Συγγραφέας

Δούση Εμμανουέλα

Η Εμμανουέλα Δούση είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Paris I, Panthéon-Sorbonne. Έλαβε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στο δημόσιο διεθνές δίκαιο/διεθνείς οργανισμούς (1990) και στο δίκαιο περιβάλλοντος (1992). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με διδακτορικό, το οποίο έλαβε με άριστα.

Από το 1992 έως το 1994 εργάστηκε στη Γαλλία, αρχικά ως ασκούμενη στην UNESCO και, στη συνέχεια, ως ερευνήτρια στη ΜΚΟ INSULA-International Scientific Council for Island Development. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (1994) και στο Υπουργείο Αιγαίου (1994-1996). Από το 1997 έως το 1999 διετέλεσε εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρόγραμμα Ecos-Ouverture (Βρυξέλλες, Παρίσι και Βουδαπέστη).

Το 2002 εξελέγη λέκτορας διεθνών θεσμών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2014 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία (2011, 2013 και 2016). Έχει επίσης διατελέσει visiting fellow στο European University Institute στη Φλωρεντία (2014).

Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες και τρία βιβλία με άλλους συγγραφείς, καθώς και άρθρα στα περιοδικά Revue Générale de Droit International Public, Annuaire du droit de la mer, Southeast European and Black Sea Studies, Revue Hellénique de Droit International, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, καθώς και σε ξενόγλωσσους και ελληνόγλωσσους συλλογικούς τόμους.

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος