heart-iconheart-icon
Neil deGrasse Tyson
Author Portraits | 16/01/2020


Αστροφυσική για όλους

Ο Neil deGrasse Tyson (1958) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από το Bronx High School of Science, πριν πάρει το πτυχίο του στη Φυσική από το Χάρβαρντ και το διδακτορικό του στην Αστροφυσική από το Κολούμπια.

Αρχισε να ενδιαφέρεται για την αστρονομία από την ηλικία των 9 ετών, μετά από την πρώτη του επίσκεψη στο πλανητάριο Χέιντεν. «Τόσο μεγάλη εντύπωση μου είχε κάνει αυτή η απεικόνιση του νυχτερινού ουρανού» είπε αργότερα «που νομίζω ότι δεν είχα και πολλές επιλογές: ήταν λες και το σύμπαν με κάλεσε κοντά του». Τριάντα σχεδόν χρόνια αργότερα θα γινόταν ο ίδιος διευθυντής του πλανητάριου Χέιντεν της Νέας Υόρκης.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον σχηματισμό των αστέρων, τις εκρήξεις αστεριών, τους γαλαξίες-νάνους και τη δομή του δικού μας γαλαξία. Εκτός από τις δεκάδες επιστημονικές του δημοσιεύσεις –και την εκτενή του σταδιοδρομία ως μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης της Πολιτικής του Διαστήματος των ΗΠΑ και ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της NASA– ο Tyson έχει γράψει σειρά βιβλίων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό και αποσκοπούν να μεταφέρουν στους μη ειδικούς αναγνώστες τη μαγεία που ενέχει η ενασχόληση με το διάστημα. Πολλά από αυτά –όπως το Αστροφυσική για βιαστικούς (που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2019 από τις εκδ. Παπαδόπουλος) και το Death by Black Hole and Other Cosmic Quandaries (Θάνατος από μαύρη τρύπα κι άλλα κοσμικά ερωτήματα)– έχουν βρεθεί για πολλές εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ των New York Times.

Μετέφερε επίσης για πολλά χρόνια τη μαγεία του σύμπαντος στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Από το φθινόπωρο του 2006 και για 5 σεζόν, ο Tyson παρουσίαζε τη σειρά NOVA ScienceNOW, εξηγώντας με εύληπτο τρόπο τις τελευταίες εξελίξεις στις επιστήμες που ασχολούνται με την κατανόηση του σύμπαντος. Με τη βοήθεια μιας σειράς από πασίγνωστους κωμικούς, κατάφερε να δημιουργήσει ένα δημοφιλέστατο podcast και μια τηλεοπτική σειρά στο κανάλι National Geographic, που σκοπός της είναι να προσεγγίσει ανθρώπους που πιστεύουν ότι δεν τους αρέσουν οι επιστήμες – και να τους μεταπείσει. Το Star Talk, πέραν της συνεχούς δημοφιλίας του, έχει κερδίσει και βραβείο Emmy στην κατηγορία της καλύτερης ενημερωτικής εκπομπής.

Ο Tyson είναι επίτιμος διδάκτωρ 20 πανεπιστημίων και κάτοχος του Distinguished Public Service Medal της NASA, της υψηλότερης τιμητικής διάκρισης που έχει δοθεί ποτέ από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής του Διαστήματος των ΗΠΑ σε απλό πολίτη. Η προσφορά του στην επεξήγηση των μυστηρίων του σύμπαντος αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση με την επονομασία αστεροειδούς με το όνομα «13123 Tyson».

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.