Η παρουσίαση του βιβλίου “Απέναντι στην Τυραννία”
Νέα | 15/10/2019


Το βράδυ της Πέμπτης 25ης Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Απέναντι στην Τυραννία: 20 μαθήματα από τον 20ο αιώνα» του Timothy Snyder στην αίθουσα εκδηλώσεων του καταστήματος Public Συντάγματος. Για το βιβλίο μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομ.καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Νίκη Κεραμέως, βουλευτής Επικρατείας Νέας Δημοκρατίας – τομεάρχης Παιδείας η οποία έστειλε το δικό της χαιρετισμό για την παρουσίαση καθώς έπρεπε να παρευρεθεί σε μια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης.

(Από αριστερά προς δεξιά: Νίκος Αλιβιζάτος, Απόστολος Μαγγηριάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος)

Στην έναρξη της παρουσίασης ο Απόστολος Μαγγηριάδης σχολίασε πως το «Απέναντι στην Τυραννία» αποτελεί ένα χρήσιμο βιβλίο για όσους μελετούν ζητήματα επικαιρότητας και εκτίμησε πως είναι μια πρώτη αντίδραση στο πλήγμα που δέχτηκε η φιλελεύθερη Αμερική μετά την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ. Στη συνέχεια εκφώνησε το χαιρετισμό που έστειλε ο συγγραφέας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, Timothy Snyder, ειδικά για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του:
‘’ Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που γίνεται αυτή η συζήτηση και ευγνώμων στην κυρία Κεραμέως, τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Αλιβιζάτο για την προθυμία τους να ασχοληθούν με τις ιδέες μου και για την αφοσίωσή τους στην δημοκρατία με την πλέον ουσιαστική έννοια της λέξης.
Όταν έγραφα το βιβλίο νόμιζα ότι μετέφερα στην Αμερική ένα μέρος από την πείρα της Ευρώπης. Στην πορεία, ωστόσο, κατάλαβα ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά και με συγκινεί το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν τόσο πολλές ξένες εκδόσεις του βιβλίου και ότι τόσοι άνθρωποι, ιδίως τόσοι νέοι άνθρωποι το βρήκαν χρήσιμο. Το βιβλίο μου αρχίζει με μια αναφορά στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το αμερικανικό σύνταγμα και στις συζητήσεις τους που αφορούσαν την Ελλάδα της κλασικής περιόδου. Και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που αυτός ο κύκλος κλείνει με την έκδοση του βιβλίου μου στην Ελλάδα του σήμερα και με την παρουσίασή του από τόσο διακεκριμένους ομιλητές.’’

Το λόγο πήρε ο Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος σημείωσε πως καθένα, από τα πολύ έξυπνα γραμμένα, κεφάλαια του «Απέναντι στην Τυραννία» αποτελεί και ένα μάθημα για την οικουμένη και για την Ευρώπη και στάθηκε σε σημεία όπως τον τρόπο που ο Snyder επεξεργάζεται τη διαφορά ανάμεσα στον πατριώτη και τον εθνικιστή, την πολιτική του αναπόφευκτου και τη νοσταλγία για ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ. Στο τέλος του σχολιασμού του εγκωμίασε την επιλογή του συγγραφέα να πει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι δίχως να τα καλύπτει.
Στο δικό της χαιρετισμό η Νίκη Κεραμέως σημείωσε πως ‘’Ο Timothy Snyder, με εφαλτήριο την -ανορθόδοξη σε μεγάλο βαθμό- προεκλογική εκστρατεία και επικράτηση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, δίνει 20 πρακτικά μαθήματα από τα ιστορικά παθήματα του 20ου αιώνα, προκειμένου να απομακρύνει το ορατό ενδεχόμενο αποσάθρωσης της δημοκρατίας. 20 μαθήματα από τα οποία, αν μη τι άλλο, οφείλουμε να διδαχθούμε απτούς τρόπους θωράκισης της ελευθερίας μας’’. Παράλληλα εξέφερε την κρίση πως το εν λόγω βιβλίο συνομιλεί ατομικά με τον κάθε αναγνώστη, παροτρύνοντάς τον να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, συμμετέχοντας στο δημόσιο βίο ως ενεργός πολίτης.”

Με την τοποθέτηση πως ‘’Η δημοκρατία αμύνεται, δεν μπορεί να επαναπαύεται’’ ξεκίνησε το δικό του σχολιασμό ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το βιβλίο του Timothy Snyder είναι μια συγκυριακή πολιτική παρέμβαση που αποτελεί παράλληλα και μια κραυγή αγωνίας καθώς το κεκτημένο της δημοκρατίας για το δυτικό κόσμο δεν ισχύει ενώ επικρατεί συνεχώς το άγχος της επικαιρότητας και το άγχος του αγνώστου. Το «Απέναντι στην Τυραννία» αποτελεί ένα βιβλίο εγερτήριο που γράφτηκε για λόγους κινητοποιητικούς, μια σημαντική εισφορά με 20 παρατηρήσεις άλλες ιστορικές και άλλες παιδαγωγικές’’ δήλωσε για το βιβλίο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο τέλος της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε συζήτηση ανάμεσα στους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους πάνω στα καίρια ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο τα οποία απασχολούν έντονα τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική κοινωνία.
 

Η παρουσίαση του βιβλίου “Απέναντι στην Τυραννία” με ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής