heart-iconheart-icon
Lois Lowry


«Με πολλούς τρόπους, η Λόρι εφηύρε το σύγχρονο δυστοπικό μυθιστόρημα νεαρών ενηλίκων».

Robin Wasserman, New York Times

Η Λόις Αν Λόρι (Lois Ann Lowry) γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1937 στη Χαβάη. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Είναι γνωστό πως καταπιάνεται με φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι ο ρατσισμός, η αμφισβήτηση της εξουσίας και το Ολοκαύτωμα, με εργαλεία της τη δυστοπία και την επιστημονική φαντασία.

Έργα τολμηρά, που πολλές φορές προκάλεσαν και απαγορεύτηκαν σε σχολεία και βιβλιοθήκες, την ίδια στιγμή που άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα ενέτασσαν στο υποχρεωτικό πρόγραμμα σπουδών τους.

Ξεκίνησε το 1970 ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος, ενώ έκανε το συγγραφικό της ντεμπούτο την ίδια δεκαετία, δημοσιεύοντας ένα διήγημα στο περιοδικό Redbook, με αφηγητή ένα παιδί, παρότι απευθυνόταν σε ενήλικες. Με αφορμή το διήγημα αυτό, ένας γνωστός της συντάκτης, που διέκρινε το ταλέντο της Λόρι να διεισδύει στην παιδική ψυχή, της πρότεινε να στραφεί στη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου. Έτσι, το 1977 δημοσιεύεται το A Summer to Die, ένα έργο εμπνευσμένο από την ιστορία της αδερφής της, Έλεν, που έπασχε από ανίατη ασθένεια.

Σταθμός της συγγραφικής της πορείας αποτελεί το Number the Stars το 1989, το οποίο βραβεύεται –μεταξύ άλλων– με το Newbery Award, το οποίο η Λόρι ξανακερδίζει το 1994 για τον Φύλακα της μνήμης (The Giver, 1993), τον οποίο ακολουθούν τρία ακόμη μυθιστορήματα: Gathering Blue (2000), Messenger (2004) και Son (2012), ενώ όλα μαζί είναι γνωστά ως The Giver Quartet. Η τετραλογία αυτή χαρακτηρίστηκε από τους New York Times ως ένας «λογοτεχνικός οδηγός ανατροφής των παιδιών (και των γονιών τους)». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Φύλακας της μνήμης μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2014, με σπουδαίους πρωταγωνιστές, όπως: Meryl Streep, Jeff Bridges, Katie Holmes και Taylor Swift.

Συνεχίζει να γράφει μέχρι σήμερα, υπό το πρίσμα του ρόλου της ως γιαγιάς, ενώ όπως λέει η ίδια: «Είμαι γιαγιά τώρα. Για τα δικά μου εγγόνια –και για όλους εκείνους της γενιάς τους– προσπαθώ, μέσω της γραφής, να μεταφέρω την παθιασμένη συνειδητοποίησή μου ότι σε αυτόν τον πλανήτη ζούμε αλληλένδετοι και ότι το μέλλον μας εξαρτάται από το να νοιαζόμαστε περισσότερο και να κάνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον».

Βρείτε τα βιβλία της εδώ.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.