heart-iconheart-icon
Κορυφαία διάκριση για τον διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή
Νέα | 15/10/2019


Με το «Βραβείο φον Κάρμαν» που αποτελεί ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής τιμήθηκε ο διαστημικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.
Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε σε τελετή στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Το «Βραβείο φον Κάρμαν» δίδεται προς τιμήν του πρωτοπόρου της αεροδυναμικής Τέοντορ φον Κάρμαν, ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Ακαδημίας. Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί μια τεράστια αναγνώριση του έργου του Δρ. Κριμιζή στην αστροναυτική και τις διαστημικές επιστήμες.

To «Βραβείο φον Κάρμαν» είναι η τελευταία μιας σειράς διακρίσεων που έχει λάβει ο πρωτοπόρος ερευνητής και επιστήμονας κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του. Γεννημένος το 1938 στο Βροντάδο της Χίου, ο Σταμάτης Κριμιζής πραγματοποίησε προπτυχιακές, μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Αϊόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής John Hopkins. Το 1980 ανέλαβε επιστημονικός διευθυντής, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και ομότιμος διευθυντής το 2004.

Πέρα από τα διοικητικά του καθήκοντα, ο Σταμάτης Κριμιζής παραμένει ένας ενθουσιώδης ερευνητής του διαστήματος καθώς υπήρξε επικεφαλής σε πέντε αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ανάμεσα τους οι ιστορικές αποστολές των δύο Voyager και του Cassini στον Κρόνο.
Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει και την ανάπτυξη νέων επιστημονικών οργάνων για το διάστημα και στην προώθηση της ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης. Αξίζει να σημειωθεί πως το όργανο LECP (Low-Energy Charged Particle) που βρίσκεται πάνω στα δύο Voyager το οποίο βοήθησε τους επιστήμονες να βεβαιωθούν πως το Voyager 1 εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα και κινείται στο διαστημικό χώρο, αποτελεί ένα από τα 23 διαστημικά όργανα που σχεδίασε και ανέπτυξε ο Δρ. Σταματής Κριμιζής.

Πέρα από την πολυετή καριέρα του και τις πολύ σημαντικές διακρίσεις που τη συνοδεύουν, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής παραμένει ένας άνθρωπος που θέλει να μεταδώσει στις νέες γενιές την αγάπη για την επιστήμη και την έρευνα καθώς και την πεποίθηση πως η σκληρή προσπάθεια και η επιμέλεια κατακτούν στόχους που ξεπερνούν ακόμα και τα «στενά» όρια του ηλιακού μας συστήματος. Για το λόγο αυτό ο ίδιος πραγματοποιεί ακούραστα και με κέφι παρουσιάσεις σε σχολεία της Ελλάδα στη διάρκεια των οποίων διηγείται τη δική του διαστημική περιπέτεια.

Το υλικό των εν λόγω παρουσιάσεων και η πορεία ζωής του ανθρώπου που ξεκίνησε από ένα ακριτικό νησί της Ελλάδας για να γίνει ο μόνος επιστήμονας στον κόσμου που έχει συμμετάσχει σε πειράματα διαστημικής φυσικής που έχουν γίνει και στους εννέα πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος εμπεριέχονται στο βιβλίο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα που κυκλοφορεί μέσα Οκτωβρίου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
 

Με το «Βραβείο φον Κάρμαν» που αποτελεί ανώτατη διάκριση της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής τιμήθηκε ο διαστημικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.