Υπογράφει το κείμενο ο Αχιλλέας Χεκίμογλου, συγγραφέας των βιβλίων ΣΚΡΟΛ, Ο Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ, Ατομική εποχή.
Το αεροπλάνο συμβολίζει την μεγαλύτερη νίκη του ανθρώπου επί της φύσης: Εκμηδένισε τις αποστάσεις, έκανε σχετική ακόμη και την έννοια του χρόνου και των εθνικών συνόρων, έφερε νέες δυνατότητες, κι εδώ και κάμποσες δεκαετίες, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιλογή καθημερινά για χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, η Ελλάδα είχε το δικό της μερίδιο ιστορίας. Οι Έλληνες αεροπόροι ανδρώθηκαν δια πυρός και σιδήρου στην δεκαετία της μεγάλης εξόρμησης 1912-1922, όταν διακρίθηκαν στους αιθέρες και το πεδίο της μάχης σε Βαλκάνια και Μικρά Ασία και ξεχώρισαν για την καινοτομία τους – η «πατέντα» μας ακολουθεί ως έθνος από τα χρόνια εκείνα.
Και στη συνέχεια, την δεκαετία του 1930 σήκωσαν ψηλά τα αεροπλάνα της Ελληνικής Εταιρείας Εναερίων Συγκοινωνιών – της θρυλικής ΕΕΕΣ – που άλλαξε την Ελλάδα, όμως καταστράφηκε από τους κατακτητές κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.
Με κάθε δυνατό μέσο και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, Έλληνες πιλότοι έφευγαν μυστικά για τη Μέση Ανατολή ώστε να συνεχίσουν εκεί τον αεροπορικό αγώνα κατά του Άξονα. Και το κατάφεραν, συμβάλλοντας στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τα ναζιστικά κτήνη, τα οποία κατέστρεψαν στη χώρα μας, τα πάντα στο πέρασμά τους.
Έλληνες αεροπόροι, όπως ο Στέφανος Ζώτος, δικτυώθηκαν με τους Βρετανούς και Αμερικανούς συναδέλφους τους και πέτυχαν κάτι αδιανόητο για την εποχή: Να φέρουν την πρώτη ξένη επένδυση στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1946, όταν ηχούσαν τα τύμπανα του Εμφυλίου Πολέμου, που θα διεξαγόταν σε μία ήδη ισοπεδωμένη χώρα.
Αυτή η σχεδόν σουρεαλιστική οικονομική πρωτοβουλία οδήγησε στη συγκρότηση της εταιρείας «Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις» του Στέφανου Ζώτου – την διάσημη ΤΑΕ, όπως την θυμούνται ακόμη οι παλιότερες γενιές – η οποία υποστηρίχθηκε από κεφάλαια και αεροπλάνα της θρυλικής αμερικανικής εταιρείας TWA.
Η ΤΑΕ όχι μόνο εξασφάλισε ασφαλείς συγκοινωνίες για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καταστροφικού Εμφυλίου, αλλά την ένωσε αεροπορικά με τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Μεσογείου, φέρνοντας αδιανόητες έως τότε δυνατότητες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας.
Και μερικά χρόνια αργότερα, με έναν τρόπο που παραπέμπει σε ταινία θρίλερ, οι άνθρωποι, ο στόλος και οι εγκαταστάσεις της ΤΑΕ θα γίνονταν το “DNA” της Ολυμπιακής Αεροπορίας του Αριστοτέλη Ωνάση, με την οποία μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων. Διότι η Ολυμπιακή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα επιτυχημένο rebranding της ΤΑΕ και τίποτε δεν θα υπήρχε, εάν ο Στέφανος Ζώτος δεν είχε κινήσει γη και ουρανό μια δεκαετία νωρίτερα για να δημιουργήσει την εταιρεία του.
Η απίστευτη αυτή ιστορία, που παραλίγο να ενταφιαστεί μέσα στο χρόνο και να καταδικαστεί στη λήθη, αναβιώνει στο βιβλίο μου «Ο Ωνάσης και ο Σμηναγός Χ» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και ανοίγει για πρώτη φορά στην ιστορία τους φακέλους της πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας, η οποία, όπως όλες και οι ωραίες αληθινές ιστορίες, ξεπερνά σε φαντασία ακόμη και το πιο ακραίο μυθιστόρημα.
Αχιλλέας Χεκίμογλου