heart-iconheart-icon
Μαρίνα Καρύδα: «Μάτι»diastixo | 11/06/2024


 by Απόστολος Σπυράκης

«Πέντε πραγματάκια σού είπα: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μείξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα, η πυρκαγιά, μέσα στη μια ώρα που έφυγε από κει με την ταχύτητα και το προθερμικό φορτίο […] Από πού προκύπτουν οι ευθύνες για ανωτέρους; Πώς προκύπτουν ευθύνες για ανωτέρους; […] Μετά, σ’ έσκισα εγώ, το ξέρεις; Σ’ έσκισα […] Η υπουργός αυτό μου είπε. “Κάλεσέ τον”, μου είπε, “και πες του το. Μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων […]” Θα τα βάλεις εδώ. Μόλις δούμε ποιοι κατηγορηθούμε, θα βάλουμε τρεις δικηγόρους όπως κάναμε το 2000 […] Εγώ φιλικά σ’ τα λέω, γιατί σε ξέρω χρόνια. Και σ’ το είπα και χθες: μη με αναμείξεις πουθενά […] τελείως φιλικά, συμβουλευτικά, να σε σώσω. Βρες ένα δικό σου άνθρωπο. Τράβα γράψε δέκα πράγματα εκεί. Ακύρωσέ το, δώσ’ το, διώξ’ το από πάνω σου, το έχεις αργήσει», έτσι μιλούσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής στον υπεύθυνο πραγματογνώμονα που ερευνούσε τις ευθύνες των αρμοδίων στην πυρκαγιά στο Μάτι. Χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που θυμίζει μαφία και τρομάζει τον απλό πολίτη, προσπαθούσε να σώσει τον εαυτό του κι όλους τους υπεύθυνους της δεύτερης χειρότερης τραγωδίας από φωτιά σε όλο τον κόσμο για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Κι όταν οι απειλές δεν ήταν αρκετές, σαμποτάρισαν τη μοτοσικλέτα του πραγματογνώμονα, που θα μπορούσε να σκοτωθεί χωρίς να το καταλάβει.

Η Μαρίνα Καρύδα, που βρέθηκε στο επίκεντρο της φονικής πυρκαγιάς και κινδύνεψε να καεί και η ίδια μαζί με την κόρη της, θεώρησε χρέος της να καταγράψει όλες τις μαρτυρίες των διασωθέντων, τις κραυγές της αγωνίας τους, την απόγνωσή τους μπροστά στην παντελή έλλειψη βοήθειας από τον κρατικό μηχανισμό, την αγανάκτησή τους επειδή κανείς δεν τους σεβάστηκε ακόμα και στο δικαστήριο, όπου η πρόεδρος τους φώναζε: «Εδώ δεν ήρθατε για να βγάλετε ούτε τον πόνο σας ούτε την αγανάκτησή σας».

Θεώρησε καθήκον της να μιλήσει για την οργή που ένιωσε το βράδυ της πυρκαγιάς, όταν εκατοντάδες άνθρωποι πάλευαν για ώρες μέσα στη σκοτεινή θάλασσα και ο πρωθυπουργός με το επιτελείο του έκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ενώ αργότερα προσπάθησαν με απίστευτο πείσμα να αποσείσουν τις ευθύνες τους κατηγορώντας τους ίδιους τους κατοίκους για τις τρομακτικές τους απώλειες. Με το βιβλίο της έδωσε φωνή σε απλούς πολίτες, που ελίχθηκαν εκείνο το μοιραίο απόγευμα «ανάμεσα σε καμένα οχήματα, πυρπολημένα σπίτια που κάπνιζαν ή σιγόκαιγαν ακόμα, πεσμένες κολόνες της ΔΕΗ που ακόμα σπινθήριζαν τα σύρματά τους, σπασμένα γυαλιά αυτοκινήτων και λιωμένα μέταλλα». Γιατί κάποιος έπρεπε να μιλήσει για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, που δεν είχαν ούτε έναν τραυματία, ούτε ένα καμένο όχημα, τη στιγμή που είχαν γίνει παρανάλωμα 1.000 αυτοκίνητα ιδιωτών, είχαν χαθεί 104 άνθρωποι κι είχαν τραυματιστεί άλλοι 200, ενώ από τα τηλεφωνικά κέντρα απαντούσαν στους απεγνωσμένους πολίτες λέγοντας: «Και τι θέλετε, να τραυματιστούν οι αστυνομικοί;».

Η κοινή γνώμη δεν θα ησυχάσει μέχρι να νιώσει ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

Την κρίσιμη ώρα, στη διάρκεια της οποίας έγιναν όλα, υπήρχαν 13 εναέρια μέσα που μπορούσαν να προειδοποιήσουν τους κατοίκους και να εμποδίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Κι όταν νύχτωσε και οι άνθρωποι πνίγονταν κολυμπώντας για να ξεφύγουν, το Λιμενικό θα μπορούσε να τους βοηθήσει, όμως ο υπεύθυνος επιδεικνύοντας εγκληματική αμέλεια δεν έκανε την παραμικρή κίνηση για να έρθουν να σώσουν την κατάσταση – απλοί ναυτικοί έσπευσαν με τα καΐκια και τους Αιγύπτιους ψαράδες τους, που όλη τη νύχτα συνέλεγαν απελπισμένους ναυαγούς.

Η Μαρίνα Καρύδα υποστήριξε με όλες της τις δυνάμεις τους εγκαυματίες από την πυρκαγιά στο Μάτι, οι οποίοι χρειάστηκαν χρόνια για να ξεπεράσουν το φοβερό σοκ, ενώ πολλοί δεν άντεξαν κι ένιωσαν ότι τα γεγονότα εκείνης της μέρας κατέστρεψαν οριστικά τη ζωή τους. «Πλέον εμείς ακούμε το 112, βλέπουμε την αστυνομία να εκκενώνει πόρτα-πόρτα και κλαίμε. Παρακολουθούμε πώς γίνονται οι εκκενώσεις και, κάθε φορά, ουρλιάζουμε μέσα μας: Γιατί;» λέει στον επίλογο του βιβλίου της. Επειδή για την τραγωδία στο Μάτι δεν φταίνε οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως εντέχνως διέρρευσε από επίσημες και ανεπίσημες πηγές, αλλά διότι οι υπεύθυνοι στάθηκαν άβουλοι, δειλοί μπροστά στην κρισιμότητα των καταστάσεων και η κοινή γνώμη δεν θα ησυχάσει μέχρι να νιώσει ότι υπάρχει δικαιοσύνη.

Μάτι
23 Ιουλίου 2018
Πρόλογος: Παναγής Παναγιωτόπουλος
Μαρίνα Καρύδα
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
σ. 336
ISBN: 978-960-484-917-8
Τιμή: 17,99€

Πηγή: diastixo.gr

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.