heart-iconheart-icon
Το Θαύμα και η αγάπη για την Ελληνική Μυθολογία


Η R. J. Palacio γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1963 στη Νέα Υόρκη. Οι γονείς της μετανάστευσαν από την Κολομβία στις ΗΠΑ. Σπούδασε Τέχνες, Σχέδιο και Εικονογράφηση. Έπειτα από τις σπουδές της ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ευρώπη πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου ζει έως και σήμερα με τον σύζυγό της και τους δυο γιους τους.

Η Palacio ξεκίνησε την καριέρα της ως καλλιτεχνική διευθύντρια και γραφίστρια. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα για λογοτεχνικά βιβλία αλλά και για δοκίμια γνωστών και σημαντικών συγγραφέων όπως οι Paul Auster και Thomas Pynchon. Έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία, μερικά από τα οποία έχει γράψει η ίδια. Για 20 χρόνια έγραφε τα βιβλία της τη νύχτα, ενώ το πρωί εργαζόταν ως σχεδιάστρια. Τα πρώτα βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε ήταν χαρτονένια και για να τα εκδώσει χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Rachel Jaramillo.

Τον Φεβρουάριο του 2012 εκδόθηκε το βιβλίο της το Θαύμα. Το Θαύμα έγινε best seller με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, τιμήθηκε με πολλά βραβεία και αποτελεί πια κλασικό ανάγνωσμα για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας. Το 2017 το βιβλίο μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη.

Η Palacio εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου από ένα αληθινό περιστατικό. Μια μέρα ο γιος της άρχισε να κλαίει όταν αντίκρισε ένα κορίτσι με σοβαρή δυσμορφία στο πρόσωπο. Η Palacio τότε προσπάθησε να τον απομακρύνει και τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Ακούγοντας όμως το τραγούδι της Natalie Merchant «Wonder» εμπνεύστηκε το βιβλίο και φυσικά του έδωσε αυτό τον τίτλο.

Το Θαύμα αποτέλεσε αφετηρία για την Palacio καθώς βάσισε και τα επόμενα βιβλία της στους ήρωες αυτού του βιβλίου. Έτσι, εκδόθηκαν τα 365 Days of Wonder– Mr. Browne’s Book of Precepts (2016), Ο Όγκι κι εγώ (Παπαδόπουλος, 2016), Είσαι ένα Θαύμα (Παπαδόπουλος, 2017). Και τέλος το graphic novel Λευκό πουλί (Παπαδόπουλος, 2021),το οποίο επίσης θα γίνει ταινία (2022).

Το 2021, εκδόθηκε το νεανικό μυθιστόρημα της Palacio, Πόνι, το πρώτο βιβλίο της εδώ και καιρό που αποδεσμεύεται από το σύμπαν των ηρώων του Θαύματος. Σύμφωνα με κριτικές, το βιβλίο έχει ήδη μπει στα ράφια της κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά.

***

Προς τους Έλληνες αναγνώστες μου,

Σας ευχαριστώ που διαβάζετε το Πόνι, ένα βιβλίο που έχω βαθιά μέσα στην καρδιά μου.  Όπως θα δείτε από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια, αυτό το μυθιστόρημα είναι γεμάτο αναφορές στην πρώτη μου λογοτεχνική αγάπη: τηνελληνική μυθολογία. Απέκτησα αυτό το πάθος χάρη στον πατέρα μου που, όπως και ο πατέρας του Σίλα στο Πόνι, μου διηγιόταν συχνά, όταν ήμουν μικρή, τις ιστορίες των αστερισμών. Αυτές οι ιστορίες κέντρισαν τη φαντασία μου τόσο πολύ που όταν έγραψα το πρώτο μου βιβλίο (στα δέκα μου), το ονόμασα Το δικό μου βιβλίο με τους ελληνικούς μύθους. Ήταν περίπου εξήντα δακτυλογραφημένες και εικονογραφημένες σελίδες γεμάτες με τη δική μου –αρκετά περίτεχνη– εξιστόρηση αυτών των αρχαίων μύθων. Πιστεύω, ειλικρινά, ότι αυτό το βιβλίο των εξήντα σελίδων με ώθησε να γίνω η συγγραφέας που είμαι σήμερα. 

Η αγάπη μου για την ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική γραμματεία ήταν τόσο μεγάλη που αγάπησα πολύ και την Ελλάδα – σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γονείς μου φρόντισαν να περάσουμε μια ολόκληρη εβδομάδα στην Ελλάδα στη διάρκεια των διακοπών μας στην Ευρώπη. Αυτό συνέβη το 1975, όταν ήμουν έντεκα ετών. Θυμάμαι ακόμα που καθόμασταν στο κατάστρωμα του φεριμπότ, στη διαδρομή από το Μπρίντιζι στην Πάτρα, και μου έδειξε ο πατέρας μου τις βραχώδεις ακτές ενός νησιού εκεί κοντά. «Αυτή είναι η Ιθάκη» μου είπε. Ένιωσα λες και μου είχε πει ότι είχαμε ανέβει στον Όλυμπο πάνω σε χρυσό άρμα. Αυτό ήταν το πρώτο από αρκετά μαγικά ταξίδια που έκανα στην Ελλάδα – κι αυτό που θα θυμάμαι  περισσότερο απ’ όλα.

Με όλα αυτά θέλω να σας πω ότι ένιωθα πάντοτε αληθινά δεμένη με τους ωραίους ανθρώπους της Ελλάδας. Ελπίζω κι εσείς, αγαπημένοι μου αναγνώστες, να νιώσετε αυτό το δέσιμο και τα τρυφερά αισθήματά μου μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου.

Efkaristo,

RJP

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.