ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821: Βιβλιοπροτάσεις για μικρούς και μεγάλους
Νέα | 20/03/2020


Λίγους μήνες πριν από την έλευση του 2021 –και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821– η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου αποκτά ειδική βαρύτητα καθώς, μέσα από διάφορα βιβλία, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν σφαιρική ιστορική γνώση για τα γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, όπως το γνωρίζουν σήμερα. Γνώση η οποία θα φανεί χρήσιμη, όταν το 2021 κληθούμε, ως πολίτες της Ελλάδας, να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας ταυτότητα και να θέσουμε νέους στόχους για το μέλλον.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τις βιβλιοπροτάσεις των Εκδόσεων Παπαδόπουλος με αφορμή την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 2020:

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Μέσα σε 224 σελίδες ο Βρετανός στρατιωτικός, πολιτικός και διανοούμενος C. M. Woodhouse ξετυλίγει το χρονικό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Κατορθώνοντας να μην αφήσει τα φιλελληνικά αισθήματά του να επηρεάσουν τη γραφή του, ο Woodhouse επιστρατεύει εδώ την τολμηρή και οξυδερκή κρίση του για να περιγράψει γλαφυρά τον πόλεμο που οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, παραδίδοντας εντέλει ένα από πιο περιεκτικά και αντικειμενικά βιβλία για το 1821 σε διεθνές επίπεδο.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Στον νέο τίτλο της δημοφιλούς σειράς Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ο Φίλιππος Μανδηλαράς διατηρεί το χαρακτηριστικό συγγραφικό του ύφος και μιλά στους μικρούς αναγνώστες για τις αιτίες, τις αφορμές, τις φωτεινές αλλά και τις σκοτεινές στιγμές της Επανάστασης του 1821. «Σύμμαχός» του η εικονογράφος Ναταλία Καπατσούλια, η οποία ζωντανεύει με τις εικόνες της γνωστές και άγνωστες πτυχές του πολέμου για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Ένα παιδικό βιβλίο ιστορίας με μέτρο, αντικειμενικότητα αλλά και χιουμοριστικό ύφος, ιδανικό για μια πρώτη εισαγωγή στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης λίγο πριν γιορτάσουμε την 200ή επέτειό της.

Σχετικά με την Επανάσταση του 1821, στη σειρά Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ κυκλοφορούν επίσης οι τίτλοι:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστες τις ιστορίες των πιο σημαντικών ηρώων της Επανάστασης του 1821. Βιογραφικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και οι σημαντικές στιγμές της θαρραλέας πορείας τους μεταφέρονται με απλά και έξυπνα στιχάκια, ενώ η Ναταλία Καπατσούλια συμπληρώνει με τις εικόνες της την αφήγηση, φέρνοντας τους ήρωες του 1821 ακόμα πιο κοντά στα παιδιά.

Οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μία από τις πιο συγκλονιστικές φάσεις του πολέμου για την ελληνική ανεξαρτησία στάθηκε η πολιορκία του Μεσολογγίου και η μετέπειτα ηρωική έξοδος των υπερασπιστών του. Αυτό το γεγονός αποτυπώνουν ο Φίλιππος Μανδηλαράς με τη μοναδική διήγησή του και η Ναταλία Καπατσούλια με τις ατμοσφαιρικές εικόνες της, σε ένα βιβλίου που δανείζεται τον τίτλο του από την περίφημη ποιητική σύνθεση του Διονύσιου Σολωμού.

40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Στο βιβλίο που παρουσιάζει μικρές βιογραφίες μερικών από τις σημαντικότερες Ελληνίδες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η συγγραφέας Κατερίνα Σχίνα δεν θα μπορούσε να μην γράψει για τις ηρωίδες της Επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους, εστιάζοντας τόσο στο χαρακτήρα όσο και στη συμβολή τους στον αγώνα ενάντια στους ραγιάδες. Οι εικονογράφοι Μυρτώ Δεληβοριά και Κατερίνα Χαδουλού σχεδίασαν τα πορτρέτα των δύο ηρωίδων.

Επιπλέον, για τους αναγνώστες που αναζητούν πιο εξειδικευμένη γνώση σχετικά με την Επανάσταση του 1821, προτείνουμε τους ακόλουθους τίτλους:

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ: ΟΙ 7 ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Θέλοντας να κάνει έναν ειλικρινή, σφαιρικό και ρηξικέλευθο απολογισμό της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Γέιλ Στάθης Καλύβας επιλέγει ως πρώτο κύκλο ανάλυσης την Επανάσταση του 1821, απαντώντας σε ερωτήματα όπως: πώς προέκυψε η Ελληνική Επανάσταση, ποιοι, πώς και γιατί εξεγέρθηκαν, ποια ήταν η πορεία της εξέγερσης, πώς διεθνοποιήθηκε και πώς διαμόρφωσε τις σχέσεις Ελλάδας-Δύσης.

Ένα σημαντικό ιστορικό ανάγνωσμα που συνδέει την απαρχή του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με το σήμερα, φανερώνοντας αλληλοσυνδέσεις απαραίτητες για την κρίση του σύγχρονου Έλληνα αναγνώστη.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων από της Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρουσιάζει στο έργο του με τίτλο «Τα δάνεια της Ελλάδας», ο καθηγητής Οικονομικών Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. Σε μια έρευνα που καλύπτει 200 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, αλλά και χρηματοπιστωτικών κρίσεων και πτωχεύσεων, ο συγγραφέας ξεκινά την ανάλυση του από τα «Δάνεια της Ανεξαρτησίας» της περιόδου 1824-1825, συμβάλλοντας έτσι σε μια γνώση ωφέλιμη για νέους εθνικούς στόχους και νέα αυτογνωσία εν όψει της επετείου του 2021.

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, κι ευχόμαστε ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου του 2021 να μας βρει όλους υπό καλύτερες συνθήκες με ένα ανανεωμένο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, ειδικά μετά την παρούσα, παγκόσμια δοκιμασία.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής