heart-iconheart-icon
Μερικά ενδιαφέροντα -και σχεδόν άγνωστα- στοιχεία για τον Ιούλιο Βερν
Νέα | 15/10/2019


Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1828 στην πόλη Ναντ της Γαλλίας και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά που απέκτησε ο δικηγόρος Πέτρος Βερν με τη σύζυγό του Σοφία Αλλότ ντε λα Φυί, η οποία είχε ευγενική καταγωγή. Από μικρός λάτρευε να παρατηρεί τα πλοία που επέστρεφαν στις όχθες του ποταμού Λίγηρα από κάθε γωνιά της Γης, ενώ τα παιδικά του αναγνώσματα Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων και Ιστορίες της Πέτσινης Κάλτσας ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο το έμφυτο ενδιαφέρον του για τα ταξίδια και τις εξερευνήσεις.


Σε ηλικία έντεκα ετών και ενώ φοιτά σε οικοτροφείο μαζί με τον αδερφό του Παύλο αποφασίζει –κρυφά από την οικογένειά του– να σαλπάρει με ένα εμπορικό πλοίο που είχε προορισμό τις Δυτικές Ινδίες. Κάποιος από το μόνιμο πλήρωμα τον ανακάλυψε και ειδοποίησε τον πατέρα του. Ο μικρός Ιούλιος θα εξομολογηθεί αργότερα στην αγκαλιά της μητέρας του: «Από τώρα θα ταξιδεύω πια μονάχα με τη φαντασία μου».

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης, ο Ιούλιος Βερν βρίσκεται στο Παρίσι για να σπουδάσει νομικά, ωστόσο καμία αίθουσα δικαστηρίου και κανένα ακροατήριο δεν άκουσε ποτέ τον Ιούλιο Βερν να αγορεύει. Αντίθετα, πήρε το προσωνύμιο «Πατέρας της επιστημονικής φαντασίας» μαζί με τον Χιούγκο Γκέρνσμπακ και τον Χ.Τζ. Γουέλς.


Με ένα συγγραφικό έργο που περιλαμβάνει τίτλους όπως Ταξίδι στο κέντρο της Γης, Από τη Γη στη Σελήνη, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, Πέντε εβδομάδες με το αερόστατο, Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ, Μιχαήλ Στρογκόφ και άλλα πολλά, ιδού μερικά ενδιαφέροντα, και σχεδόν άγνωστα στοιχεία, για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα που ταξίδεψε νοερά γενιές και γενιές αναγνωστών:


–    Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, έγραφε λιμπρέτα, στίχους δηλαδή για την όπερα.
–    Η ενασχόλησή του με τα λιμπρέτα καθόλου δεν ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος προόριζε τον Ιούλιο για διάδοχο του δικηγορικού του γραφείου. Ο Πέτρος Βερν έκοψε την οικονομική υποστήριξη στον πρωτότοκο γιο του και εκείνος αναγκάστηκε να βρει δουλειά ως χρηματιστής. Ο Ιούλιος Βερν ήταν πολύ καλός ως χρηματιστής, παρόλο που απεχθανόταν το συγκεκριμένο επάγγελμα.
–    Έκανε παρέα με τον Βίκτωρα Ουγκώ και τον Αλέξανδρο Δουμά και τους έδινε συχνά συμβουλές για το γράψιμό τους.
–    Το Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες βασίστηκε σε πραγματική ιστορία: Το 1870, ο μεγιστάνας του αμερικανικού σιδηρόδρομου George Francis Train (πράγματι, Train ήταν το επίθετό του) ανακοίνωσε εν μέσω της εκστρατείας του για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ πως θα έκανε τον γύρο του κόσμου σε 80 μέρες, ίσως και σε λιγότερες. Όντως, ο Train πραγματοποίησε τον γύρο του κόσμου, αλλά χρειάστηκε τις διπλάσιες μέρες. Εντέλει, το 1890 κατόρθωσε να κάνει το ίδιο ταξίδι σε 67 ημέρες!
–    Το υποβρύχιο «Ναυτίλος» της ιστορίας 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα προηγήθηκε των ηλεκτρικών υποβρυχίων κατά 25 χρόνια. Το 1886, το πρώτο ηλεκτρικό υποβρύχιο πήρε την ονομασία «Ναυτίλος» προς τιμήν του μυθοπλαστικού υποβρυχίου.
–    Στην αρχή της συγγραφικής του καριέρας ο Ιούλιος Βερν είχε αισιοδοξία για την επιρροή που θα ασκούσε η τεχνολογία στο μέλλον της ανθρωπότητας. Όσο περνούσαν τα χρόνια όμως, ο Βερν γινόταν ολοένα και περισσότερο πεσιμιστής σχετικά με την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Έτσι, ο καλός φίλος και εκδότης του Pierre-Jules Hetzel αφαιρούσε τις ζοφερές αναφορές από τα τελικά κείμενα του Βερν. Μετά τον θάνατο του Hetzel, ο γιος του ανέλαβε τα ηνία του εκδοτικού οίκου. Εκείνος δεν συμμεριζόταν την «αφαιρετική» διάθεση του πατέρα του.
–    Το 1863 ο Ιούλιος Βερν έγραψε ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το Παρίσι στον 20ό αιώνα» με σκηνικό γυάλινους ουρανοξύστες, ταχύτατα τρένα, υπολογιστές και ένα δίκτυο επικοινωνίας παγκόσμιας εμβέλειας. Παρόλο που ο πρωταγωνιστής του βιβλίου ζει σε ένα τόσο μοντέρνο, γεμάτο διευκολύνσεις περιβάλλον, δεν βρίσκει την ευτυχία που αποζητά και βρίσκει τραγικό τέλος. Ο γνωστός εκδότης Pierre-Jules Hetzel βρήκε πολύ δυσοίωνη την ιστορία και ματαίωσε την έκδοσή της. Το 1989 ο δισέγγονος του Ιουλίου Βερν ανακάλυψε το αντίστοιχο χειρόγραφο. Το βιβλίο τελικά εκδόθηκε το 1994.
–    Ο Ιούλιος Βερν ήταν πολυγραφότατος: εξέδιδε τουλάχιστον ένα βιβλίο τον χρόνο, επί 40 συναπτά έτη, και η θεματολογία του θεωρείται πολυποίκιλη.
–    Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, ο άνθρωπος που έγραψε ιστορίες για κάθε είδους μεταφορικό μέσο και για τα πιο μακρινά ταξίδια πάνω, επί και κάτω από την επιφάνεια της γης, δεν πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στη ζωή του. Κάποτε ταξίδεψε με αερόστατο. Η πτήση του δεν διήρκησε 5 εβδομάδες αλλά… 24 λεπτά!
–    Το 1886 ο Ιούλιος Βερν χτυπήθηκε με όπλο από τον ψυχικά ασταθή ανιψιό του Γκαστόν. Ο Γκαστόν τον πυροβόλησε δύο φορές: η μία σφαίρα αστόχησε, ενώ η δεύτερη βρήκε το αριστερό του πόδι. Ο Γκαστόν πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε ψυχιατρικό άσυλο και ο Γάλλος συγγραφέας κούτσαινε μέχρι να φύγει από τη ζωή το 1905, έχοντας αφήσει πίσω του μια τεράστια συγγραφική παρακαταθήκη και έχοντας επεκτείνει απεριόριστα τα όρια της φαντασίας των αναγνωστών του.


Το 2014 ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μεγάλος θαυμαστής του Ιουλίου Βερν, Αντώνης Παπαθεοδούλου αποφασίζει να προσαρμόσει τις απίθανες ιστορίες του Γάλλου συγγραφέα σε κείμενα που θα ήταν κατάλληλα για αναγνώστες πρωτοσχολικής ηλικίας. Το εγχείρημα του ονομάστηκε «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν». Η σειρά βιβλίων που μέχρι σήμερα αριθμεί έξι τίτλους, περιέχει έντονα στοιχεία χιούμορ και περιπέτειας ενώ η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή παίζει με τα ζωηρά χρώματα και την τεχνική του κολάζ για να δημιουργήσει το πιο πολυεπίπεδο, γεμάτο κρυμμένα μυστικά, σκηνικό για τις ιστορίες.


Ιούλιος μήνας Ιουλίου!

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας του Ιουλίου (Βερν).

Μια αφορμή για να σας παρουσιάσουμε μερικά ενδιαφέροντα -και σχεδόν άγνωστα- στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.