Η Else Holmelund Minarik, ο Maurice Sendak και… ο μικρός Αρκούδος
Νέα | 30/09/2022


Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος με μεγάλη χαρά σάς παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο της Else Holmelund Minarik, συγγραφέως της δημοφιλούς παιδικής σειράς “Ο μικρός Αρκούδος” που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις μας.

    Η Minarik θεωρείται μια από τις σημαντικότερες Αμερικανίδες συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Δανία στις 13 Σεπτεμβρίου του 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 12 Ιουλίου του 2012. Σε ηλικία τεσσάρων ετών η οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό της. Αγαπούσε τα βιβλία από πολύ μικρή ενώ η μητέρα της, της διάβαζε παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, από τον οποίο επηρεάστηκε βαθιά. Αφού σπούδασε δημοσιογραφία στο Queens College της Νέας Υόρκης, εργάστηκε σε εφημερίδες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έζησε σε πολλές πολιτείες, από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Νότια Καρολίνα.

   Η πορεία της ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων ξεκίνησε απρόσμενα, όταν η μικρή της κόρη παραπονέθηκε ότι δεν είχε άλλα παιδικά βιβλία να διαβάσει. Η Minarik τότε σκέφτηκε και δημιούργησε τον γνωστό της χάρτινο ήρωα, τον περίφημο μικρό Αρκούδο, τη διάσημη σειρά παιδικών βιβλίων με μικρό κείμενο, απλές λέξεις και χαρακτηριστική εικονογράφηση από τον Maurice Sendak. Η σειρά αυτή εγκαινίασε την σειρά πρώτης ανάγνωσης του εκδοτικού Οίκου Harper Collins “I Can Read”, μια σειρά πρωτοποριακή και ριζοσπαστική για την εποχή της.

   Ο μικρός Αρκούδος θεωρείται ακόμα και σήμερα κορυφαία σειρά , αφενός λόγω της λιτής δομής του βιβλίου, αφετέρου λόγω των προσώπων που πρωταγωνιστούν. Για πρώτη φορά ένα βιβλίο απευθύνεται άμεσα στα παιδιά, προκειμένου να εξασκηθούν στο διάβασμα μόνα τους. Στον αντίποδα, η μητέρα εμφανίζεται ως βασική γονεϊκή φιγούρα, ενώ ο πατέρας ακολουθεί, χωρίς όμως να παραγκωνίζεται ο ρόλος του. Η σχέση του μικρού Αρκούδου με τους γονείς του είναι τρυφερή και αρμονική. Το 1997 το New York Times Book Review χαρακτήρισε τη σειρά του μικρού Αρκούδου ως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 20ου αιώνα ενώ έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι κριτικοί αποθέωναν για πολλά χρόνια τα βιβλία τόσο για τις ζεστές και τρυφερές ιστορίες όσο και για την ιδιαίτερη, σχεδόν βικτωριανή εικονογράφηση του Maurice Sendak.

   Όταν η Μinarik κατέθεσε το χειρόγραφο στον εκδότη της, εκείνος απόρησε για ποιο λόγο επέλεξε για ήρωες του βιβλίου αρκούδες και όχι ανθρώπους, προτείνοντάς της να αλλάξει τους χαρακτήρες. Εκείνη αρνήθηκε. Το 2006, όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξή της για ποιο λόγο επέλεξε ως ήρωες τις αρκούδες, απάντησε:

Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να διαβάζουν τις ιστορίες μου παιδιά όλων των χρωμάτων. Όλα τα παιδιά αγαπούν τα ζώα. Οι αρκούδες είναι τέλειες! Τις αγαπώ γιατί η μητέρα μου με πήγαινε κάθε μέρα στο Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ και αγάπησα τα μικρά τους. Οι αρκούδες μου ήταν μια οικογένεια”.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής