Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη. Η επέτειος συμπίπτει με μιαν άλλη επέτειο, λιγότερο γνωστή: η 8η Μαΐου (ή η 9η, καθώς την ημέρα εκείνη υπεγράφη η γερμανική συνθηκολόγηση μπροστά και στους Σοβιετικούς Συμμάχους) σηματοδοτεί την καθυστερημένη απελευθέρωση χιλιάδων Ελλήνων που, όντας έγκλειστοι σε ναζιστικά στρατόπεδα και φυλακές στην επικράτεια του Ράιχ, δεν πανηγύρισαν με τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους την απελευθέρωση της Ελλάδας το φθινόπωρο του 1944.
Τον Ιούνιο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το νέο βιβλίο της Αννίτας Παναρέτου «Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου»: Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941-1945. Η συγγραφέας συνθέτει μια συγκλονιστική αφήγηση μέσα από τις μαρτυρίες των χιλιάδων μη-Εβραίων Ελλήνων. Συλληφθέντες για αντιστασιακή δράση, για κομμουνιστικά φρονήματα ή απλώς για να τροφοδοτήσουν το Τρίτο Ράιχ με εργατικά χέρια, κρατούμενοι που επιβίωσαν και επέστρεψαν, και κατέγραψαν λεπτομερώς τη δοκιμασία τους.
Τα κείμενά τους (περισσότερες από 9.500 σελίδες) είναι συνταρακτικά. άνδρες και γυναίκες, πολίτες, στρατιωτικοί και κληρικοί σε στρατόπεδα και φυλακές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Σερβίας, της Πολωνίας, αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που υπερβαίνει τη φαντασία: τη δραματική καθημερινότητα της κακουχίας, της εξοντωτικής εργασίας, της αναμέτρησης με τον θάνατο, των ακραίων ψυχικών μεταπτώσεων, αλλά και την άμεση εμπειρία της κατάρρευσης του φασισμού και του ναζισμού, την απελευθέρωση από τους Συμμάχους, την πολύμηνη οδύσσεια του επαναπατρισμού με τις περιπλανήσεις σε μια χαοτική Ευρώπη και την υποδοχή τους από ένα απροετοίμαστο και καχύποπτο ελληνικό κράτος.
Στις μαρτυρίες τους και σε στοιχεία από το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζεται το βιβλίο αυτό.
Σύντομα στα βιβλιοπωλεία, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.