Συγγραφέας

Εφταλιώτης Αργύρης

Ο Αργύρης Εφταλιώτης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του ποιητή και πεζογράφου Κλεάνθη Μιχαηλίδη) γεννήθηκε το 1849 στη Μήθυμνα της Λέσβου και πέθανε το 1923 στην Αντίμπ της Γαλλίας, όπου είχε εγκατασταθεί για λόγους υγείας. Ο πατέρας του διατηρούσε ιδιωτικό σχολείο, όπου και μορφώθηκε αρχικά ο μικρός Κλεάνθης, ο οποίος τον διαδέχθηκε στη διεύθυνσή του, σε ηλικία 17 ετών. Πολύ σύντομα, ωστόσο, έφυγε στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ, Βομβάη) και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στο Μάντσεστερ γνωρίστηκε και σχετίστηκε με τον Αλέξανδρο Πάλλη, ο οποίος τον επηρέασε αποφασιστικά στη λογοτεχνική του πορεία.
Η πρώτη εμφάνιση του Εφταλιώτη στα γράμματα ήταν η συμμετοχή του στονΦιλαδέλφειο Διαγωνισμό του 1889, με την ποιητική συλλογή Τραγούδια του ξενιτεμένου, η οποία απέσπασε τον έπαινο της κριτικής επιτροπής και βραβείο (στον διαγωνισμό αυτόν, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Κωστή Παλαμά για τον Ύμνον εις την Αθηνάν).
Ο Εφταλιώτης ασχολήθηκε με όλα τα λογοτεχνικά είδη, αλλά κυρίως με την αφήγηση (ο Ψυχάρης τον αποκάλεσε «βασιλιά της αφήγησης») και έγραψε σε γλαφυρή αλλά όχι ακραία δημοτική γλώσσα. Σημαντικότερα από τα έργα του είναι η συλλογή διηγημάτων Νησιώτικες ιστορίες, η νουβέλα Η μαζώχτρα, τα ηθοπλαστικά διηγήματα Οι φυλλάδες του Γεροδήμου, το μυθιστόρημα Μανώλης Ντελμπεντέρης και το θεατρικό έργο Ο βουρκόλακας.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί, σε επανέκδοση, το διήγημά του Η Στραβοκώσταινα (2012).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος