Το 1959 οι λαοί έχουν επιτέλους γιατρέψει τις πληγές τους από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα Ηνωμένα Έθνη οικοδομούν έναν κόσμο που θα περιορίσει τα αίτια που οδηγούν σε συγκρούσεις, όπως η φτώχεια και η κοινωνική αδικία. Στρέφοντας το βλέμμα στο «μέλλον», δηλαδή στις νέες γενιές, συντάσσουν μια διακήρυξη με 10 άρθρα που περιγράφουν τα δικαιώματα των παιδιών.
Τριάντα χρόνια αργότερα (20 Νοεμβρίου 1989) αποφασίζεται να συνταχθεί μια πιο αναλυτική Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού η οποία περιλαμβάνει 54 άρθρα. Κεντρικός άξονας της νέας Σύμβασης που υπογράφουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο (εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας) και άλλοι φορείς, ήταν η Διακήρυξη του 1959.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε τρία βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος που μεταδίδουν μηνύματα για τη δίκαιη επιβίωση, προστασία και ανάπτυξη των παιδιών, και αποτελούν ιδανικά αναγνώσματα για τα παιδιά που θα χτίσουν έναν πιο τίμιο και ανοιχτόμυαλο κόσμο από το σημερινό:
Εικονογράφοι: Adolfo Serra, Ester García, Elena Odriozola, Marco Somà, Violeta Lópiz, Marta Altés, Riki Blanco, Iban Barrenetxea, Guridi και Jacobo Muñiz.
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Δέκα γνωστοί, Ισπανοί εικονογράφοι αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν την ουσία και τα μηνύματα της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1959. Ένας εικονογράφος για κάθε Δικαίωμα. Όλοι μαζί διαμορφώνουν την πιο πολύχρωμη και ευφάνταστη διακήρυξη που έγινε ποτέ!
Αν διαβάσει κανείς τα ∆ικαιώματα του Παιδιού, η απλότητά τους θα του προκαλέσει έκπληξη, σε βαθμό που μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει όντως ανάγκη αυτές οι τόσο λογικές και προφανείς ιδέες να συγκεντρώνονται και να διαφυλάσσονται μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. ∆υστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Για την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας κοινωνίας με περισσότερη αξιοπρέπεια και αξιοκρατία, χρειάζεται γνώση. Γι’ αυτό και το βιβλίο το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό.
Ένα από τα βασικά δικαιώματα του παιδιού είναι η προστασία ενάντια σε οποιασδήποτε μορφής εκμετάλλευση. Το 2018 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τα οποία εργάζονται συνεχώς από 6 έως 12 ώρες την ημέρα (σύμφωνα με στοιχεία της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ). Με αυτόν τον τρόπο καταπατάται και το δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση, αφού δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο φοίτησης σε σχολείο για τα εργαζόμενα παιδιά.
Ένας υπέροχος τρόπος ευαισθητοποίησης για το παραπάνω ζήτημα είναι η ιστορία της Κούκλας που ταξίδευε στον κόσμο. Πρόκειται για μια κούκλα με πελώρια μάτια και μισάνοιχτα χείλη, σαν να είναι έτοιμα να πουν μυστικά. Πρώτη την πιάνει στα χέρια της η Ναΐρι, η οποία εργάζεται σε εργοστάσιο που κατασκευάζει κούκλες. Μετά βρίσκεται στα χέρια της Όλιας που μένει σε χώρα μακρινή. Εντυπωσιάζεται και εκείνη από την κούκλα με τα παράξενα μάτια, μόνο που δεν μπορεί να την κρατήσει αφού περιλαμβάνεται στο εμπόρευμα που πουλά στον δρόμο. Αγοραστής της είναι ένας κύριος που μπορεί να μην έχει οικονομική άνεση αλλά η περίσταση είναι ειδική: Η κόρη του Σόφη είναι πολύ χαρούμενη που κρατά την κούκλα στα χέρια της. Μπορεί να μην πάρει άλλο δώρο για τα γενέθλιά της, αλλά ξέρει πως άλλα παιδιά δεν έχουν ούτε αυτό. Έτσι, αποφασίζει να αγαπήσει την κούκλα για λογαριασμό όλων των κοριτσιών.
William Kamkwamba σε συνεργασία με τον Bryan Mealer
Εικονογράφηση: Anna Hymas
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
*Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Βραβεία ΙΒΒΥ 2018): Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή ελληνικής έκδοσης βιβλίου για παιδιά και νέους*
Σε συνέχεια της αναφοράς στο δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση αλλά και σε συνδυασμό με το δικαίωμα σε κατάλληλη διατροφή, στέγαση και ιατρική περίθαλψη, η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, του Αγοριού που δάμασε τον άνεμο, πραγματικά εμπνέει:
Επισημαίνοντάς μας αρχικά πως το Μαλάουι είναι ένας τόπος όπου επικρατούσε η μαγεία και οι προκαταλήψεις, ο Καμκγουάμπα ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, την οποία σημάδεψε ο λιμός που έπληξε τη χώρα του τον Δεκέμβριο του 2000. Μην έχοντας την οικονομική πολυτέλεια να φοιτήσει στο γυμνάσιο (τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονταν στα 80 δολάρια), ο συγγραφέας παρακινείται από την ακόρεστη δίψα του για μάθηση και από τον θαυμασμό του για την επιστήμη, και καταλήγει να επισκέπτεται συχνά τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής του. Σύντομα ανακαλύπτει ένα βιβλίο που τον βοηθά να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια που έμελλε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας και των συγχωριανών του, σε μια χώρα όπου πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό έχει μόνο το 2% του πληθυσμού της.
Η ιστορία του αγοριού που δάμασε τον άνεμο είναι μια συναρπαστική ιστορία πίστης, επιμονής και ελπίδας, αλλά και αφύπνισης για τα παιδιά που ζουν σε ανεπτυγμένες χώρες. Μια ιστορία που αναδεικνύει τη σημασία της μόρφωσης, της εργατικότητας και της προσφοράς για τον συνάνθρωπο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε τρία βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος που μεταδίδουν μηνύματα για τη δίκαιη επιβίωση, προστασία και ανάπτυξη των παιδιών, και αποτελούν ιδανικά αναγνώσματα για τα παιδιά που θα χτίσουν έναν πιο τίμιο και ανοιχτόμυαλο κόσμο από το σημερινό.
Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!
Τα βήματα είναι απλά:
Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!
*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.