Συγγραφέας

Doyle Arthur Conan

Ο σερ Arthur Ignatius Conan Doyle γεννήθηκε το 1859 στο Εδιμβούργο και πέθανε στο Σάσεξ το 1930. Σπούδασε ιατρική και για ένα διάστημα υπηρέτησε ως γιατρός σε φαλαινοθηρικό το οποίο περιέπλεε την Αρκτική. Κατόπιν, άνοιξε ιατρείο στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα στράφηκε και στη λογοτεχνία, εκδίδοντας το πρώτο του βιβλίο, το οποίο δεν έτυχε μεγάλης προσοχής, και δημοσιεύοντας αστυνομικά διηγήματα στο περιοδικό Στραντ (τότε έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο μετέπειτα διάσημος ήρωάς του, ο ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς). Το τρίτο στη σειρά βιβλίο του, το Σκάνδαλο στη Βοημία (1891), είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε αποφάσισε να εγκαταλείψει το ιατρικό επάγγελμα και να αφοσιωθεί στο γράψιμο. Έτσι, συνέδεσε το όνομα και τη φήμη του με τον ήρωά του Σέρλοκ Χολμς, τον ιδιόρρυθμο αριστοκράτη που έλυνε, χάρη στη λογική, κάθε μυστηριώδη υπόθεση, με τη βοήθεια του πιστού φίλου του, δόκτορα Γουάτσον. Οι πολυάριθμες ιστορίες που είχαν ήρωα τον Χολμς εκδόθηκαν το 1927 σε έναν τόμο με γενικό τίτλο Οι περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος γνώρισε τεράστια επιτυχία. Το 1903 ο Ντόιλ χρίστηκε ιππότης και έλαβε τον τίτλο του σερ.
Ο Ντόιλ υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του περιλαμβάνει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, ιστορικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ρομαντικά διηγήματα, ποίηση και αληθινές ιστορίες. Το τελευταίο βιβλίο που έγραψε είναι Η ιστορία του πνευματισμού (1926), για τον οποίο ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον σε προχωρημένη ηλικία.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν, διασκευασμένες για παιδιά και νέους, πέντε αστυνομικές ιστορίες με τον δαιμόνιο ήρωα, σε ένα βιβλίο με τίτλο Σέρλοκ Χολμς (έκδ. 2004).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος