heart-iconheart-icon
ΔΑΥΙΔ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΟΛΙΑΘ: ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝΤΟ ΠΑΡΟΝ-22/03/24


Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης-Φινλανδίας στην κρίσιμη περίοδο μεταξύ του Χειμερινού Πολέμου και του θανάτου του Στάλιν, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιώντας αρχεία σε όλο τον κόσμο, ο ιστορικός Kimmo Rentola εξερευνά με εκπληκτική λεπτομέρεια την περίπλοκη ιστορία επιβίωσης αυτής της μικρής, δημοκρατικής χώρας του Βορρά.

Το επίκαιρο αυτό βιβλίο ξεκινάει με τη δραματική καταγραφή της αποτυχημένης εισβολής του Στάλιν στη Φινλανδία. Τον Νοέμβριο του 1939 ο σοβιετικός στρατός έστρεψε όλη τη δύναμή του εναντίον της μικρής ανεξάρτητης δημοκρατίας του Βορρά. Ωστόσο, ο Γολιάθ κάμφθηκε από την αποφασιστικότητα και τη γενναία αντίσταση του ∆αυίδ και, παρά την τεράστια στρατιωτική της υπεροχή, η σοβιετικη πολεμική μηχανή απέτυχε ντροπιαστικά να κατακτήσει τη μικρή χώρα, υποχρεωνόμενη σε βαρύτατες απώλειες.

Στην αυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια εποποιία, αντίστοιχη με την ηρωική ελληνική αντίσταση κατά του Μουσολίνι, γράφτηκε στα παγωμένα δάση και στις εκτάσεις του Βορρά. ονομάστηκε «Χειμερινός Πόλεμος».

Η γενναία μικρή Φινλανδία κατόρθωσε να ξεφύγει από τα δόντια του Στάλιν τρεις ακόμη φορές. Ο καθηγητής Kimmo Rentola διερευνά όχι μόνο την εισβολή του Στάλιν, αλλά και ολόκληρη τη δεκαετία των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Φινλανδίας που ακολούθησε, δηλαδή την έξοδό της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το πραξικόπημα του 1948 που στήριξαν οι Σοβιετικοί, καθώς και τον χαρακτηρισμό της από τη Μόσχα ως εχθρικό κράτος το 1950.

Φέρνοντας στο φως νέα στοιχεία, αυτή η συγκλονιστική αφήγηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα που η Φινλανδία επέλεξε, έπειτα από 75 χρόνια εύθραυστων ισορροπιών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, να ενταχθεί τελικά στο ΝΑΤΟ.

Με πηγές από αρχεία από όλο τον κόσμο, ο Rentola διεκτραγωδεί με λεπτομέρεια την περίπλοκη ιστορία αυτής της μικρής δημοκρατίας και παράλληλα εμβαθύνει στα κίνητρα και στις αποφάσεις του Στάλιν, με τις οποίες διαμορφώθηκαν τελικά τα όρια των δυο γεωπολιτικών στρατοπέδων που κυριάρχησαν για τα επόμενα 50 χρόνια.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Kimmo Rentola είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου, των σοβιετικών -φινλανδικών σχέσεων και του φινλανδικού και σκανδιναβικού κομμουνισμού. Οι άλλοι ερευνητικοί του τομείς είναι τα κινήματα νεολαίας της δεκαετίας του 1960 και η ιστορία των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: Το παρόν

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.