Βιβλία για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Νέα | 15/10/2019


Στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Όπως συνέβη με πολλούς Έλληνες της Μικράς Ασίας που είδαν τις περιουσίες τους να παρασύρονται από τη λαίλαπα των γεγονότων της περιόδου 1921-1922, έτσι και ο συνταξιούχος δάσκαλος Κυριάκος Παπαδόπουλος (1870-1938) μαζί με τον γιο του Ιωάννη (1896-1978) αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλιοπωλεία που είχαν ανοίξει αρχικά στη Μερσίνα της Ιωνίας και μετά στις πόλεις ‘Αδανα και Ταρσό. Η «επόμενη μέρα» της Μικρασιατικής Καταστροφής βρίσκει τον Ιωάννη Παπαδόπουλο να ανοίγει το τέταρτο κατά σειρά βιβλιοπωλείο της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Ένα χρόνο αργότερα ωστόσο, οι σύμμαχοι εγκαταλείπουν την Πόλη και ο ίδιος ξενιτεύεται στο Παρίσι όπου προσλαμβάνεται από τον εκδοτικό οίκο Ηachette. Η συνέχεια περιλαμβάνει το άνοιγμα βιβλιοπωλείου στη Θεσσαλονίκη, τη μεταφορά του στη μεταπολεμική Αθήνα και την ίδρυση του εκδοτικού οίκου από την τρίτη γενιά της οικογένειας, τον Κυριάκο Ι. Παπαδόπουλο (γεν.1931) ο οποίος προχωράει στην έκδοση των πρώτων εικονογραφημένων βιβλίων για παιδιά, το 1953.
Έχοντας βαρύ το αίσθημα της ιστορικής ευθύνης, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν επιδιώξει να ρίξουν φως σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη των Ελλήνων και των άλλων μειονοτήτων που έζησαν και ήκμασαν στη Μικρά Ασία, εκδίδοντας τα ακόλουθα βιβλία:

Μικρασιατική Καταστροφή – σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ
Ιάκωβος Μιχαηλίδης

Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί, δίχως αμφιβολία, τη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισε ο νεότερος ελληνισμός. Δεν ήταν τόσο ο ενταφιασμός στα χαλάσματα της Σμύρνης της πολιτικής της Μεγάλης Ιδέας. Μέσα σε 122 σελίδες ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της ΦΛΣ του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης πραγματοποιεί μια ανά χείρας μελέτη που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πολλαπλά ερωτήματα που απασχολούν τον μελετητή της περιόδου: Πώς ερμηνεύεται η Μικρασιατική Εκστρατεία, ποιος ήταν ο ρόλος του Βενιζέλου και τι άλλαξε με την πολιτική μεταβολή της 1ης Νοεμβρίου του 1920; Όπως επίσης και ποια ήταν η τύχη των αμάχων και ως ποιο σημείο εμπλέκονταν οι δυο στρατοί στις ωμότητες; Ποιος ήταν ο ρόλος των ξένων και τι πραγματικά έγινε στην προκυμαία της Σμύρνης;

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)
Βλάσης Αγτζίδης


Ο διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βλάσης Αγτζίδης. εκθέτει στο βιβλίο αυτό τα αποτελέσματα της έρευνας του, με στόχο να παρουσιαστεί η διαδικασία μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους και να αποσαφηνιστούν αδιερεύνητα στοιχεία της ιστορίας που μας επιτρέπουν σήμερα να αποτιμήσουμε συνολικά και με υπευθυνότητα τα λάθη, τις ευθύνες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στο να γραφτεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

 

ΣΜΥΡΝΗ 1922: Η καταστροφή μιας πόλης
Marjorie Housepian Dobkin

H καθηγήτρια λογοτεχνίας και αναπληρώτρια κοσμήτορας του πανεπιστημίου Κολούμπια Marjorie Housepian Dobkin μελέτησε ντοκουμέντα θυμάτων της καταστροφής της Σμύρνης, κυρίως Αρμενίων, αλλά και μαρτυρίες Αμερικανών, και παρουσιάζει ρεαλιστικά τις τελευταίες μέρες της Σμύρνης, όπως τις βίωσε ο χριστιανικός πληθυσμός της πόλης, στο βιβλίο της με τίτλο Σμύρνη 1922: Η καταστροφή μιας πόλης.


ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΠΟΝΤΟΣ: Πατρίδες Αλησμόνητες
Ένα συλλογικό έργο με ιστορίες γεμάτες νοσταλγία για αλησμόνητες πατρίδες.

 

 

 

 

 

Παράλληλου ενδιαφέροντος:

ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΝΑΖΙ
Stephan Ihrig

Ο ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδεολογικό πρότυπο και παράδειγμα για τους Ναζί έχει παραμείνει άγνωστος. Όλοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ εμπνεύστηκε την ολοκληρωτική ιδεολογία και στρατηγική του από τον Μουσολίνι, όμως ο αρχηγός των Ναζί παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία ήδη από το 1919. Και ο λόγος ήταν ο μεγάλος θαυμασμός που ένιωθε για τις προσπάθειες του Ατατούρκ να δημιουργήσει ένα νέο τουρκικό κράτος μέσα από τις στάχτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με σημαντικά σημεία αναφοράς την πολιτική αφανισμού των μειονοτήτων που εφάρμοσε με τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, τους οποίους επιφανείς Ναζί συνέκριναν άμεσα με τους Γερμανούς Εβραίους.
Η έρευνα του Stefan Ihrig όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο Ατατούρκ και Ναζί αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσθήκες στη μελέτη του ναζισμού και στη γενικότερη μελέτη του φασισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Τα βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος που ρίχνουν φως σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα συμβάλλουν στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των Ελλήνων και των άλλων μειονοτήτων που έζησαν και ήκμασαν στη Μικρά Ασία.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής