heart-iconheart-icon
O Κώστας Χουβαρδάς μιλά στον ΕΤ για το βιβλίο : «ΕΠΤΑ – 7 ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΣΕ 7 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ»Γιούλη Τσακάλου | 10/02/2024


Ο Κώστας Χουβαρδάς είναι ένας δρομέας-πολίτης του κόσμου, που έχει τρέξει σχεδόν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Αυτή είναι η ιστορία του.

Μια ιστορία που μιλάει για την αξία της προσπάθειας και τη σημασία τού να μην εγκαταλείπεις ποτέ τον στόχο σου. Με εφόδιο την αλύγιστη επιμονή και με όπλο την ψυχική αντοχή, ξεκίνησε ένα εξαντλητικό ταξίδι με σταθμούς την Κολονία, το Μόναχο, το Άμστερνταμ, τη Βενετία, τη Φρανκφούρτη και την Κωνσταντινούπολη, για να καταλήξει τελικά, στις 13 Νοεμβρίου του 2022, στις 11:54, να βρει την Ιθάκη του, σηκώνοντας το άτυπο τρόπαιο του μεγάλου ρεκόρ στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας.

Ο Κώστας Χουβαρδάς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον δρόμο (από το οπισθόφιλλο του βιβλίου σας «ΕΠΤΑ – 7 ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΙ ΣΕ 7 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ» – Εκδόσες Παπαδόπουλος).

Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η εμπειρία;

Αυτό το «Ταξίδι» ή όπως πολύ σωστά είπατε στην ερώτηση σας «εμπειρία» ήταν κάτι ασύλληπτα δύσκολο. Απαιτούσε τέλεια οργάνωση, απόλυτη αφοσίωση στο στόχο, πίστη στο πλάνο, οικονομικούς πόρους, υποστήριξη από την οικογένεια και φυσικά πολύ τύχη.

Tι σας δίδαξε;

Δεν νιώθω πως διδάχθηκα κάτι παραπάνω από αυτά που ήδη ήξερα. Ίσως απλά επιβεβαιώθηκαν κάποια πράγματα στην πράξη που τα αναφέρω στην προηγούμενη απάντηση μου.

Τι σας ώθησε στον αθλητισμό;

Η ανάγκη να ξεφύγω από το μικρό χωριό που μεγάλωσα στη Μυτιλήνη, να αποκτήσω εμπειρίες και κυρίως να ταξιδέψω.

Ποιες οι κορυφαίες σας στιγμές;

Υπήρξαν πολλές διακρίσεις στην αθλητική μου καριέρα. Αναμφίβολα όμως αυτό που δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη μου είναι η ολοκλήρωση της Προσπάθειας μου για τους 7 Συνεχόμενους Μαραθωνίους, στις 11:54’, την 13η Νοεμβρίου του 2022, στο Καλλιμάρμαρο.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε ώστε να μην παρεκκλίνετε να μην εγκαταλείψετε τους στόχους που βάζατε στη ζωή σας, ποια δύναμη σας ωθούσε να συνεχίσετε;

Οι Δυσκολίες ήταν και είναι στην ημερήσια διάταξη. Οικονομικές Δυσκολίες, Τραυματισμοί, επαγγελματική πίεση, οικογενειακές υποχρεώσεις μπορούν πολύ εύκολα να σε αποσυντονίσουν και να σε κάνουν να παρεκκλίνεις από το στόχο σου. Η Δύναμη που με ώθησε και με ωθεί στο να συνεχίζω δεν είναι κάτι μεταφυσικό. Προέρχεται καθαρά από τη θέληση μου.

Είπατε ποτέ εγκαταλείπω;

Έχει Περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου αλλά μέχρι σήμερα έχοντας συμμετάσχει σε 50 Μαραθωνίους, έχω τερματίσει σε όλους με επιτυχία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που καθορίζουν έναν δρομέα; Που θεωρείτε ότι πρέπει να εστιάσει κάποιος για να δει βελτίωση;

Η Συνέπεια, η Υπομονή, η Αυταπάρνηση, η Αντοχή στον Πόνο, η Μεθοδικότητα και κυρίως ή Γνώση. Εκτιμώ πως το σημαντικότερο όλων για έναν δρομέα για να βελτιωθεί είναι η σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή του.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας και τι θα συμβουλεύατε όσους είναι ακόμα στην αρχή της διαδρομής;

Επόμενος Στόχος είναι να ολοκληρώσω μέσα σε 365 ημέρες του 6 «Majors» σε χρόνο κάτω από 3 Ώρες. Για όσους δεν γνωρίζουν οι Majors είναι οι 6 σημαντικότεροι Μαραθώνιοι Παγκοσμίως. Πρόκειται για τους Μαραθωνίους του Τόκυο, Βοστώνης, Λονδίνου, Βερολίνου, Σικάγο και Νέας Υόρκης. Η ολοκλήρωση και των 6 θεωρείται σημαντικό επίτευγμα, η ολοκλήρωση και τον έξι με χρόνο τερματισμού κάτω από 3 ώρες είναι κάτι που έχουν πετύχει ελάχιστοι και η ολοκλήρωση τους σε χρόνο κάτω από τρεις ώρες σε 365 ημέρες είναι κάτι που δεν γνωρίζω 100% αλλά εκτιμώ πως δεν έχει πετύχει ποτέ κανένας.  Η Προσπάθεια μου ξεκινά στη Βόστώνη στις 15/4/2024. Για όσους είναι ακόμα στην Αρχή της Διαδρομής θα έλεγα και ας ακούγεται κοινότυπο, πως θα πρέπει να απολαύσουν το Ταξίδι!

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.