσε να βοηθήσει. Φοβόμουν ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις με τρόπο που να έχει νόημα. Ίσως είναι σαν την αστρονομία, σκεφτόμουν. Μπορείς να μάθεις για τα άστρα, αλλά δεν μπορείς να τα αλλάξεις. Και στην πραγματικότητα για πολύ καιρό οι γνώσεις μου δεν με βοηθούσαν και τόσο. Ήξερα ένα σωρό πράγματα, όμως δεν είχαν κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Ήταν απλές παρατηρήσεις για το ποιοι άνθρωποι είναι οι πιο ευτυχισμένοι – και ποιοι οι πιο δυστυχισμένοι», γράφει στην εισαγωγή του ο Άρθουρ Μπρουκς, καθηγητής Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που μαζί με την Όπρα Γουίνφρεϊ έχουν γράψει το βιβλίο «Φτιάξε τη ζωή που θες – Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας».

Ο Άρθουρ Μπρουκς, όπως άλλωστε μπορεί να συμβεί σε κάθε έναν από εμάς, θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του μια σκοτεινή περίοδο. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσει την αξία της ακαδημαϊκής του γνώσης που εφαρμοσμένη στην προσωπική του ζωή θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς. Άρχισε να παρατηρεί πώς επεξεργαζόταν ο εγκέφαλός του τα αρνητικά συναισθήματα και μάθαινε σταδιακά πώς να διαχειρίζεται τέτοια συναισθήματα χωρίς να προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτά. Άρχισε να βλέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σαν αλληλεπίδραση ανάμεσα σε καρδιές και εγκεφάλους, όχι σαν κάποιο ακατανόητο μυστήριο. Άρχισε να υιοθετεί τις συνήθειες των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων. Επί της ουσίας εφάρμοζε τους κανόνες και τα εργαλεία της επιστήμης του, της θετικής ψυχολογίας στη ζωή τους. Εξέταζε τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να ενισχύσει την ευτυχία του, προσδιορίζοντας πρακτικές που μπορεί να συμβάλλουν στην ευημερία, όπως η ευγνωμοσύνη, ο θετικός τρόπος σκέψης, η αυτοεκτίμηση και η προσωπική ανάπτυξη. Και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει «η δουλειά μου ως κοινωνικού επιστήμονα δεν είναι έρευνα (research) – είναι αυτο-έρευνα (me-search)».

Από την πλευρά της η Όπρα Γουίνφρεϊ, μετά από 25 χρόνια εκπομπών με τη συμμετοχή πολλών και διαφορετικών ανθρώπων θυμάται πως μοναδική τους επιθυμία κάθε φορά που έθετε το ερώτημα στο τέλος κάθε εκπομπής ήταν να είναι ευτυχισμένοι, αλλά δυσκολεύονταν να προσδιορίσουν τι ακριβώς σημαίνει η ευτυχία για αυτούς. Σπάνια κάποιος έδινε μια σαφή και ουσιαστική απάντηση.

Αυτό το βιβλίο συνδυάζει τις προσωπικές εμπειρίες της Όπρα Γουίνφρεϊ με τις επιστημονικές γνώσεις του Άρθουρ Μπρουκς σχετικά με την ευτυχία και την ψυχική ευημερία. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν πώς μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή, βασισμένη σε πρακτικές στρατηγικές και επιστημονικές έρευνες.

«Όταν πρωτογνωριστήκαμε, γρήγορα καταλάβαμε ότι είχαμε μια κοινή αποστολή, παρότι την υπηρετούσαμε με διαφορετικούς τρόπους – εγώ με τις ακαδημαϊκές μου δραστηριότητες και η Όπρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η αποστολή μας σε αυτό το βιβλίο είναι να ενώσουμε τα νήματα της δουλειάς μας, να κάνουμε προσιτή την εκπληκτική επιστήμη της ευτυχίας σε ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και κάθε τομέα απασχόλησης, που μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ζήσουν καλύτερα και να βοηθήσουν και άλλους να το κάνουν.», αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Άρθουρ Μπρουκς.

Αν και η ευτυχία μπορεί να μετρηθεί και να αναλυθεί, δεν παύει να είναι και μια υποκειμενική εμπειρία, κάτι που την καθιστά δύσκολο να «μετρηθεί» ή να «προβλεφθεί» με τον τρόπο που συμβαίνει σε άλλες επιστημονικές περιοχές. Έτσι, η ευτυχία ως επιστήμη συνδυάζει αντικειμενικές μετρήσεις με υποκειμενικές εμπειρίες, κάνοντάς την τόσο μια ακαδημαϊκή όσο και προσωπική αναζήτηση. Εκτός από την υποκειμενική μας κρίση υπάρχει πάντα και το πλαίσιο της κουλτούρας μέσα στο οποίο ζει ο καθένας μας. Για παράδειγμα στη Δύση, η ευτυχία ορίζεται συνήθως με όρους ενθουσιασμού και επιτευγμάτων. Από την άλλη, στην Ασία, η ευτυχία ορίζεται ως επί το πλείστον με όρους ηρεμίας και ικανοποίησης.

Οι συγγραφείς εξηγούν πώς μπορεί κανείς να επιτύχει την ευτυχία μέσω της ενσυνειδητότητας, της θετικής ψυχολογίας και της προσωπικής ανάπτυξης. Το βιβλίο προσφέρει εργαλεία και ασκήσεις για να βοηθήσει τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους, να διαχειριστούν τις σχέσεις τους και να αναπτύξουν συνήθειες που ενισχύουν την ευημερία τους. Δομημένο σε ενότητες που αφορούν βασικούς άξονες όπως η διαχείριση των συναισθημάτων, η αντιμετώπιση δυσκολιών, και η ενίσχυση σχέσεων με οικογένεια και φίλους, κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει επιστημονικές προσεγγίσεις, μαζί με πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της ζωής και της ψυχολογικής ευημερίας.

Στην καρδιά του περιεχομένου του το μήνυμα είναι πως η ευτυχία είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή νοοτροπία και ενέργειες, καθώς και με τη στήριξη της κοινότητας και της θετικής σκέψης. Η ευτυχία δεν είναι άπιαστη. Είναι µια επιστήµη που µπορούµε να τη διδάξουµε στον εαυτό µας.

Το βιβλίο «Φτιάξε τη Ζωή που Θες – Η τέχνη και η επιστήμη της ευτυχίας» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Πηγή: ελculture.gr

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.