Συγγραφέας

Alcott Louisa May

Η Louisa May Alcott (Λουίζα Μέι Άλκοτ) γεννήθηκε το 1832 στο Τζερμαντάουν της Πενσιλβάνιας και πέθανε το 1888 στη Βοστόνη. Ήταν κόρη του φιλοσόφου και δασκάλου Μπρόνσον Άλκοτ, ο οποίος δίδαξε κατ’ οίκον τη Λουίζα και τις τρεις αδελφές της, ενώ από τη μητέρα τους είχαν έντονες χριστιανικές επιρροές. Από μικρή, η Λουίζα επέδειξε πάθος για γράψιμο, ενώ η πλούσια φαντασία της γεννούσε διαρκώς ιστορίες τις οποίες μετέτρεπε σε αυτοσχέδιες θεατρικές παραστάσεις για τις αδελφές της και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Μεγαλώνοντας άρχισε να γράφει ποιήματα και να δημοσιεύει διηγήματα σε περιοδικά και σε ηλικία 22 ετών δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο.
Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865), εργάστηκε ως εθελόντρια νοσοκόμα έως ότου αρρώστησε και επέστρεψε στην οικογενειακή εστία. Αργότερα, εξέδωσε ένα βιβλίο με τις επιστολές που έστελνε στην οικογένειά της εκείνη την περίοδο. Το 1867, πιεσμένη από τα οικογενειακά χρέη, αναζήτησε δουλειά και ο εκδότης της, Τόμας Νάιλς, της ζήτησε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1868, έγραψε το κλασικό μυθιστόρημα Μικρές Κυρίες, βασισμένο σε αναμνήσεις από την παιδική και νεανική της ηλικία, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε πολλές γενιές κοριτσιών και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Ακολούθησαν και άλλα παρόμοια βιβλία, όπως το Μικροί κύριοι (1871), Το σακούλι της θείας Τζο (έξι τόμοι 1872-1882) κ. ά. Συνολικά, η Άλκοτ έγραψε περισσότερα από τριάντα βιβλία.
Πέθανε σε ηλικία 56 ετών, δύο μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα της, τον οποίο είχε στηρίξει, μοιραζόμενη τα οικογενειακά βάρη, σε όλη της ζωή. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν οι Μικρές Κυρίες (έκδ. 2003).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος