Συγγραφέας

Shakespeare William

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ γεννήθηκε το 1564 στο Στράτφορντ-απόv-Έιβον και πέθανε το 1616. Θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε ποτέ στην αγγλική γλώσσα (είναι ο εθνικός ποιητής των ‘Aγγλων) και ο σημαντικότερος δραματουργός στην ιστορία της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Δεν έχουν σωθεί παρά λίγες καταγραφές για την ιδιωτική ζωή του Σαίξπηρ, κυρίως σε δημόσια έγγραφα, και έχουν γίνει αρκετές εικασίες για ζητήματα όπως η εξωτερική του εμφάνιση, οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις, και κατά πόσον τα έργα που του αποδίδονται είναι γραμμένα από άλλους. Πάντως, το κύριο επάγγελμά του ήταν ηθοποιός αρχικά και θεατρικός συγγραφέας αργότερα. Στα δεκαοκτώ του, παντρεύτηκε την Αν Χαθαγουέι και το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, το μοναδικό αγόρι από τα οποία πέθανε στα έντεκά του χρόνια.
Συχνά αποκαλείται απλώς «ο Βάρδος». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα (εκδόθηκαν το 1690, αλλά πιθανότατα γράφονταν σε όλη την περίοδο της δημιουργικής του δραστηριότητα), δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα μικρότερα. Τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα, ενώ έχουν γνωρίσει πάμπολλες διασκευές και μεταφορές στη λυρική σκηνή αλλά και στον κινηματογράφο.
Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο και το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Η επίδρασή του στη λογοτεχνία είναι τεράστια. Η μελέτη και κριτική του συνόλου του έργου του αποτελεί από μόνη της ξεχωριστό επιστημονικό πεδίο. Τα πιο γνωστά έργα του, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Βασιλιάς Ληρ, Μακμπέθ, Οθέλλος, Ονειρο καλοκαιρικής νύχτας, Ο εμπορος της Βενετίας και δεκάδες άλλα θα αποτελούν πάντα ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί, σε διασκευή, τo βιβλίο Ιστορίες από τον Σαίξπηρ (έκδ. 2004).
 
 
 
 

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος