Γιορτή του Πατέρα: Ιστορίες με καταπληκτικούς μπαμπάδες
Νέα | 15/10/2019


Η αλήθεια να λέγεται: τα περισσότερα παιδικά βιβλία με θέμα τον γονεϊκό δεσμό εστιάζουν στη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Λογικό, αφού το παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα της μητέρας και εκεί νιώθει την απόλυτη προστασία από τον έξω κόσμο. Όταν το παιδί γεννηθεί, αναζητά την ίδια προστασία από τη μητέρα έως ότου αυτονομηθεί.
Ψυχολόγοι όπως ο Καρλ Γιουνγκ έχουν τονίσει πως ο πατέρας οφείλει να χτίσει μια καλή σχέση με το παιδί του προκειμένου να το βοηθήσει να χαλαρώσει τους δεσμούς με τη μητέρα για να μπορέσει να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και την αυτονομία του, ώστε στο μέλλον να νιώθει δυνατό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής.

Οι σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Γιουνγκ, τονίζοντας πως ο σημερινός ρόλος του πατέρα είναι τελείως διαφορετικός από τον ρόλο του κουβαλητή και αυστηρού πατριάρχη ο οποίος είχε την ευθύνη να επιβάλλει τις ηθικές αρχές στα παιδιά. Το πρότυπο δηλαδή που ίσχυε πριν από 300 χρόνια και μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα. Στα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) επισημαίνεται πως η επιρροή του πατέρα έχει την ίδια βαρύτητα με την επιρροή της μητέρας. Η πατρική αγάπη βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση πως θα βρουν εύκολα τη θέση τους στον κόσμο και αυτό συμβάλλει στην κοινωνική, συναισθηματική και νοητική εξέλιξη και συμπεριφορά τους. Επιπρόσθετα, τα παιδιά που λαμβάνουν περισσότερη αγάπη από τους πατέρες τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν βίαιη συμπεριφορά.


Με αφορμή τη φετινή Γιορτή του Πατέρα και σε συνέχεια των προαναφερόμενων δεδομένων, σας παρουσιάζουμε τρία βιβλία των εκδόσεών μας όπου ο πατέρας κατέχει κεντρικό ρόλο στην ιστορία και αυτός ο ρόλος είναι πρότυπο:


Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα
Neil Gaiman

Η μαμά φεύγει για λίγες μέρες από το σπίτι προκειμένου να παρευρεθεί σε ένα συνέδριο και ο μπαμπάς αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών. Η καταστροφή «χτυπά» νωρίς και συγκεκριμένα μόλις ανοίγει η πόρτα του ψυγείου το πρωί, αφού αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει γάλα! Πώς θα φάνε τα παιδιά το πρωινό τους;
Ο Neil Gaiman, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ του πιο πολυβραβευμένου βιβλίου στην ιστορία της λογοτεχνίας του φανταστικού, επιστρατεύει και στο παιδικό βιβλίο Ευτυχώς, ο μπαμπάς έφερε το γάλα τέρατα, βρικόλακες, πειρατές και εξωγήινους. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον ατρόμητο πατέρα που έχει την αποστολή να πάει μέχρι το… γωνιακό σουπερμάρκετ για να αγοράσει γάλα!

Μια απίθανη ιστορία με χιούμορ και φαντασία και κεντρικό ήρωα έναν πατέρα που θα κάνει τα πάντα για να φροντίσει τα παιδιά του και να φανεί αντάξιος της ευθύνης που έχει αναλάβει.

 

 

 

 

 

 

 

Θαύμα
R.J. Palacio


«Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα που δεν θέλεις» δήλωσε ο μπαμπάς. Με πήρε από την αγκαλιά της μαμάς και με κάθισε στα πόδια του, στην άλλη μεριά του καναπέ. «Δεν θα σε υποχρεώσουμε να κάνεις κάτι που δεν θέλεις».
***
Έσκασα ένα χαμόγελο παρόλο που δεν ήθελα να με δουν να χαμογελάω. Ο μπαμπάς είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να με κάνει να γελάσω όσο κι αν δεν το θέλω. Ο μπαμπάς τούς κάνει όλους να σκάνε στα γέλια.

Ο Όγκι Πούλμαν είναι ένα κανονικό παιδί, σε μια κανονική οικογένεια, με μια μόνο διαφορά: λόγω μιας σπάνιας ασθένειας, το πρόσωπό του έχει μια φριχτή παραμόρφωση, που τρομάζει όποιον τον αντικρίζει! Ο Όγκι έλαβε κατ’ οίκον εκπαίδευση μέχρι τη μέρα που ο ίδιος και η οικογένειά του παίρνουν την απόφαση να πάει σε ένα κανονικό σχολείο με πολύ πιο «κανονικά» –ως προς την εξωτερική εμφάνιση– παιδιά από τον ίδιο.
Ο μικρός ήρωας του βιβλίου Θαύμα καλείται να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή του: ένα άλμα πίστης στην κανονικότητα.
Αυτό το «άλμα» γίνεται εφικτό χάρη στην αγάπη και τη στήριξη που λαμβάνει ο Όγκι από τη μητέρα, τον πατέρα και την αδερφή του. Κάθε μέλος της οικογένειάς του έχει και ένα διαφορετικό ρόλο και ο Νέιτ, ο πατέρας του Όγκι, είναι εκείνος που μπορεί να αποφορτίζει τη βαριά ατμόσφαιρα, να του δείξει πόση δύναμη κρύβει η ικανότητα να μπορεί κανείς να αυτοσαρκαστεί αλλά και να μπορεί να δει την ομορφιά εκεί που δεν τη βλέπουν οι άλλοι. Ο Όγκι δεν θέλει να νιώθει ασυνήθιστος, αλλά ο Νέιτ δεν παύει ποτέ να του θυμίζει πόσο ξεχωριστός είναι!

 

 

 

 

 

Μεγάλες Προσδοκίες
Charles Dickens

Ο Πιπ, ο κεντρικός ήρωας της κλασικής ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς, είναι ένα ορφανό αγόρι που μεγαλώνει σε ένα φτωχικό σπίτι μαζί με την άκαρδη αδερφή του και τον άντρα της τον Τζο, έναν καλόψυχο σιδερά. Μια μέρα, συναντά τον δραπέτη Μάγκουιτς, ο οποίος του ζητά να του φέρει φαγητό και μια λίμα από την αποθήκη του σπιτιού του. Ο Πιπ, παρόλο που είναι τρομοκρατημένος, σπεύδει να τον βοηθήσει.

Στην πορεία της ζωής του ο Πιπ θα κατορθώσει να ξεφύγει από τη γεμάτη στερήσεις ζωή του και να κάνει τη ζωή ενός τζέντλεμαν με μεγάλες προσδοκίες στο Λονδίνο, χάρη στα χρήματα που του προσφέρει ένας ανώνυμος ευεργέτης. Σύντομα ο Πιπ διαπιστώνει τη σκληρότητα και την υποκρισία των ανθρώπων, παράλληλα όμως θα ανακαλύψει την ανιδιοτέλεια και την ειλικρινή φιλία.

Τζο και Μάγκουιτς: Παρόλο που κανείς από τους δύο ήρωες δεν ήταν βιολογικός πατέρας του Πιπ, αποτέλεσαν ωστόσο για αυτόν τις πατρικές φιγούρες που τόσο είχε ανάγκη και ήταν αυτοί που τελικά του προσέφεραν την ασφάλεια, την αγάπη και τη φροντίδα, τις στιγμές που το είχε περισσότερο ανάγκη.

 

 

 

 

 

 

 

Σας ευχαριστούμε, μπαμπάδες!

Με αφορμή τη φετινή Γιορτή του Πατέρα, σας παρουσιάζουμε τρία βιβλία όπου ο πατέρας κατέχει κεντρικό ρόλο στην ιστορία και αυτός ο ρόλος είναι πρότυπο.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.