Αντιγόνη Λυμπεράκη


Τα οικονομικά του φύλου

Η Αντιγόνη Λυμπεράκη γεννήθηκε το 1959 και είναι κόρη του οικονομολόγου Γεώργιου Λυμπεράκη και της Αρτεμισίας Μητσοτάκη, αδερφής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Προικισμένη με ένα κοφτερό μυαλό υπήρξε μία από τις καλύτερες μαθήτριες της σχολής Χιλλ, παρόλο που εκείνη δεν ήθελε να είναι η πρώτη μαθήτρια γιατί πίστευε πως ο πρώτος υστερεί συνήθως σε άλλα πράγματα.
Μολονότι το πάθος της ήταν η ζωγραφική, η ίδια σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και οικονομική ανάπτυξη στο Institute for Development Studies (IDS) του Σάσσεξ. Οι περισσότεροι θεώρησαν πως η επιλογή των οικονομικών σπουδών οφείλονταν στην επαγγελματική ιδιότητα του πατέρα της. Η ίδια ωστόσο έχει δηλώσει πως η επιλογή των σπουδών μάλλον έγινε επειδή ήθελε να αλλάξει τον κόσμο με παραστατικό τρόπο και συνοπτικές διαδικασίες.
Η πολιτική σκηνή απασχολεί την Αντιγόνη Λυμπεράκη από τα μαθητικά της χρόνια. «Απόλυτα, φυσικό» θα σκεφτούν οι περισσότεροι εφόσον είναι μέλος μίας από τις σημαντικότερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Μόνο που η ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν είναι ακριβώς περίπτωση μήλου που έπεσε κάτω από τη μηλιά αφού γίνεται πρώτα μέλος της οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού «Ρήγας Φεραίος» και στη συνέχεια μέλος της ΚΝΕ.

Όντας ανατρεπτική, θεωρεί πως μεγαλώνοντας στην οικογένεια ενός πολιτικού γίγαντα πρέπει να διαφοροποιηθείς αν θέλεις να διατηρήσεις την ατομικότητα σου. Ωστόσο, μεγαλύτερη ανατροπή της επιφυλάσσει ο θείος της:
«Το απόλυτο test drive είναι να σου αντιμιλάει η έφηβη ανιψιά σου που νομίζει ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια κι εσύ να συζητάς με νηφαλιότητα και καλή διάθεση. Ποτέ δεν μου αρνήθηκε τη διαφορετική γνώμη και πάντα άφηνε χώρο να αναπτυχθώ όπως έκρινα μόνη μου. Η διαφωνία δεν ήταν λόγος αποξένωσης, αλλά ευκαιρία συζήτησης και ωρίμασης. Μου άφηνε τον χώρο να διαφέρω και την πολυτέλεια να βρίσκω τον δρόμο μόνη μου. Από τις συζητήσεις αυτές κερδίζω ακόμη» γράφει η Αντιγόνη Λυμπεράκη στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα της προς τον αποθανόντα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Η πολιτική της σταδιοδρομία μετρά 6 χρόνια στην Κεντρική Επιτροπή του Ενιαίου Συνασπισμού (1990-1996), υπήρξε αντιπρόεδρος του κόμματος Δράση, ενώ από το 2014 εντάχθηκε στο κόμμα Ποτάμι.

Πέρα από τη δράση της στα πολιτικά, τα οικονομικά παραμένουν η άλλη δράση ακτιβισμού που αγαπά. Έτσι, η μελέτη της επικεντρώνεται στα Οικονομικά της Εργασίας, της Μετανάστευσης, της Γήρανσης και του Φύλου. Μεταξύ 2000-2004 ήταν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων των Υπουργείου Εργασίας και ήταν συντονίστρια στην εκπόνηση τριών Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Απασχόληση. Παράλληλα, γράφει βιβλία δύο εκ των οποίων ασχολούνται με το δυναμισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δύο με την ευεργετική επίδραση των μεταναστών στην οικονομία, και δημοσιεύει άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ωθεί την Αντιγόνη Λυμπεράκη στην ανάλυση για τις συνέπειες της κρίσης που επηρεάζουν τους άτυπους μηχανισμούς οικογενειακής αλληλεγγύης και της συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εκδίδει το 2017 τον τίτλο Γυναίκες στην Οικονομία που εντάσσεται στη σειρά βιβλίων ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Τα οικονομικά επιχειρήματα υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής θέσης των γυναικών αποτελούν μόνο τμήμα του ευρύτερου επιχειρήματος υπέρ της ισότητας: η ισότητα καθεαυτή είναι ένα ηθικό πρόταγμα, καθώς προάγει τη δικαιοσύνη και τις ευκαιρίες ζωής για όλους.» σημειώνει η συγγραφέας.

Πέρα από τη συγγραφή, την πολιτική και τον ακτιβισμό (είναι ιδρυτικό μέλος της ActionAid Hellas και μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα Φεμινιστικά Οικονομικά – IAFFE), η Αντιγόνη Λυμπεράκη παθιάζεται και με την ακαδημαϊκή της καριέρα καθώς είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστημίου. Για τη διδασκαλία έχει δηλώσει πως της προσφέρει φρεσκάδα σκέψης και τη βοηθά να γίνεται καλύτερη.
Μένοντας πιστή στην ανατρεπτική της ιδιοσυγκρασία ισορροπεί ανάμεσα στην πολιτική της δράση και την ακαδημαϊκή της ιδιότητα απαντώντας στις κριτικές με τη στάση ζωής της που δεν εμποδίζει ποτέ κάποιον να εκφράσει τη γνώμη του. Έτσι κι αλλιώς η Αντιγόνη Λυμπεράκη έχει δηλώσει πως μεγάλωσε σε μια φιλελεύθερη οικογένεια που άντεχε τις αντίθετες απόψεις και έχει εκφράσει την άποψη πως μεγαλύτερη δόση φιλελευθερισμού θα έκανε πολύ καλό στις κοινωνίες.

Και με αυτό το σκεπτικό δεν παύει να βρίσκει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η εργασία των γυναικών συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, προσθέτει πλούτο και αξιοποιεί τις δεξαμενές ανθρώπινου κεφαλαίου ενώ έχει και μακροοικονομικά οφέλη, και παράλληλα να καταδεικνύει τους πολλούς αστερισκούς που συνοδεύουν το ζήτημα των ίσων δικαιωμάτων γυναικών και αντρών στην εργασία.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής