Συγγραφέας

Τήνιος Πλάτων

O Πλάτων Τήνιος είναι οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής πολιτικής, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τo 1956 και πήγε σχολείο στην Αίγυπτο, Ελλάδα και στην Αγγλία. Σπούδασε Οικονομικά στο Κέιμπριτζ (Christ’s College Μ.Α.) και στην Οξφόρδη (Nuffield College Μ. Phil). Το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ (Christ’s College 1985) ήταν για την αγορά κατοικίας και την φορολογία μεταβιβάσεων στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε διδάσκοντας ενεργειακά οικονομικά στην Οξφόρδη. Έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομίας και Koινωνικών Ασφαλίσεων (1987-1993). Μεταξύ 1993 και 1995 ήταν Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Βιομηχανίας, ασχολούμενος με θέματα ενέργειας και Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μεταξύ 1996 και 2004, στην πρώτη Μονάδα Σχεδιασμού Στρατηγικής του Γραφείου Πρωθυπουργού με επικεφαλής τότε τον Νίκο Θέμελη, με κύριο αλλά όχι αποκλειστικό αντικείμενο την οικονομική ανάλυση της κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ 1999 και 2004 ήταν μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν διαμορφώθηκε η Ανοικτή Μέθοδος Συντονισμού και οι δείκτες φτώχειας και κοινωνικής ένταξης επισημοποιήθηκαν ως κοινοτικά εργαλεία. Υπήρξε ο βασικός συντάκτης της Έκθεσης Σπράου για τις συντάξεις το 1997.

Από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ως Eπίκουρος Kαθηγητής από το 2007. Διετέλεσε και στέλεχος της Εμπορικής Τράπεζας, ασχολούμενος με την ανεύρεση λύσης στο ασφαλιστικό πρόβλημα που θα ήταν συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η μέθοδος επίλυσης που προκρίθηκε τότε αξιοποιήθηκε από την Πορτογαλία για να επιλυθεί αντίστοιχο πρόβλημα. Το 2015/6 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics. Ασχολείται ερευνητικά με τη γήρανση του πληθυσμού, τα οικονομικά της εργασίας, την κοινωνική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά και το φύλο. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ στην Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική με αντικείμενα τις συντάξεις και τον κοινωνικό ιστό ασφάλειας, ενώ έχει συντάξει εκθέσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φύλο και την Τρίτη ηλικία.

Έχει δημοσιεύσεις στα Ελληνικά και Αγγλικά στον χώρο των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας (Ασφαλιστικό: μια μέθοδος ανάγνωσης (2010) , Ζωή 50+ (2009)). Το τελευταίο του βιβλίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφορά στο χάσμα φύλου στις συντάξεις (F. Bettio, G.Betti, P.Tinios and Th.Georgiadis, 2015, Unequal Ageing in Europe: Women’s Independence and Pensions, Palgrave Macmillan, NY).

Είναι παντρεμένος με την Αντιγόνη Λυμπεράκη και ζουν στο Παγκράτι με δύο μεγάλα παιδιά και πέντε μικρότερες γάτες.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος