«Για να φροντίσουμε τον άνθρωπο πρέπει να φροντίσουμε τη φύση» ανέφερε στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2020 (5 Ιουνίου) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, τονίζοντας πως αυτό συνεπάγεται ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε τι αγοράζουμε και τι χρησιμοποιούμε, να υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες». Για εμάς τους ενήλικες αυτό σημαίνει πως θα αρχίσουμε – αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη – να αποζημιώνουμε τη φύση για το κακό που της έχουμε ήδη κάνει. Για τα παιδιά όμως, είναι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουν έναν πολύ καλύτερο κόσμο από αυτόν που κληρονόμησαν. Ο ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να «μιμηθούν» τις σωστές συνήθειες των γονέων και των φροντιστών τους, ο άλλος να έρθουν σε επαφή με βιβλία που προάγουν τον σεβασμό στη φύση και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουμε δεσμευτεί να εκδίδουμε συνεχώς βιβλία τα οποία εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος, ελπίζοντας πως μέσα από υπέροχες ιστορίες και εικόνες θα εμφυσήσουμε στους πολίτες του μέλλοντος την πιο σημαντική αξία. Ακολουθούν μερικοί αντίστοιχοι τίτλοι από την πλούσια εκδοτική μας λίστα:
Ο παππούς μου ο Αϊ-Βασίλης του Michael Morpurgo, σε εικονογράφηση Jim Field

Μην σας ξεγελά ο τίτλος, πρόκειται για μια ιστορία που διαβάζεται όλο τον χρόνο αφού το γράμμα που έγραψε ο παππούς στην εγγονή του Νίνα και το οποίο διαβάζει με την οικογένειά της κάθε Χριστούγεννα, είναι μόνο η αφορμή για να αναπολήσουν όλες τις υπέροχες μέρες που πέρασαν στον κήπο παρατηρώντας το μεγαλείο της φύσης και μια ευκαιρία να την προτρέπει κάθε χρόνο να προστατεύει όλα όσα αγαπά στον κόσμο και κινδυνεύουν από τον άνθρωπο.
Μια συγκινητική ιστορία με ολοζώντανη εικονογράφηση για την προστασία του περιβάλλοντος και το χτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου για τις επόμενες γενιές.
Το σπίτι μας κινδυνεύει: η Γκρέτα Τούνμπεργκ μας καλεί να σώσουμε τον πλανήτη της Jeanette Winter

Ένα από τα πρόσωπα που έχει συνδεθεί όσο λίγοι με την προστασία του περιβάλλοντος, και συγκεκριμένα με την κλιματική αλλαγή, είναι η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. Αυτός ήταν και ο λόγος που η διακεκριμένη συγγραφέας και εικονογράφος Jeanette Winter (Μαλάλα, Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρα) θέλησε να δημιουργήσει ένα βιβλίο για τους μικρούς αναγνώστες το οποίο να παρουσιάζει όλη την πορεία της έφηβης περιβαλλοντικής ακτιβίστριας: από την ανησυχία που βίωνε για την καταστροφή που επέφερε ο άνθρωπος στο κλίμα, ώς την απόφασή της να ξεκινήσει μια σχολική απεργία που σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική αλλαγή.
Μια εικονογραφημένη ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν πως μπορούν να πετύχουν την αλλαγή! Μια ιστορία για ένα δυνατό πρότυπο.
μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Τζέιν Γκούντολ της Maria Isabel Sanchez Vegara, σε εικονογράφηση της Beatrice Cerocchi

Ένα άλλο πρόσωπο που αναμφίβολα αγωνίστηκε, και συνεχίζει να αγωνίζεται, για την προστασία της φύσης και των ζώων είναι η διάσημη ανθρωπολόγος Τζέιν Γκούντολ. Στο συγκεκριμένο βιβλίο οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς γεννήθηκε η αγάπη της Τζέιν για τα ζώα, πώς κατόρθωσε να γίνει παγκοσμίως η κορυφαία ειδικός στους χιμπατζήδες, πώς κατάφερε να αποκτήσει σημαντική διάκριση από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δίχως να έχει αποκτήσει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών και πώς συνεχίζει το έργο της για τη διάσωση των ζώων και του πλανήτη μέσα από το ινστιτούτο της.
Άλλη μια ιστορία για ένα δυνατό πρότυπο και για αλλαγές που ξεκινούν από ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.
Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου του Αντώνη Παπαθεοδούλου, σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή

Στο βραβευμένο βιβλίο, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή αποτυπώνουν σε μια πρωτότυπη ιστορία επιστημονικά στοιχεία και κυρίως το σημαντικό έργο που πραγματοποιεί η επιστημονική ομάδα του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής τη Δέσπω Φάττα-Κάσινου για την προστασία του νερού.
Στόχος του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να δημιουργήσει τα παιδιά μέλη της «Κοινωνίας του Αέναου Μπλε Κύκλου», μιας πραγματικής ομάδας νέων επιστημόνων και ερευνητών ταγμένων να καθαρίζουν, να προστατεύουν και να φροντίζουν το πιο πολύτιμο αγαθό στη Γη.
Ο λύκος Ζαχαρίας ονειρεύεται τον ωκεανό και Ο λύκος Ζαχαρίας παίρνει τα βουνά της Orianne Lallemand, σε εικονογράφηση της Eleonore Thuiller.
Και στις δύο ιστορίες ο αγαπημένος λύκος Ζαχαρίας καταφέρνει μέσα από τις περιπέτειες στις οποίες μπλέκει να θίξει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος: τη διάσωση των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής και το σεβασμό στον ορεινό πλούτο της Γης.
Μια βουτιά σε έναν γεμάτο από σκουπίδια ωκεανό ή μια περιήγηση στις πιο γνωστές κορυφές του πλανήτη που είναι σημαντικό να διατηρήσουμε παρθένες, είναι αρκετές για να πείσουν τους μικρούς αναγνώστες για τη συμπεριφορά που χρειάζεται να έχουν απέναντι στη φύση και τις συνήθειες που είναι ωφέλιμο να υιοθετήσουν.
Ο Σιδερένιος Γίγαντας του Ted Hughes, σε εικονογράφηση του Chris Mould

Ο Σιδερένιος Γίγαντας έφτασε στην άκρη του γκρεμού. Από πού είχε έρθει; Κανείς δεν ξέρει. Ποιος τον δημιούργησε; Κανείς δεν ξέρει. Το μόνο που ξέρει ένα μικρό αγόρι είναι πως ο Σιδερένιος Γίγαντας δεν ήρθε για να καταστρέψει τη Γη.
Σε αυτό το αλληγορικό παραμύθι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας συνδέεται με την αλόγιστη παραγωγή υλικών όπως μέταλλο και πλαστικό που καταλήγουν θαμμένα στη γη και πόσο σημαντική είναι η σωστή διαχείριση των απορριμάτων για ένα βιώσιμο μέλλον.
Διαβάστε τα παραπάνω βιβλία στα παιδιά σας, συζητήστε μαζί τους με αφορμή αυτά, και βάλτε ένα πρώτο λιθαράκι για έναν καλύτερο πλανήτη.