heart-iconheart-icon
Η παρουσίαση του βιβλίου «Αστυγραφία» του Στράτη Στρατήγη
Νέα | 15/10/2019


Στο κατάμεστο café του Public Συντάγματος πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου 2018 η παρουσίαση του βιβλίου Αστυγραφία: Η ζωή μου, η Αθήνα, η πολιτική του επίτιμου δικηγόρου και πρώην βουλευτή Επικρατείας Στράτη Στρατήγη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Για το βιβλίο μίλησαν η διευθύντρια της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου και οι δημοσιογράφοι Ριχάρδος Σωμερίτης και Κώστας Ιορδανίδης.
 
(από δεξιά προς αριστερά: Κωνσταντία Μπότσιου, Κώστας Ιορδανίδης, Στράτης Στρατήγης, Ριχάρδος Σωμερίτης)
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος αφού δήλωσε χαρούμενος για τη συνεργασία με τον Στράτη Στρατήγη και για την έκδοση του βιβλίου Αστυγραφία, θέλησε να επισημάνει πως φιλοδοξία της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – στην οποία και εντάσσεται ο συγκεκριμένος τίτλος – είναι να καλύψει κάποια κενά στην ελληνική ιστορική βιβλιογραφία.

Αναφερόμενη στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ η Κωνσταντίνα Μπότσιου δήλωσε πως πρόκειται για βιβλία που συνταιριάζουν διαφορετικά είδη ιστοριογραφίας με περισσότερο κείμενο και λιγότερες υποσημειώσεις – χωρίς ωστόσο να χάνουν την επιστημονική αξία τους – και διακρίνονται για την αδογμάτιστη ματιά τους και το σεβασμό στο παρελθόν. Οι συγγραφείς της σειράς, συμπλήρωσε η διευθύντριά της, προβαίνουν σε πρωτότυπες αναλύσεις και εκφράζονται συχνά υποκειμενικά επιτρέποντας έτσι τη σφαιρική ανάλυση της ιστορίας. 
Για το τρίτο βιβλίο της σειράς ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Αστυγραφία η Κωνσταντίνα Μπότσιου αποκάλυψε πως είναι η μαρτυρία ενός Έλληνα αστού ο οποίος βίωσε όλα τα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. ”Πρόκειται για ένα βιβλίο που στεγάζει μνήμες και σκέψεις ενός ανθρώπου που αποτελεί “είδος προς εξαφάνιση” για την ελληνική κοινωνία καθώς ανέκαθεν προτιμούσε να είναι κύριος παρά πρόεδρος”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως η Αστυγραφία θα αποτελέσει στο μέλλον πηγή για άλλα βιβλία νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Στην τοποθέτηση του ο συγγραφέας του βιβλίου Αστυγραφία Στράτης Στρατήγης ανέφερε πως έγραψε ένα βιβλίο με τις ιστορίες που διηγούνταν στις εγγονές του και πως πήρε την απόφαση να τις μεταφέρει γραπτώς έπειτα από την έντονη παρότρυνση των φίλων του και της Κωνσταντίνας Μπότσιου.

 
 
 
 
Παίρνοντας το λόγο ο Ριχάρδος Σωμερίτης δήλωσε πως η Αστυγραφία είναι ένα έργο αυτοβιογραφικό, ηθικογραφικό και κοινωνιολογικό. Αναφερόμενος στα παράλληλα βιώματα που έχει με τον Στράτη Στρατήγη, ο γνωστός δημοσιογράφος δήλωσε πως θαύμασε τη μνήμη του συγγραφέα στα γεγονότα που περιγράφει και συνοψίζοντας υπογράμμισε πως είναι ένα βιβλίο αστικής ευπρέπειας, ατομικής αξιοπρέπειας και κριτικής σκέψης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Ιορδανίδης αποκάλυψε πως ο ίδιος ήταν ένας από τους φίλους που πίεζαν τον Στράτη Στρατήγη να γράψει ένα βιβλίο για όλα όσα περιέγραφε στις συζητήσεις τους. Για την Αστυγραφία δήλωσε πως είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά, με αμεσότητα και ακρίβεια αφήγησης που περιέχει πολλές ανεκδοτολογικές αναφορές, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε η αστική τάξη στην Αθήνα δίχως να την κατηγοριοποιεί και πως εντέλει πρόκειται για μία αφήγηση-ευρύτερη κατάθεση προς τη ζωή.

Αφού ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους πάνω στις σκέψεις που εξέφρασαν με αφορμή αναφορές που γίνονται στο βιβλίο, και κλείνοντας τη συζήτηση η Κωνσταντίνα Μπότσιου επισήμανε πως το πλεονέκτημα της Αστυγραφίας είναι πως ο συγγραφέας της κριτικάρει τη γενιά του και την τάξη του καθώς δεν πιστεύει στην ταξική αλαζονεία αλλά στην αστική ηθική.
Η βραδιά έκλεισε με τον Στράτη Στρατήγη να υπογράφει βιβλία για το κοινό.
 
 
 
 
 
(Κωνσταντίνα Μπότσιου & Στράτης Στρατήγης)

Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου «Αστυγραφία» του Στράτη Στρατήγη που περιλαμβάνεται στη σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

Tags:
Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.