heart-iconheart-icon
Κωνσταντίνος Φίλης – Ένας αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής διεθνολόγος


Όταν ο Κωνσταντίνος Φίλης ολοκλήρωνε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες & την Ιστορία, το Μεταπτυχιακό του στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση και το Διδακτορικό του στη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το πιθανότερο είναι να φανταζόταν μια καθημερινότητα μέσα σε αμφιθέατρα και αίθουσες συνεδρίων και όχι μια σχεδόν εβδομαδιαία παρουσία στους τηλεοπτικούς δέκτες όπου καλείται να αναλύσει ζητήματα όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Προσφυγικό και τη γεωστρατηγική θέση της Ευρώπης.

Η νέα καθημερινότητα του Δρ. Κωνσταντίνου Φίλη οφείλεται άραγε στην καυτή επικαιρότητα, στην ιδιότητα του ως Διεθνολόγου με ειδίκευση στη ρωσική εξωτερική πολιτική κατά την πρώτη περίοδο Πούτιν (2000-2004) ή απλώς στην ικανότητα του να εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα του παγκόσμιου και κυρίως ευρασιακού γεωπολιτικού σκηνικού;
Μάλλον πρόκειται για ένα συνδυασμό των προαναφερθέντων παραγόντων. Όπως σημείωσε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος«Διαθέτει το χάρισμα του να εξηγεί πράγματα δυσνόητα, τεχνικά, περίπλοκα, πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα με έναν τρόπο εύληπτο, αποφεύγοντας με μαεστρία τις απλουστεύσεις. Αυτό το χάρισμα εντοπίζεται και στη γραφή του.»

Ο διευθυντής της σειράς Μικρές Εισαγωγές – o νυν βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου έχει εκτιμήσει πως ο γνωστός διεθνολόγος «πιστεύει στην καλή φύση του ανθρώπου, περισσότερο και από τον ίδιο τον άνθρωπο γι’ αυτό και κατορθώνει να μιλάει με αισιοδοξία για τα πιο τραγικά προβλήματα πάνω στα οποία ζητούν την έγκυρη άποψή του.»

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φίλης πιστεύει πως η αισιοδοξία είναι η αρχή κάθε νίκης. Ίσως αυτή τη θέση να την υιοθέτησε από τα νεανικά του χρόνια όταν διακρινόταν ως μπόμπερ σε αγώνες μπάσκετ. Έτσι, παρόλο που προτιμούσε να σουτάρει από μέση και κοντινή απόσταση, η ικανότητα του να σουτάρει από τα 6,25 μέτρα του προσέδωσε εντυπωσιακή φήμη, η οποία και τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Παρά τις πολύ σημαντικές θέσεις που κατέχει (Επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Εταίρος του τμήματος Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών της Οξφόρδης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Αντεπιστέλλον Μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης), ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης παραμένει ένας προσιτός και χαμογελαστός άνθρωπος.

Κάπως έτσι πορεύτηκε και στην καριέρα του ο Κωνσταντίνος Φίλης: παρόλο που μπορεί να βλέπει μακριά και να προβλέπει με επιτυχία την έκβαση μιας κατάστασης (όπως όταν μπορούσε να διαγράψει νοητά την πορεία της μπάλας μέχρι το καλάθι μολονότι βρισκόταν περισσότερα από έξι μέτρα μακριά), στις αναλύσεις του βασίζεται επίσης και στο ρεαλισμό της μέσης και κοντινής απόστασης.

Ο ίδιος, αντλώντας έμπνευση από τον αγαπημένο του μυθιστορηματικό ήρωα, τον αστυνομικό επιθεωρητή Χάρι Χόλε*, συχνά υιοθετεί έναν αντισυμβατικό τρόπο προσέγγισης των διεθνών σχέσεων και κάπως έτσι κατορθώνει να ενώσει για εμάς το παζλ της σύγχρονης και συνεχώς μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής συνθήκης. Και σε μια εποχή όπου επικρατεί η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας, που έχει γίνει κατανοητό ότι το προσφυγικό δεν αποτελεί ένα προσωρινό, συγκυριακό πρόβλημα και που η Ευρώπη βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην αστάθεια, φωνές και πένες όπως του Κωνσταντίνου Φίλη είναι κάτι περισσότερο από ωφέλιμες καθώς ενισχύουν το μοναδικό, πραγματικό όπλο που έχει στα χέρια του ο πολίτης της Ευρώπης και του κόσμου και στηρίζεται στη γνωστή ρήση του Φράνσις Μπέϊκον: «Η γνώση είναι δύναμη».

* Ο Χάρι Χόλε είναι ήρωας των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Τζο Νέσμπο

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.