Συγγραφέας

Κορνάρος Βιτσένζος

Ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε το 1535 στη Σητεία της Κρήτης και πέθανε το 1613 στο Κάστρο (σημερινό Ηράκλειο). Του αποδίδεται η πατρότητα του μεγάλου αφηγηματικού ποιήματος Ερωτόκριτος (περίπου 10.000 στίχοι) και, με βάση αυτό, θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της αναγεννησιακής κρητικής λογοτεχνίας.
Οι μόνες συγκεκριμένες πληροφορίες για τη ζωή του είναι αυτές που δίνει ο ίδιος στους τελευταίους στίχους του Ερωτόκριτου («Βιτσέντζος είναι ο ποιητής κ’ εις τη γενιά Κορνάρος,/ που να βρεθή ακριμάτιστος, όντε τον πάρη ο Χάρος./ Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη, / εκεί ’καμε κ’ εκόπιασε ετούτα που σας γράφει./ Στο Κάστρον επαντρεύτηκε…»). Ο μελετητής Στέφανος Ξανθουδίδης θεωρεί ότι ήταν Κρητικός, αλλά νεότεροι μελετητές υποστηρίζουν ότι καταγόταν από εξελληνισμένους Ενετούς ευγενείς.
Αρχικά ο Ερωτόκριτος, λυρικό αφήγημαευρωπαϊκής μεσαιωνικής έμπνευσης με ισχυρό ελληνικό στοιχείο χάρη στην ιδιοφυΐα του δημιουργού του, διαδιδόταν μέσω της προφορικής παράδοσης, από λαϊκούς τραγουδιστές και παραμυθάδες. Πρώτη φορά εκδόθηκε στη Βενετία, το 1713. Στον Κορνάρο αποδίδεται άλλο ένα έργο, Η θυσία του Αβραάμ, σε παρόμοιο ύφος και γλώσσα, το οποίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1635.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί ο Ερωτόκριτος, σε απόδοση-προσαρμογή για παιδιά (έκδ. 2000).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος