Συγγραφέας

Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου Λότη

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου γεννήθηκε το 1937 στην Aθήνα, όπου και σπούδασε μουσική, ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά) και αγγλική φιλολογία. Εργάστηκε 27 χρόνια στην ελληνική αποστολή της ICEM, διεθνούς οργάνωσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Είναι από τις σημαντικότερες και πιο αγαπημένες συγγραφείς βιβλίων για παιδιά, με πολύχρονο και πλούσιο έργο (57 μυθιστορήματα για παιδιά και νέους, 5 θεωρητικά έργα για την παιδική λογοτεχνία, 3 συλλογές διηγημάτων για ενήλικες, μεταφράσεις και εκτεταμένη αρθρογραφία) το οποίο έχει επηρεάσει καθοριστικά τον χώρο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται και με την τέχνη του κολάζ, την οποία χρησιμοποίησε και σε κάποια από τα βιβλία της.
Έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα ελληνικά βραβεία βιβλίων για παιδιά, ανάμεσά τους με το βραβείο Oυράνη για την παιδική λογοτεχνία από την Aκαδημία Aθηνών (1984), με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου (1999 και 2009), με βραβεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κ.ά., αλλά και με τον έπαινο Pier Paolo Vergerio του Πανεπιστημίου της Πάντοβας. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιαπωνικά, στα αλβανικά και στα κορεατικά, έχουν μεταδοθεί από την EPT και το PIK και έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και ξένα αναγνωστικά. Έχει αντιπροσωπεύσει την Eλλάδα σε οκτώ διεθνή συνέδρια παιδικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και έχει δώσει πλήθος διαλέξεις και ομιλίες για την παιδική λογοτεχνία σε όλη την Eλλάδα. Eίναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Mελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας "Oι διαδρομές" και μέλος της Eθνικής Eταιρίας Eλλήνων Λογοτεχνών, του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, ΙΒΒΥ), του οποίου διετέλεσε γενική γραμματέας την περίοδο 1984-1990 και πρόεδρος την περίοδο 2000-2008, και άλλων λογοτεχνικών σωματείων.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία της Τα καλύτερα γενέθλια (έκδ. 2009) και Ένα λιοντάρι στο σπίτι μας (έκδ. 2010).

Δεν βρέθηκε κανένα προϊόν που να ταιριάζει με την επιλογή σας.