heart-iconheart-icon
Η παρουσίαση του βιβλίου Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του William H. Mc Neill
Νέα | 15/10/2019


Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος Public στο Σύνταγμα η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του ιστορικού William H. Mc Neill που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για το βιβλίο, που εντάσσεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, μίλησαν οι: Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Βούλγαρης, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Στάθης Ν. Καλύβας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Κώστας Κωστής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Κωνσταντίνα Μπότσιου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθύντρια της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 


Στην εισαγωγή της η Κωνσταντίνα Μπότσιου δήλωσε πως όταν έπεσε στα χέρια της για πρώτη φορά το εν λόγω έργο του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο William H. McNeill, το διάβασε με ευλάβεια και σημείωσε πως η εξαιρετική μετάφραση των Εκδόσεων Παπαδόπουλος (μετ. Νίκος Ρούσσος) διατηρεί τη φρεσκάδα και τη διεισδυτικότητα του, παρατηρώντας την Ελλάδα σε μια κρίσιμη μετάβαση που μας αφορά και σήμερα. Όσον αφορά τον συγγραφέα και το βιβλίο του, η διευθύντρια της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ανέφερε πως ο ίδιος αγάπησε και μελέτησε την Ελλάδα και παρ’ όλα αυτά κατόρθωσε να διατηρήσει μια απόσταση, παραδίδοντας μια στέρεη επιστημονικά ανάλυση της πραγματικότητας.


Πρώτος έλαβε το λόγο ο καθηγητής Θάνος Βερέμης ο οποίος έχει γράψει και το επίμετρο της έκδοσης – που αξίζει να σημειωθεί πως κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά – και αφού μοιράστηκε την εμπειρία του από την προσωπική του γνωριμία με τον William McNeill, στάθηκε στο ερώτημα γιατί δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα έργο ενός τόσο σημαντικού ιστορικού. Αφού δήλωσε ευτυχής που το βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το βρήκαν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος, θέλησε να μοιραστεί με το κοινό πως πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που «όταν το τελειώνεις, νιώθεις πως έχεις περιηγηθεί στην ιστορία» ενώ παράλληλα ο συγγραφέας του «αντιπροσωπεύει ένα είδος πολυμαθούς ιστορικού που καλύπτει θεματικά μεγάλες περιόδους».
Στη δική του τοποθέτηση ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης συνεχάρη τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος για την τόλμη τους να εκδώσουν ένα βιβλίο με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, παρόλο που όπως σημείωσε ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η αίσθηση επικαιρότητας της καθώς αποτελεί ένα εγκώμιο στις δυνατότητες της Ελλάδας να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται ενώ έχει καταβαραθρωθεί. Στη συνέχεια τόνισε πως Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεχωρίζει ως ιστορικό βιβλίο επειδή εμπεριέχει τη συμμετοχική παρατήρηση του συγγραφέα στα γεγονότα καθιστώντας το ένα εξαίσιο δείγμα του συνδυασμού επιστήμης και μαρτυρίας.


Ο καθηγητής Στάθης Καλύβας ο οποίος επιμελήθηκε την εισαγωγή της συγκεκριμένης έκδοσης, θέλησε να αναφερθεί στο πόσο σπουδαίος ήταν ως ιστορικός ο William H. McNeill καθώς είχε την ικανότητα να είναι συστημικός και ταυτόχρονα αυθόρμητος. Ταυτόχρονα, η επιλογή του να παρατηρήσει την Ελλάδα με τρόπο ανθρωπολογικό, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς ιστορικούς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Το εγχείρημα του McNeill είναι πρωτοποριακό καθώς φέρνει σε επαφή διαφορετικές βιβλιογραφίες και δημιουργεί ένα αφήγημα που μπορεί να έχει ευρύτερη διείσδυση στην κοινωνία […]Ο ίδιος υπεραμυνόταν της άποψης πως ο ρόλος του ιστορικού είναι να είναι αφηγητής».
Θέλοντας να δώσει τη δική του ερμηνεία ως προς το γιατί δεν είχε εκδοθεί νωρίτερα το βιβλίο Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο καθηγητής ιστορίας Πολιτικής Επιστήµης στο πανεπιστήµιο Yale, εκτίμησε πως το έργο «έπεσε θύμα» της αντίληψης που επικρατούσε για πολλά χρόνια πως ένα ιστορικό βιβλίο που δεν ήταν γραμμένο με τρόπο πομπώδη και βαρύγδουπο, δεν ήταν αξιόπιστο, ενώ στο έργο του ο McNeill «μπορούμε να ξαναδούμε περίπλοκα και σύνθετα θέματα με έναν τρόπο που χωρίς να θυσιάζει την επιστημονική σοβαρότητα μπορεί να είναι κατανοητός» δήλωσε.


 

(από αριστερά προς δεξιά: Κώστας Κωστής, Γιάννης Βούλγαρης, Κωνσταντίνα Μπότσιου, Θάνος Βερέμης, Στάθης Καλύβας)

Στην τελευταία τοποθέτηση της παρουσίασης, ο καθηγητής Κώστας Κωστής παρατήρησε πως ο William McNeill μιλά στο εν λόγω βιβλίο με θαυμασμό για τους Έλληνες που είχαν την ικανότητα να ξεφύγουν από τη φτώχεια μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στάθηκε κι εκείνος στην ικανότητα του να αφομοιώσει από την αρχή την ανθρωπολογία στη μελέτη και την αφήγηση του, αλλά και στην οικολογική προσέγγιση στην οποία βασίστηκε για να κατανοήσει τον ελληνικό κόσμο. Αφού σημείωσε πως το βιβλίο περιλαμβάνει εύστοχες παρατηρήσεις για τις παραδοσιακές ελληνικές κοινωνίες αλλά και τον αστικό μετασχηματισμό της χώρας, ο καθηγητής δήλωσε συνοψίζοντας πως «Η κατανόηση που είχε το 1978 ο McNeill για την Ελλάδα, απέχει πολύ από την κατανόηση που έχουν οι ίδιοι οι Έλληνες για τη χώρα τους».


Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και συζήτησαν περαιτέρω για την έκδοση Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος Public στο Σύνταγμα η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του ιστορικού William H. Mc Neill που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.