Συγγραφέας

Kamkwamba William - Mealer Bryan

Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα (William Kamkwamba) γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1987 στο χωριό Μασιτάλα, δυόμιση ώρες βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Μαλάουι. Μοναδικός γιος πολύτεκνης οικογένειας (έχει έξι αδελφές), ξεκίνησε το σχολείο στο Δημοτικό Σχολείο του Γουίμπε ολοκληρώνοντας την 8η τάξη και στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Δημοτικό Γυμνάσιο Κατσακόλο. Εξαιτίας ενός λοιμού που έπληξε ολόκληρη τη χώρα το 2001, η οικογένειά του δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει τα ετήσια δίδακτρα (που ανέρχονταν συνολικά σε 80 δολάρια) και ο Γουίλιαμ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Για πέντε ολόκληρα χρόνια και παρά τις επίμονες προσπάθειές του, δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σχολείο.
Αντί να αποδεχτεί τη μοίρα του, σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε να δανείζεται βιβλία από τη μικρή δημοτική βιβλιοθήκη της κοινότητας. Ανάμεσά τους ήταν ένα βιβλίο με τίτλο Using Energy, του οποίου το εξώφυλλο απεικόνιζε ανεμογεννήτριες. Αποφάσισε έτσι να κατασκευάσει έναν ανεμόμυλο για να τροφοδοτήσει το σπίτι του με ηλεκτρικό ρεύμα και να απαλλάξει την οικογένειά του από τον φωτισμό με λάμπες κηροζίνης, τη μόνιμη κάπνα και τις αναθυμιάσεις. Ξεκίνησε κατασκευάζοντας ένα μικρό πρωτότυπο χρησιμοποιώντας μια πλακέτα ραδιοφώνου, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην κατασκευή του πρώτου του ανεμόμυλου, μήκους 5 μέτρων, από ένα χαλασμένο ποδήλατο, διάφορα πλαστικά, τη λεπίδα από τον ανεμιστήρα ενός τρακτέρ, κάποια αμορτισέρ και παλιά ελαστικά. Μετά τη σύνδεση του ανεμόμυλου με μια μπαταρία αυτοκινήτου προκειμένου να αποθηκεύει την ενέργεια για τις μέρες της άπνοιας, ο Γουίλιαμ μπορούσε να τροφοδοτήσει τέσσερις λαμπτήρες και να φορτίσει τα κινητά τηλέφωνα των γειτόνων του. Εν καιρώ, το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε και εξοπλίστηκε με αυτοσχέδιους διακόπτες τοίχου και με ασφάλεια κυκλώματος, κατασκευασμένα και αυτά από ευτελή υλικά που κατάφερνε να συλλέξει. Ο ανεμόμυλος αργότερα στήθηκε ακόμα ψηλότερα, περίπου στα 12 μέτρα ύψος, για να εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα τον άνεμο πάνω από τα δέντρα. Μεταγενέστερα έργα του έφεραν καθαρό νερό, ηλιακή ενέργεια και φωτισμό στην οικογένεια αλλά και την κοινότητά του.
Το έργο του ανεμόμυλου προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από χιλιόμετρα μακριά, συμπεριλαμβανομένου του δόκτορα Μακχαζίμε (Dr. Hartford Mchazime, Ph.D.), αναπληρωτή διευθυντή του MTTA, της μαλαουιανής ΜΚΟ που ήταν υπεύθυνη για την κοινοτική βιβλιοθήκη. Ο δόκτωρ Μακχαζίμε γνωστοποίησε το απίστευτο επίτευγμα του Καμκγουάμπα στον Τύπο του Μαλάουι, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας The Malawi Daily Times, που αφιέρωσε στον Γουίλιαμ ένα μακροσκελές άρθρο. Η είδηση για τις εφευρέσεις του έφθασαν στον Emeka Okafor, ενός διευθύνοντος στελέχους του TEDGlobal, ενός ήδη φημισμένου θεσμού που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με πρωτοπόρες ιδέες, καινοτόμους στον τομέα της ειδικότητάς τους. Ο Okafor έψαξε επιμελώς για να βρει τον Γουίλιαμ και να τον προσκαλέσει στο συνέδριο. Η ομιλία του Γουίλιαμ και η παρουσίαση του κατορθώματός του επέφερε νέους συμβούλους, χορηγούς και εταιρείες, που υποστήριξαν την εκπαίδευσή του και τη συνέχιση του έργου του.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Γουίλιαμ κατάφερε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο γυμνάσιο Μαντίσι, όπου φοίτησε για ένα τρίμηνο, για να μεταπηδήσει μετά στη Χριστιανική Ακαδημία της Αφρικανικής Βίβλου, μια ιδιωτική σχολή προετοιμασίας στο Λιλόνγκουε. Μετά την αποφοίτησή του από την Αφρικανική Ακαδημία Ηγεσίας το 2010, ο Γουίλιαμ σπούδασε στο Dartmouth College των ΗΠΑ.

Ο Μπράιαν Μίλερ (Bryan Mealer) γεννήθηκε στο Τέξας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας και εργάστηκε στην τοπική εφημερίδα Austin Chronicle. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Esquire, πριν μετακομίσει στο Ναϊρόμπι της Κένυας και γίνει ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Αργότερα εργάστηκε ως ανταποκριτής του Associated Press στην Κινσάσα του Κονγκό. Εκτός από Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, το οποίο συνέγραψε μαζί με τον Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, είναι συγγραφέας των βιβλίων Muck City: Winning and Losing in Football’s Forgotten Town και All Things Must Fight to Live.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος