Συγγραφέας

Cervantes Miguel

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα (Don Miguel de Cervantes y Saavedra) γεννήθηκε το 1547 στο Αλκαλά ντε Ενάρες, περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της Μαδρίτης, και πέθανε το 1616 στη Μαδρίτη. Για τα νεανικά χρόνια του κορυφαίου λογοτέχνη των νεότερων χρόνων, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες, εκτός του ότι ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας που μετακόμιζε συνεχώς από πόλη σε πόλη.
Τα παλαιότερα λογοτεχνικά έργα του χρονολογούνται το 1568, ενώ το πρώτο μυθιστόρημα του, η Γαλάτεια, εκδόθηκε το 1585. Από το 1570, και για αρκετά χρόνια, υπηρέτησε ως μισθοφόρος∙ έλαβε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως υπαξιωματικός του πολεμικού πλοίου Marquesa, στην πολιορκία της Κέρκυρας (1571), καθώς και στην εκστρατεία της Τύνιδας. Κατά την επιστροφή του στην Ισπανία, εργάστηκε στην Αυλή του Φιλίππου Β’ ως φοροεισπράκτορας. Το 1607 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μαδρίτη. Λίγο πριν, το 1605, είχε εκδοθεί ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη (1605), του έργου που τον καθιέρωσε στον λογοτεχνικό κόσμο. Ο Δον Κιχώτης συγκαταλέγεται στα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εξήντα γλώσσες και, ήδη από τον 18ο αιώνα, υποβάλλεται σε συστηματική ανάλυση και κριτικό σχολιασμό.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος ο Δον Κιχώτης κυκλοφορεί διασκευασμένος για παιδιά στη σειρά «Τα Κλασικά» (έκδ.2003), στη σειρά «Φανταστικά Κλασικά» (έκδ. 2004) και στη σειρά «Τόξο» (έκδ. 2004).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος