Συγγραφέας

Thunberg Greta

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg, γεν. 2003) είναι Σουηδή ακτιβίστρια. Τον Αύγουστο του 2018 η, δεκαπεντάχρονη τότε, Γκρέτα αποφάσισε να απόσχει από τα σχολικά της μαθήματα και να διαδηλώσει έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο για την αδράνεια του πολιτικού κόσμου της χώρας της απέναντι στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η απόφασή της αυτή στάθηκε αφορμή για τις παγκόσμιας κλίμακας μαθητικές κινητοποιήσεις που πήραν το όνομα «Παρασκευές για το μέλλον» (Fridays For Future) και στις οποίες συμμετέχουν ενεργά πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές. 
Η Γκρέτα πάσχει από το σύνδρομο ‘Ασπεργκερ∙ έτσι για εκείνην, όπως δηλώνει η ίδια, «όλα είναι άσπρο ή μαύρο. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επιβίωσή σου». Ως αποτέλεσμα, ζητά άμεση και συντονισμένη δράση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη καταστροφή. Έχει μιλήσει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες για το 2019, ενώ η δράση της σε παγκόσμιο επίπεδο έχει χαρακτηριστεί ως «φαινόμενο Γκρέτα». Έχει κερδίσει πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία από φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία. Τον Μάρτιο του 2019 προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί και το βιβλίο Το σπίτι μας κινδυνεύει – Σκηνές από μια οικογένεια και έναν πλανήτη σε κρίση, που η Γκρέτα συνέγραψε με τους γονείς της Svante Thunberg και Malena Ernman, και την αδελφή της Beata Ernman. 
 

Προβάλλονται και τα 2 αποτελέσματα