Συγγραφέας

London Jack

Ο Jack London (με αρχικό όνομα John Griffith Chaney) γεννήθηκε το 1876 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε το 1916 στο Γκλεν Έλεν της Καλιφόρνιας. Ήταν, πιθανότατα, εξώγαμο παιδί ενός πλανόδιου αστρολόγου ονόματι Chaney, στο οποίο η μητέρα του (μια μορφωμένη μουσικός και πνευματίστρια) έδωσε το επώνυμο του δεύτερου συζύγου της, London. Αργότερα, ο ίδιος άλλαξε το μικρό του όνομα σε Τζακ. Σε ηλικία 15 χρόνων, έφυγε από την οικογενειακή εστία και, ύστερα από διάφορες περιπέτειες και εμπλοκές με τον νόμο, μπάρκαρε σε ένα πλοίο που κυνηγούσε φώκιες στην Ιαπωνία. Μέχρι τα δεκαεννιά του είχε κάνει διάφορες δουλειές, όπως ανθρακωρύχος, ακτοφύλακας, δημοσιογράφος κλπ., ενώ καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για αλητεία. Το 1896, έχοντας ήδη γράψει τις πρώτες του ιστορίες εξιστορώντας τις περιπέτειές του, μπήκε στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ, το οποίο όμως εγκατέλειψε μετά το πρώτο εξάμηνο. Αμέσως μετά, βρέθηκε στην Αλάσκα, ψάχνοντας για χρυσό. Αφού προσβλήθηκε από σκορβούτο και άλλες ασθένειες, και παραλίγο να πεθάνει, επέστρεψε στο Ώκλαντ και προσπάθησε δυναμικά να εισχωρήσει στον εκδοτικό χώρο (εμπειρία που περιέγραψε, μαζί με άλλες, στο αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα Μάρτιν Ίντεν). Ο συνδυασμός της δημιουργικής του έκρηξης και της εμφάνισης μιας νέας τυπογραφικής τεχνολογίας που μείωνε το κόστος των εντύπων ήταν εξαιρετικά ευνοϊκός για τα οικονομικά του και του απέδωσε μεγάλη περιουσία.
Πολύ νωρίς τον προσέλκυσαν οι σοσιαλιστικές ιδέες και προσχώρησε αρχικά στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και αργότερα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Αμερικής, απέτυχε όμως δύο φορές να εκλεγεί δήμαρχος του Ώκλαντ και, αργότερα, απεχώρησε γιατί θεώρησε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε αποξενωθεί από την ταξική πάλη.
Το 1910, κάτοχος πια μιας αξιολογότατης περιουσίας, αγόρασε ένα ράντσο 1.000 στρεμμάτων στο Γκλεν Έλεν, το οποίο προσπάθησε να αναπτύξει σε «ιδανικό αγρόκτημα», εφαρμόζοντας και κάποιες από τις οικολογικές του πεποιθήσεις. Δεν τα κατάφερε, όμως, με τη διαχείριση, και το 1916, ταλαιπωρημένος από τις περιπέτειες της ζωής του και έχοντας πρόβλημα αλκοολισμού, πέθανε (κατ’ άλλη εκδοχή αυτοκτόνησε) σε ηλικία σαράντα ετών.
Ανάμεσα στα γνωστότερα και πιο δημοφιλή –με αρκετές λογοτεχνικές αρετές αλλά και με χαρακτηριστικές αντιφάσεις και ποιοτικά σκαμπανεβάσματα– έργα του είναι: Το κάλεσμα της άγριας φύσης (1903), ο Ασπροδόντης (1906), το κοινωνικής και πολιτικής φαντασίας Η σιδερένια φτέρνα (1907), Μάρτιν Ίντεν (1909), η συλλογή διηγημάτων Ιστορίες της Νότιας Θάλασσας (1911), τα δοκίμια Οι άνθρωποι της αβύσσου (1903), Επανάσταση και άλλα δοκίμια (1910) και πολλά άλλα.
Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί, διασκευασμένο για παιδιά, το βιβλίο του Το κάλεσμα της άγριας φύσης (έκδ. 2004).

Εμφάνιση του μοναδικού αποτελέσματος