Συγγραφέας

Von Mises Ludwig

Ο Λούντβιχ φον Μίζες (Ludwig Heinrich von Mises) γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία (τότε Αυστροουγγαρία) το 1881 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1973. Υπήρξε κορυφαίος Αυστριακός οικονομολόγος, ένας από τους ηγέτες της Αυστριακής Σχολής Οικονομικής Σκέψης. Έγραψε και δίδαξε συστηματικά υπέρ του κλασικού φιλελευθερισμού.
Ο Λούντβιχ φον Μίζες ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1900 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1906. Από το 1913 δίδασκε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως σύμβουλος οικονομικών της αυστριακής κυβέρνησης. Για να ξεφύγει από την επιρροή των Ναζί, o Μίζες, όπως και πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί, εγκατέλειψε την Ευρώπη για τις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη πια εργάστηκε απερίσπαστος και κατάφερε να μεταδώσει και να κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή όλη τη φιλοσοφία της Αυστριακής Σχολής στις ΗΠΑ. Η θεωρία του οικονομικού κύκλου του Μίζες υιοθετήθηκε από τους νεότερους οικονομολόγους για να εξηγήσει το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του ’30.
Ο Μίζες υπήρξε καθηγητής και μέντορας του κορυφαίου οικονομολόγου Φρίντριχ φον Χάγιεκ που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας (1973).
 

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος