Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Yale
Βραβευμένος συγγραφέας, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του κορυφαίου παγκοσμίως Yale University, και Διευθυντής του διάσημου διεπιστημονικού προγράμματος «Τάξη, Σύγκρουση και Βία» (Order, Conflict, and Violence), που προωθεί την καινοτόμο έρευνα σε ζητήματα που σχετίζονται με τις βίαιες διενέξεις και τις πολεμικές συγκρούσεις, ο Στάθης Ν. Καλύβας θεωρείται σήμερα από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την περίοδο, που διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο (2000-03) και κυρίως μετά το 2003, όταν και ανέλαβε την έδρα Arnold Wolfers στο Γέιλ, ο Δρ. Καλύβας χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές με ειδικότητα στις πολιτικές διαστάσεις των συγκρούσεων και τις δυναμικές των εμφυλίων πολέμων.
Γι’ αυτό μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, τον προσκαλούσαν τακτικά σε δελτία ειδήσεων, πάνελ και εκπομπές, προκειμένου να συνεισφέρει με τις γνώσεις του στην αποκωδικοποίηση διεθνών συρράξεων, εμφυλίων και πολιτικών ζητημάτων σε περιοχές, όπως το Ιράκ,το Νταρφούρ, η Λιβύη και πιο πρόσφατα η Συρία.
Το 2008 εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (AMACAD) και ως σήμερα είναι από τα πιο προβεβλημένα μέλη της, αλλά και μόνιμο μέλος επιστημονικών συμβουλίων σε ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Μετά την ελληνική κρίση του 2010, οι απόψεις του φιλοξενήθηκαν συχνά από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (CNN, BBC, Bloomberg) και τα άρθρα του δημοσιεύονται από τις κορυφαίες ελληνικές ξένες και εφημερίδες, ανάμεσά τους και «Η Καθημερινή» αλλά και από εξειδικευμένα περιοδικά υψηλού κύρους, όπως το «World Politics» και το «Foreign Affairs».
Ειδικά, οι αναλύσεις του για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα την τελευταία 3ετία στο «Foreign Affairs» διαβάστηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, οι ομιλίες του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ιδιαίτερα για την ελληνική κρίση, έχουν μεγάλη απήχηση και θεωρούνται αποκαλυπτικές για το μέγεθος του προβλήματος στην χώρα. Όπως για παράδειγμα, η ομιλία του «Ελληνική Περεστρόικα» στα πλαίσια του TEDxAcademy για την ελληνική κρίση και την εξέλιξή της, με αναλογίες από την διαδικασία μεταρρύθμισης της Σοβιετικής Ένωσης και η διάλεξή του για το Κέντρο «Ελληνικός Πολιτισμός» με τίτλο «Οικονομική Κρίση και την κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
Στην ακαδημαϊκή κοινότητα όμως ο Δρ. Καλύβας είναι περισσότερο γνωστός για την πολυετή ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα για την δυναμική της πόλωσης και τον εμφύλιο πόλεμο, τις μορφές της εθνικής και εθνοτικής βίας, και τον σχηματισμό των πολιτικών διαχωρισμών, που οδηγούν σε συγκρούσεις και καθορίζουν την ιστορία των εθνών. Έχει επίσης ερευνήσει την κομματική πολιτική και τους πολιτικούς θεσμούς στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την επίδρασή της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Το συγγραφικό του έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπως το J. David Greenstone Prize της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (APSA) για το καλύτερο βιβλίο στον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας, το Woodrow Wilson Award για το καλύτερο βιβλίο με θέμα την διακυβέρνηση, την πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις από το Κέντρο Σπουδών Γούιλσον και το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, το Gregory Luebbert Book Award για το καλύτερο βιβλίο στη συγκριτική πολιτική και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κοινωνιολογίας για το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς το 2006.
Για την επιστημονική αρθρογραφία του έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, τρείς φορές (2000, 2009, 2011) με το Gregory Luebbert Award για το καλύτερο άρθρο στη συγκριτική πολιτική και μια φορά με το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο της χρονιάς σε θέματα εναλλακτικής επίλυσης διενέξεων και διευθέτησης συγκρούσεων.
Στο βιβλίο του με τίτλο «Καταστροφές και Θρίαμβοι: Οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», ο Δρ. Καλύβας εντοπίζει και αναλύει τη σημασία καθοριστικών γεγονότων για την εξέλιξη του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα ως και σήμερα. Με απλό και κατανοητό τρόπο, περιγράφει και αποκαλύπτει την καθοριστική επίδραση κομβικών περιόδων στην ελληνική ιστορία, όπως το Κίνημα της Ανεξαρτησίας που έθεσε τις βάσεις της Ελληνικής Επανάστασης, την ίδια την Επανάσταση, την πτώχευση του τέλους του 19ου αιώνα και το φιάσκο του 1897, την ανασυγκρότηση και τον διπλασιασμό της Ελλάδας που τέλειωσε με την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, τη Γερμανική Κατοχή κατά την διάρκεια του B’ Παγκόσμιου Πολέμου και τον εμφύλιο πόλεμο (1946-1949) που ακολούθησε την απελευθέρωση, την σύγκρουση με την Τουρκία και την τραγωδία της Κύπρου, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, την Μεταπολίτευση και την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως την έναρξη της κρίσης του 2010 και τις σημερινές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία.
Όπως αναφέρει ο εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην επίσημη παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης, πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για την σημερινή Ελλάδα με την υπογραφή «ενός εκ των πιο λαμπρών πολιτικών επιστημόνων στην σύγχρονη ακαδημαϊκή κοινότητα».