heart-iconheart-icon
Ο Richard Jones μιλάει για το Περντού
Νέα | 02/06/2020


Το Περντού είναι το νέο βιβλίο του αγαπημένου δημιουργού Ρίτσαρντ Τζόουνς (Richard Jones) που κυκλοφόρησε μόλις από τις Εκδόσεις μας. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού σκυλάκου που χάνεται στη μεγάλη πόλη, ώσπου να βρει ένα μέρος το οποίο να μπορεί να αποκαλεί «σπίτι».

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν ακόμα δύο υπέροχα βιβλία, σε εικονογράφηση του Ρίτσαρντ Τζόουνς: τα Χάρτινα Αεροπλανάκια και Το λευκό λιοντάρι. Το Περντού είναι το πρώτο έργο που γράφει και εικονογραφεί ο Ρίτσαρντ Τζόουνς και ο ίδιος απάντησε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το νέο του βιβλίο αλλά και συνολικά για την εμπειρία του να είναι ταυτόχρονα συγγραφέας και εικονογράφος:

ΠΕΡΝΤΟΥ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Η ιστορία του Περντού προέκυψε από μια εμπνευσμένη συζήτηση με την εκδότριά μου στο Λονδίνο. Μιλούσαμε για πιθανές ιδέες βιβλίων και συμφωνήσαμε πως μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν σκύλο θα είχε ενδιαφέρον. Πάντα προσπαθώ να βάζω ένα ή δυο σκυλάκια στις εικονογραφήσεις μου – βέβαια τις περισσότερες φορές δεν φοράνε φουλάρι στον λαιμό. Από πολύ νωρίς αποφάσισα ότι ο μικρός Περντού θα φορούσε ένα κόκκινο φουλάρι στον λαιμό και ότι αυτό θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του.

Περιγράψτε μας λίγο τη δημιουργική σας διαδικασία όταν γράφετε ή όταν εικονογραφείτε.

Όταν δημιουργώ την εικονογράφηση για την ιστορία κάποιου άλλου, πάντα ξεκινώ με σκίτσα στο τετράδιό μου, γεμίζοντας σελίδες με τους χαρακτήρες. Προσπαθώ με αυτό τον τρόπο να ανακαλύψω τους ήρωες. Με τον Περντού ήταν λίγο διαφορετικά. Αν και η ιδέα προέκυψε από ένα μικρό σκίτσο ενός σκύλου, έγραψα πρώτα την ιστορία του. Για μια δυο εβδομάδες, χρησιμοποίησα ένα σημειωματάριο όπου κατέγραφα κάποιες λέξεις ή φράσεις που θεώρησα ότι ίσως θα μου χρειάζονταν, και τελικά η ιστορία του Περντού δημιουργήθηκε ενώνοντας αυτά τα θραύσματα.


Ποιο είναι το πιο δημιουργικό μέρος για εσάς;

Έχω πάντα μαζί μου ένα τετράδιο σχεδίου, σε περίπτωση που μου έρθει ξαφνικά έμπνευση. Όμως πάντα χρειάζομαι την άνεση και την ησυχία του εργαστηρίου μου για να συγκεντρωθώ σε ό,τι δημιουργώ.


Με ποιον τρόπο επηρεάζει τη δουλειά σας το εξωτερικό περιβάλλον;

Νομίζω πως είμαι τυχερός που μπορώ και εργάζομαι χωρίς περισπασμούς. Κάποια από τα πιο επιτυχημένα πράγματα που έχω δημιουργήσει έγιναν σε δύσκολες και περίπλοκες φάσεις. Είμαι επίσης τυχερός που έχω ένα ζεστό, ασφαλές και φιλόξενο δωμάτιο να με περιμένει όταν επιστρέφω
σπίτι.

Τι ή ποιος σας ενέπνευσε να γίνετε εικονογράφος;

Όταν ήμουν παιδί, δεν ήμουν αρκετά εξωστρεφής ούτε είχα αυτοπεποίθηση, έτσι συχνά, για να βρω τον τρόπο να ανταπεξέλθω στις σχολικές εργασίες, σχεδίαζα ή ζωγράφιζα. Μετά την αποφοίτησή μου, εργάστηκα στη βιβλιοθήκη του δήμου για πολλά χρόνια. Από όλα τα τμήματα, μου άρεσε περισσότερο το παιδικό. Εκεί έμαθα από πρώτο χέρι πόσο εμπνέουν τα καλά βιβλία τα μικρά παιδιά. Μετά από αρκετά χρόνια που πέρασα τοποθετώντας πίσω στα ράφια εικονογραφημένα βιβλία, άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως και εγώ μπορούσα να δοκιμάσω να φτιάξω ένα βιβλίο.

Ποιο κομμάτι της δουλειάς σάς ευχαριστεί περισσότερο;

Λατρεύω την ελευθερία και τον χρόνο που μου προσφέρει αυτή η δουλειά για να δουλέψω από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας μέχρι το τελικό στάδιο της εκτύπωσης. Είναι μια φοβερή θέση ισχύος να βρίσκεται κανείς και είμαι απίστευτα ευγνώμων για αυτό. Μπορώ επίσης να ακούω μουσική οτιδήποτε κι αν κάνω.

Τι θα συμβουλεύατε τους φερέλπιδες δημιουργούς;

Προσπαθώ να μη δίνω συμβουλές γιατί η καλλιτεχνική μου διαδρομή στον χώρο του βιβλίου ήταν κάπως ανορθόδοξη. Θα έλεγα όμως πως είναι σημαντικό να ακούς – να ακούς τους επιμελητές, τους γραφίστες, τους ατζέντηδες και τους εκδότες. Καμιά φορά μπορεί να είναι σκληρό να ακούς τη γνώμη τους, αλλά έχουν σχεδόν πάντα δίκιο! Η εικονογράφηση είναι τέχνη – και μάλιστα τέχνη που μαθαίνεται.

Πάνω σε τι δουλεύετε τώρα; Τι να περιμένουμε από εσάς;

Έχω μερικά ενδιαφέροντα επερχόμενα πρότζεκτ. Μόλις ολοκλήρωσα δύο όμορφες ιστορίες, μία για έναν εκδότη στην Αγγλία και μία ακόμα για έναν εκδότη στην Αμερική. Πιστεύω πως και οι δυο θα εκδοθούν στο τέλος της χρονιάς.

Το βιβλίο Περντού κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

* Μετάφραση από το blog του δημιουργού: The Bright Agency.

Τρόποι
Πληρωμής
Τρόποι Πληρωμής
kids reading

Δώρα για το παιδικό πάρτι

Ήρθε η ώρα του παιδικού πάρτι!
Όλοι ξέρουμε πόση οργάνωση χρειάζεται… δραστηριότητες, παιχνίδια, φαγητό και –φυσικά– τα δωράκια για τους μικρούς καλεσμένους.
Αυτό το τελευταίο, αφήστε το πάνω μας!

Τα βήματα είναι απλά:

  1. Συμπληρώστε τα ακόλουθα πεδία, ανάλογα με την ηλικία και τον αριθμό των παιδιών που έχετε καλέσει.
  2. Επιλέξτε ανάμεσα σε πακέτα δώρων, με βιβλία επιλεγμένα από εμάς με φροντίδα και αγάπη.
  3. Στο τέλος του πάρτι μοιράστε τα δωράκια στα παιδιά, χαρίζοντας τους έτσι… ακόμα περισσότερη χαρά!

*Στο κάθε σετ περιλαμβάνονται τα βιβλία και χάρτινες σακούλες για τη συσκευασία δώρου.