Συγγραφέας

Stevenson R. L.

O Robert Louis Balfour Stevenson (Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον) γεννήθηκε το 1850 στο Εδιμβούργο και πέθανε το 1894 στο νησί Ουπούλου των Δυτικών Σαμόα. Σπούδασε μηχανικός, αλλά και νομικά, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αλλά αφενός η κλίση του προς τη λογοτεχνία και αφετέρου η αντιπάθειά του προς τον καλβινισμό, που κυριαρχούσε στο αστικό οικογενειακό του περιβάλλον, τον ώθησαν να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον, τον ταλαιπωρούσε από παιδί μια χρόνια βρογχίτιδα και αναζητούσε ανακούφιση σε θερμότερα κλίματα. Το 1888 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα νησιά Σαμόα, όπου προσαρμόστηκε πλήρως με τη ζωή των αυτοχθόνων και έγινε τόσο αγαπητός, ώστε όταν πέθανε τον κήδεψαν με τιμές αρχηγού.
Ο Στίβενσον ήταν πολύ παραγωγικός συγγραφέας, αλλά οφείλει τη μεγάλη φήμη του κυρίως στο παιδικό μυθιστόρημα Το νησί των θησαυρών (1883), το οποίο γνώρισε πολλές διασκευές και μεταφορές στον κινηματογράφο. Τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες τις μετέφερε και σε άλλα βιβλία, όπως Ένα ταξίδι στην ενδοχώρα (1878), όπου περιγράφει την περιήγησή του στη Γαλλία και στο Βέλγιο, Ταξίδια με γαϊδουράκια στη Σεβέν (1879), Ο ερασιτέχνης μετανάστης (1895), Στις Νότιες Θάλασσες (1896) κ.ά. Πολύ γνωστό, επίσης, είναι το μυθιστόρημα Η παράξενη περίπτωση του Δρ. Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ (1886), όπου πραγματεύεται, μέσω μιας κλασικής ιστορίας τρόμου, τον αρχετυπικό διχασμό της ανθρώπινης φύσης ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Η ιστορία του δίδυμου Τζέκιλ-Χάιντ έχει, ομοίως, μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Ο Στίβενσον έγραψε, επίσης, δοκίμια και ποίηση, αλλά και 132 μουσικές συνθέσεις, κυρίως για πιάνο και πλαγίαυλο (όργανα τα οποία έπαιζε πολύ καλά) σε συνδυασμούς με άλλα όργανα, καθώς και τραγούδια βασισμένα σε ποιήματά του. Το έργο του, διάσημο και διαδεδομένο στην εποχή του, παραγνωρίστηκε κατά τον 20ό αι., με τις εξελίξεις της σύγχρονης λογοτεχνίας, και συσχετίστηκε μόνο με την παιδική λογοτεχνία, αλλά στις μέρες μας έχει επανεκτιμηθεί και θεωρείται υψηλού θεωρητικού και λογοτεχνικού επιπέδου.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί, σε διασκευή Το νησί των θησαυρών (έκδ. 2001) στη σειρά Τόξο, (έκδ. 2004) στη σειρά Φανταστικά Κλασικά και (έκδ. 2004) στη σειρά Τα Κλασικά.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος